γιατί-δεν-πρέπει-να-κοιτάζετε-το-κινητ-259842
©Unsplash

Υπάρχει μια συνήθεια που μπορεί να αλλάξει εντελώς τη διάθεσή μας κάθε πρωί. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές το να μετατρέψουμε μια σκέψη που έχουμε ίσως μας φαίνεται απλή, στη συνέχεια όμως αποτελεί πρόκληση το να την κάνουμε συνήθεια. Όταν λοιπόν το καταφέρετε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει  ότι η ευημερία σας θα βελτιώνεται εντυπωσιακά.

Αυτό λοιπόν που προτείνουμε να αλλάξετε κάθε πρωί με το που σηκώνεστε από το κρεβάτι, είναι να μην κοιτάζετε το τηλέφωνό σας μέχρι να τελειώσετε τις πρώτες ρουτίνες της ημέρας, όπως η περιποίηση προσώπου, το μπάνιο ή η γυμναστική. Στην πραγματικότητα, αν καταφέρετε να μην ασχοληθείτε με το τηλέφωνό σας μέχρι να φύγετε από το σπίτι, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες που δημιουργεί μέσα μας η επαφή με την τεχνολογία. Σύμφωνα με το II Adecco Observatory όσον αφορά την συναισθηματική ευεξία και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, το 62% των εταιρειών θεωρεί ότι αυτό το είδος άγχους έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζομένους).

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάζετε το κινητό σας όταν ξυπνάτε;-1
©Unsplash

Κοιτάζοντας το τηλέφωνό σας όταν σηκώνεστε, δηλαδή social media, email και ειδοποιήσεις, είναι σαν να γεμίζουν την κρεβατοκάμαρά σας με πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι αποκτάτε παρεμβατικά ερεθίσματα που δεν είναι καλά για την συναισθηματική ευεξία σας, αν είναι το πρώτο πράγμα που σας συμβαίνει το πρωί. Είναι ένας απότομος τρόπος αφύπνισης του εγκεφάλου και του οργανισμού και στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα που έρχεται σε αντίθεση με την ψυχική μας ηρεμία. Μάλιστα, ο Tristan Harris, πρώην designer της Google, το εξήγησε ως εξής: «Όταν ξυπνάμε το πρωί, κοιτάμε το τηλέφωνό μας και βλέπουμε μια λίστα με ειδοποιήσεις, η εμπειρία του πρωινού ξυπνήματος πλαισιώνεται από ένα μενού, από όλα αυτά που μας έλειψαν χθες».

Ένα είδος FOMO ή o φόβος μήπως χάσoυμε κάτι που μας έκανε να ξεκινήσουμε τη μέρα λάθος, επειδή κάτι πυροδότησε απότομα τον εγκέφαλό μας με μια ατελείωτη λίστα από δουλειές που μας κυρίευσαν και μας εμπόδισαν εξίσου. Στο μυαλό μας ενεργοποιείται το σύνδρομο των open windows, δηλαδή αυτό το συναίσθημα ότι έχουμε πολλές δουλειές ταυτόχρονα αλλά χωρίς να καταφέρνουμε καμία από αυτές. Αρχίζετε να σκέφτεστε όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε αλλά χωρίς να βρίσκετε λύσεις για κανένα από αυτά. Και αυτό μας βάζει στα μισά του δρόμου μεταξύ του άγχους και της μη παραγωγικότητας, επειδή οι περισσότερες από αυτές τις δουλειές δεν μπορούσαν να λυθούν όσο κάνετε μπάνιο ή όσο κάνετε γυμναστική, για παράδειγμα.

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάζετε το κινητό σας όταν ξυπνάτε;-2
©Unsplash

Σε αυτό το (περιττό) άγχος πρέπει να προσθέσουμε και τον χρόνο που χάνουμε και που μας κάνει να φτάνουμε αργά στη δουλειά και να μπούμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο άγχους/θυμού/μπλοκαρίσματος. Σύμφωνα με την expert Alicia Iglesias όταν κοιτάμε το τηλέφωνό μας το πρωί μπορούμε να χάσουμε από 15 έως 20 λεπτά ελέγχοντας πράγματα που δεν είναι σημαντικά. Ακόμα και αν είναι όμως, σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν με τις πιτζάμες μας και από το κρεβάτι. Και για να αποφύγετε τον πειρασμό να κοιτάξετε το τηλέφωνο σας, είναι καλύτερο να το αφήσετε έξω από το δωμάτιο και να επιστρέψετε στο παραδοσιακό ξυπνητήρι. Αν συνεχίζετε όμως να θέλετε να έχετε το ξυπνητήρι στο τηλέφωνο σας, επιλέξετε σωστά τον τόνο, ώστε αυτό το ξύπνημα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο απότομο. Γι’ αυτό η Kourtney Kardashian λέει ότι χρησιμοποιεί τον τόνο «καμπάνα» του iPhone.

Διαβάστε επίσης | Clean girl nails: 8 ιδέες για το πιο κομψό μίνιμαλ μανικιούρ