ψυχική-υγεία-5-συμβουλές-από-τους-ειδικ-256752
©unsplash

Πολλές φορές μπορεί να ξέρουμε τι είναι καλό για εμάς, αλλά λόγω των γρήγορων ρυθμών που επιφέρει η καθημερινότητα να αμελούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε μικρά αλλά θαυματουργά πραγματάκια, που αν ακολουθήσουμε με συνέπεια μπορούν όντως να μας μεταμορφώσουν.

Από τον χρόνο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας μέχρι στον τρόπο που του απευθυνόμαστε, όλες οι κινήσεις που συνθέτουν τη συμπεριφορά μας είναι καίριες για την ψυχική μας υγεία – ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης υγείας μας που δεν πρέπει να αγνοούμε. Πώς όμως θέτουμε την ψυχική υγεία προτεραιότητα; Υπάρχει συνταγή;

Η ακριβής απάντηση είναι όχι αλλά φυσικά υπάρχουν tips που αν αφομοιώσουμε και εντάξουμε με θέληση στην καθημερινότητά μας μπορούμε να δούμε αλλαγές. Τα 5 πιο σημαντικά μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω για να ξεκινήσετε το νέο χρόνο δίνοντας βάση στα πιο σημαντικά:

Self care

Μια έννοια που ακούμε συνέχεια γύρω μας αλλά συχνά δεν εφαρμόζουμε. Η αυτό-φροντίδα είναι το Α και το Ω στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Ναι, όλοι έχουν υποχρεώσεις και όλοι προσπαθούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των γύρω, αλλά αν δεν υπάρχει και το απαραίτητο «κενό» μέσα στη ημέρα για αναδιοργάνωση και αποσυμφόρηση κατά πάσα πιθανότητα τίποτα δεν θα λειτουργεί σωστά. Όσο πιεσμένη ατζέντα και αν έχετε λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε λίγο χρόνο αποκλειστικά για εσάς, κάνοντας πράγματα που σας χαλαρώνουν, από γυμναστική, μέχρι ύπνο, ψώνια, skincare ή διαλογισμό.

Ψυχική υγεία: 5 συμβουλές από τους ειδικούς για να μην ξεχνάμε πως είναι προτεραιότητα-1
©unsplash

Disconnect

Σε συνέχεια του παραπάνω, το μόνο σίγουρο αν λειτουργείτε στον αυτόματο είναι πως κάποια στιγμή θα κλατάρετε. Μη νιώσετε άσχημα αν μια μέρα θέλετε να κλειστείτε σπίτι και να μην επικοινωνήσετε με κανέναν. Δεν είναι εγωιστικό, αλλά ένας υγιής τρόπος άμυνας του σώματος και του μυαλού ώστε να πάρει λίγο χρόνο να επεξεργαστεί τα δεδομένα, να καθαρίσει και να επιστρέψει με περισσότερη ενέργεια.

Η καλή αναβλητικότητα

Ο όρος αναβλητικότητα έχει συνήθως αρνητική χροιά και συχνά χαρακτηρίζει όποιον δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μια υποχρέωση σε συγκεκριμένο χρόνο. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχει και η καλή πλευρά του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, αυτή που καθορίζει τι είναι επείγον και τι όχι και αφήνει χρόνο στον εγκέφαλο να δουλέψει με προτεραιότητες και όχι σπασμωδικά ή με άγχος.

Ψυχική υγεία: 5 συμβουλές από τους ειδικούς για να μην ξεχνάμε πως είναι προτεραιότητα-2
©unsplash

Μη ζείτε για το Σαββατοκύριακο

Αν και το Σαββατοκύριακο είναι η πιο γλυκειά αναμονή της εβδομάδας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι λάθος να ζούμε μόνο για αυτό. Για να έρθει μια ισορροπία, πρέπει να γεμίσουμε την εβδομάδα μας με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, να βρίσκουμε ενδιαφέρον στην κάθε μέρα και να θέσουμε την ικανοποίηση στο πρώτο πλάνο. Μια σειρά που σας κάνει να χαμογελάτε, ένα νέο χόμπι, το πιλάτες ή το διάβασμα είναι όλες ωραίες ιδέες για να δώσετε νόημα και στις καθημερινές.

Ψυχική υγεία: 5 συμβουλές από τους ειδικούς για να μην ξεχνάμε πως είναι προτεραιότητα-3
©unsplash

Μιλήστε στον εαυτό σας όπως στον καλύτερό σας φίλο

Μαθαίνοντας να αλλάζουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας, μπορούμε να αλλάξουμε και τη ζωή μας. Όπως δεν θα μιλούσαμε σκληρά και επικριτικά σε έναν αγαπημένο φίλο, έτσι δεν πρέπει να μιλάμε και σε εμάς. Αντιθέτως, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να μας απευθυνόμαστε είναι σημαντικό να χαρακτηρίζεται από επιείκεια και θετικότητα ακόμη και μπροστά πιο μεγάλα λάθη.

Διαβάστε επίσης | 5 detox συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες μετά τις γιορτές