λούσιμο-μόνο-με-νερό-τα-υπέρ-και-τα-κατ-262004
©George Angelis/Shot by Gio

Λούσιμο μόνο με νερό: Ναι ή όχι;

Το σαμπουάν είναι ένα απαράβατο βήμα της καθημερινής περιποίησης των μαλλιών μας και δεν μπορούμε να σκεφτούμε ένα ολοκληρωμένο λούσιμο χωρίς αυτό. Η αλήθεια είναι ωστόσο πως το σαμπουάν σαν προϊόν κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’30 και μέχρι τότε οι άνθρωποι λούζονταν είτε μόνο με νερό, είτε με νερό και στάχτη. Το νέο trend ακούει στο όνομα No Poo, δηλαδή no shampoo και μας γυρίζει σε εκείνη την περίοδο.

Η χρήση νερού καθαρίζει αρκετά καλά τα μαλλιά μας; Οι ειδικοί απαντούν.

Σίγουρα το λούσιμο μόνο με νερό δεν μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας. Τα μαλλιά έχουν φυσικά έλαια που τα προστατεύουν, τα οποία πολλές φορές διαταράσσονται από την λάθος επιλογή σαμπουάν, με αποτέλεσμα το τριχωτό της κεφαλής να παράγει περισσότερο σμήγμα και τα μαλλιά να γίνονται πιο λιπαρά. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το No Poo trend με όλο και περισσότερους να προτιμούν ένα πιο φυσικό τρόπο για να λούζουν τα μαλλιά τους και να απομακρύνουν ρύπους και λιπαρότητα.

Λούσιμο μόνο με νερό: Τα υπέρ και τα κατά-1
©George Angelis/Shot by Gio

Λούσιμο με νερό: Τι να προσέξετε;

Αν επιλέξετε να λούζετε τα μαλλιά σας μόνο με νερό, θα πρέπει να ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, ώστε να διατηρούνται καθαρά. Σίγουρα δεν φθείρονται τα μαλλιά καθώς το νερό δεν περιέχει χημικά που μπορούν να βλάψουν ή να ταλαιπωρήσουν την τρίχα.

Η θερμοκρασία του νερού έχει επίσης μεγάλη σημασία. Το ζεστό νερό αφαιρεί τους ρύπους και καθαρίζει τα μαλλιά, από την άλλη όμως ανοίγει τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να προκαλείται φριζάρισμα ή και ξηρότητα. Από την άλλη το κρύο νερό διατηρεί τα μαλλιά λαμπερά και απαλά, ενώ διατηρεί τα φυσικά έλαια των μαλλιών. Αν επιλέξετε λοιπόν το λούσιμο χωρίς σαμπουάν, θα πρέπει να εναλλάσσετε ζεστό και κρύο νερό. Ξεκινήστε με ζεστό νερό και συνεχίζετε με κρύο ώστε να κλείσουν τα λέπια της τρίχας.

Λούσιμο μόνο με νερό: Τα υπέρ και τα κατά-2
©George Angelis/Shot by Gio

Τα μαλλιά θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα ρουτίνα. Χρειάζεται επίσης να κάνετε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σας για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Μια μέθοδος για την περίοδο προσαρμογής είναι να λούζεστε εναλλάξ με σαμπουάν και με νερό και σταδιακά να μειώνετε όλο και περισσότερο τις μέρες με σαμπουάν.

Ακόμα και αν επιλέξετε το λούσιμο μόνο με νερό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο κοντίσιονερ μετά το πλύσιμο των μαλλιών, το οποίο θα αναμείξετε με λίγη ζάχαρη. Κάνοντας μασάζ στα μαλλιά και το τριχωτό, τα διατηρείτε καθαρά αλλά και λαμπερά.

Διαβάστε επίσης | Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση πριν τα πρώτα συμπτώματα

MHT