όλα-όσα-θέλετε-να-γνωρίζετε-για-την-εμμ-261727
©Unsplash

Η πρώτη φορά που πρόσεξα μια αστάθεια στον κύκλο μου, ήταν το 2020, μετά το εμβόλιο για τον Covid. Πέρασα κάποιους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, μιλώντας όμως με κάποιους συνεργάτες που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο, δεν ανησύχησα ιδιαίτερα. Δυστυχώς δεν σταμάτησε εκεί. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο πέρασα τρεις μήνες συνεχόμενους χωρίς περίοδο. Άρχισα να νιώθω πεσμένη, η διάθεσή μου ήταν απαίσια και είχα brain fog. Ήταν σαν να έχω όλα τα συμπτώματα, για μια περίοδο που δεν ερχόταν ποτέ.

Στη δουλειά βλέπω τόσες πολλές γυναίκες στην ηλικία μου, η εμμηνόπαυση έρχεται αρκετά συχνά σαν συζήτηση στο τραπέζι, αλλά με έναν αφηρημένο τρόπο. Είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά αργότερα στη ζωή. Όχι στα 46. Ήξερα πως η εμμηνόπαυση θα μου έριχνε τη διάθεση, αλλά όχι αυτό. Που ήταν όμως οι εξάψεις;

Μετά από μερικές εβδομάδες άρχισα να νιώθω χειρότερα. Αρνητικές σκέψεις όπως “θέλω να εγκαταλείψω την καριέρα μου” και “Δεν είμαι αρκετά καλή για να το κάνω πλέον αυτό”, άρχισαν να κυριεύουν το μυαλό μου. Η ερωτική επιθυμία μου έπεσε, ένιωθα διαρκώς μπερδεμένη. Ήθελα μόνο να κοιμάμαι και το άγχος μου εκτοξεύτηκε. Χρειαζόμουν αντικαταθληπτικά; Τι μου συνέβαινε; Έπειτα η επιδερμίδα μου έμοιαζε σαν να ήμουν 100 ετών.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση πριν τα πρώτα συμπτώματα-1
©Unsplash

Η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης

Μέχρι τον επόμενο γυναικολογικό μου έλεγχο συνειδητοποίησα πως βρισκόμουν στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, ένας όρος που αναφέρεται σε όσες βαδίζουν προς την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει τέσσερα με δέκα χρόνια και τυπικά ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας των 40. Αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνον εναλλαγές στη διάθεση, brain fog, πόνους, έντονους καρδιακούς παλμούς, πόνο στο στήθος, αύξηση του βάρους, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα, πτώση της libido, στρες, κατάθλιψη – μου συνέβησαν σχεδόν όλα.

Μετά το check up μου, έκανα τις αιματολογικές μου και επισκέφτηκαν γιατρούς που εξειδικεύονται στα ορμονολογικά. Μου έγραψαν οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στις νυχτερινές εφιδρώσεις, την κούραση, την κατάθλιψη, την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Μου συνέστησαν επίσης την χορήγηση προγεστερόνης, που βοηθά με τους πονοκεφάλους, τους πόνους στις αρθρώσεις, τους παλμούς, το άγχος, την αϋπνία. Αρχικά δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να ξεκινήσω θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ένιωσα όμως απελπισμένη, οπότε άρχισα αμέσως.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση πριν τα πρώτα συμπτώματα-2
©Unsplash

Τρεις εβδομάδες μετά, ένιωσα καλύτερα. Ήταν σαν να είχε επιστρέψει ο παλιός μου εαυτός. Το άγχος έφυγε και σκεφτόμουν ξανά καθαρά. Συμπληρώνω ήδη τρεις μήνες θεραπείας και πριν το επόμενο check-up μου, θα δούμε αν πρέπει να ενισχύσουμε την διαδικασία.

Αν δεν είχα κάνει τον καθιερωμένο μου ετήσιο έλεγχο, δεν ξέρω που θα βρισκόμουν αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό μου ήρθε σαν κεραυνός, χωρίς καμία προειδοποίηση. Αν γνώριζα όσα με περίμεναν, θα ήμουν ίσως προετοιμασμένη. Συχνά στεναχωριέμαι για όλες αυτές τις γυναίκες στη θέση μου, που ίσως δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια μέσα με εμένα ή που ίσως δεν γνωρίζουν αν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της εμμηνόπαυσης.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Το να συνεχίζεις τη ζωή σου γνωρίζοντας ότι κάτι σου συμβαίνει, αλλά δεν ξέρεις τι και πώς να το αντιμετωπίσεις, είναι τρομακτικό. Ίσως στραφούν στο αλκοόλ ή σε αρνητικές σκέψεις. Μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η περίοδος μπορεί να διαλύσει έναν γάμο ή την καριέρα μιας γυναίκας, γιατί και εγώ έτσι ένιωσα. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 60% των διαζυγίων ξεκινά από γυναίκας στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ μια ακόμα έρευνα από το Menopause Experts Group, αποκάλυψε πως τα περιστατικά αυτοκτονίας σε γυναίκες μεταξύ 45 και 54 ετών, έχουν αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία 20 χρόνια. Με τη σωστή υποστήριξη όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Πιστεύω επίσης πως και οι άντρες πρέπει να είναι περισσότεροι ενημερωμένοι για το τι να περιμένουν από τις συντρόφους τους στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, όπως επίσης και οι έφηβοι που ίσως δεν έχουν ιδέα γιατί η μητέρα τους καταρρέει. Είναι όμως πραγματικότητα και είναι τρομακτική. Με περισσότερη ευαισθητοποίηση μπορούμε να στηρίξουμε τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης | Γιατί δεν πρέπει να λούζετε τα μαλλια σας μόνο 1 φορά την εβδομάδα; Ακόμα και αν δείχνουν καθαρά