θλίψη-χωρίς-λόγο-πώς-να-την-αντιμετωπί-257776
©Unsplash

«Είμαι έτοιμη να πω ότι είμαι λυπημένη». Με αυτά τα λόγια, η Selena Gomez εξηγεί στο ντοκιμαντέρ My Mind and I (Apple TV, 2022) που ήταν η αφετηρία ενός από τα πιο διάσημα τραγούδια της, το Lose You to Love Me. «Το έγραψα σε λιγότερο από 45 λεπτά. Το θέμα είναι να μάθω να με επιλέγω. Να επιλέγω τη ζωή. Παρά το γεγονός ότι η ζωή μου ήταν υπέροχη, κατά βάθος υπέφερα», επιβεβαιώνει για το θέμα που έγινε viral το 2019 και για τη ζωή της εκείνη την εποχή. Η ηθοποιός είναι ένα από τα διάσημα πρόσωπα που έχει οπτικοποιήσει -και εξομαλύνει- τη θλίψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές που δεν συζητούνταν συχνά δημόσια. Ακριβώς, η θλίψη χωρίς προφανή (κοινωνικά) λόγο είναι μια κατάσταση για την οποία μερικές φορές μιλάμε με αίσθημα ενοχής.

«Το μήνυμα «δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία» έχει διαπεραστεί πολύ σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένες περιπτώσεις και όταν αυτό αφορά κάποιον δικό μας, έναν συνάδελφο ή έναν συγγενή, είναι πιο δύσκολο για εμάς. Οι άνθρωποι τείνουν να κρίνουν και συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι στον ψυχικό τομέα τα πράγματα αλλάζουν και συχνά ακούμε απόψεις για το πώς πρέπει να νιώθουμε ή αν είναι θεμιτό να νιώθουμε έτσι . Είναι σαν να πρέπει να ζητήσουμε άδεια για να είμαστε λυπημένοι χωρίς προφανή λόγο», λέει η κλινική ψυχολόγος Brígida H. Madsen.

Θλίψη χωρίς λόγο; Πώς να την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts;-1
©Unsplash

Οι ενοχές

Εκείνη η θλίψη που δεν συνδέεται με ένα αρνητικό πλαίσιο ή μια τραυματική εμπειρία μπορεί να υπάρχει. Και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη. Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει προφανή προέλευση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθεί έως ότου σχεδόν εξαφανιστεί. Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος José Elías, είναι μια πολύ οδυνηρή θλίψη «γιατί οι άνθρωποι πρέπει πάντα να γνωρίζουν γιατί μας συμβαίνουν πράγματα στη ζωή μας, ειδικά τα αρνητικά. Η γνώση μας δίνει ασφάλεια και ηρεμεί τα συναισθήματά μας». Και όταν αυτό το αίσθημα θλίψης εμφανίζεται σε στιγμές που όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, «μας κάνει να νιώθουμε αποκομμένοι από την πραγματικότητα, γεννά απελπισία και ανασφάλεια και μας κάνει πιο ευάλωτους», προσθέτει. Και επίσης δημιουργεί ενοχές. «Όταν είμαστε λυπημένοι και οι συνθήκες ζωής που έχουμε είναι καλές, αλλά ο τρόπος σκέψης μας είναι αρνητικός και δεν έχουμε κίνητρα, το γεγονός ότι οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε στεναχωρημένοι μας πληγώνει περισσότερο, μας κάνει να νιώθουμε ενοχές».

Η ανάγκη για κοινωνική επανεκπαίδευση

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε ξανά τον εαυτό σας κοινωνικά για να συμπάσχετε με τα συναισθήματα των άλλων. «Είναι σημαντικό να μάθουμε να μην κρίνουμε τον πόνο των άλλων. Έτσι θα αποφύγουμε να ακυρώσουμε τα συναισθήματα του ατόμου που περνάει άσχημα. Σχόλια όπως “δεν έχεις λόγο να είσαι έτσι” πρέπει να εξαλειφθούν . Το να είμαστε δίπλα σε αυτό το άτομο και να του υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εκεί για ό,τι χρειαστεί είναι η καλύτερη συναισθηματική υποστήριξη που μπορούμε να παρέχουμε. Η εξάσκηση στο να ακούμε τους άλλους ώστε να μπορούν να εξωτερικευθούν οι σκέψεις τους και να εκφράζουν το πώς αισθάνονται είναι επίσης κάτι πολύ χρήσιμο. Η θλίψη είναι μέρος της ζωής μας, είναι απαραίτητο να της δώσουμε χώρο και να συνομιλούμε με τους άλλους, ώστε να αποκτήσει η θλίψη μια κανονικότητα», λέει ο Calderero.

Θλίψη χωρίς λόγο; Πώς να την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts;-2
©Unsplash

Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Όταν νιώθουμε αυτά τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ο ειδικός συμβουλεύει «να ενεργείτε σε αργή κίνηση». Η συναισθηματική αντίδραση είναι πολύ γρήγορη, οπότε το πρώτο βήμα είναι να επιβραδύνουμε τη σκηνή που βιώνουμε για να την αναλύσουμε. Έχει να κάνει με την εξωτερική παρατήρηση της κατάστασης για να εντοπίσουμε τα ερεθίσματα που μας έκαναν να νιώθουμε έτσι και τις σκέψεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας όταν αισθανόμαστε άσχημα. Και αντικαταστήστε συμπεριφορές που συνδέονται με τη θλίψη με πιο λειτουργικές. Εάν όταν αισθάνεστε λυπημένοι ακυρώνετε τα σχέδια σας, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάτι πιο απλό. Έτσι λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα σας, τα αποδέχεστε και τα αντιμετωπίζετε με προσαρμοστικό και λειτουργικό τρόπο.

Σύμφωνα με την Brígida H. Madsen, «η προσπάθεια να αρνηθούμε ή να καταπιέσουμε αυτό που νιώθουμε, όχι μόνο δεν μας βοηθάει, αλλά εκδηλώνει στο σώμα μας και σωματικά συμπτώματα ». Και όπως καταλήγει ο José Elías, «το σημαντικό είναι να μάθουμε να συνειδητοποιούμε γιατί νιώθουμε αυτή τη θλίψη, κοινωνικά δικαιολογημένη ή όχι, να αντιμετωπίζουμε την αιτία και να μπορούμε να την αποδεχτούμε. Είναι σημαντικό να την επεξεργαστούμε και να την ενσωματώσουμε στη ζωή μας, εξαλείφοντας έτσι τα αρνητικά αποτελέσματα, είτε μόνοι είτε με τη βοήθεια επαγγελματιών, για να μάθουμε να ζούμε λίγο πιο ευτυχισμένοι.

Διαβάστε επίσης | Κορδέλα στα μαλλιά: Επιστρέφει από τα 90s

MHT