πρωινό-στρες-6-τρόποι-να-το-αντιμετωπίσ-262217
©Unsplash

Το πρωινό άγχος είναι λίγο πολύ μια συνθήκη που όλοι έχουμε βιώσει. Είτε πρόκειται για κάτι που συμβαίνει περιοδικά, είτε για κατάσταση που μας ταλαιπωρεί καιρό, είναι σίγουρο πως δεν είναι ευχάριστο και σε κάθε περίπτωση δεν μας βοηθά να ξεκινάμε τη μέρα μας με καθαρό μυαλό και αισιοδοξία.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τον αρνητισμό του στρες; Σίγουρα, το να εστιάσουμε στη ρίζα του προβλήματος είναι το πιο σημαντικό, αλλά παράλληλα οι ειδικοί προτείνουν και μερικά tips που μπορούμε να δοκιμάσουμε ώστε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την αγωνία για τα μικρά, καθημερινά προβλήματα.

Κάντε reality check

Τις περισσότερες φορές το άγχος μας είναι αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Ακόμη και αν στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, το μυαλό εγκλωβίζεται σε φόβους, για παράδειγμα στο τι θα γίνει αν μείνουμε μόνοι μας με τις σκέψεις μας. Λόγω αυτού, υποφέρει από αγχώδεις προβληματισμούς που στην τελική μπορεί να μην έχουν ρεαλιστική διάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να μη έχουμε καν καταλάβει ποιος φόβος προκαλεί το στρες, για αυτό και πρέπει να κάνουμε συχνά reality check – να καταγράφουμε δηλαδή για τι είμαστε ευγνώμονες, τι μας κάνει χαρούμενους και ποια πράγματα είναι όντως πιθανό να μας βλάψουν.

Πρωινό στρες: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσετε-1
©Unsplash

Μη φορτώνετε πολύ το πρόγραμμά σας

Αν βασανίζεστε από στρες και για αυτό τείνετε να υπερ-γεμίζετε την ημέρα σας με υποχρεώσεις προκειμένου να μη σκέφτεστε, οι ειδικοί έρχονται να επισημάνουν πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να ρωτάτε τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση τι είναι αυτό που προκαλεί το πρωινό στρες και με βάση την απάντηση να χτίζετε την καθημερινότητα υπέρ σας.

Γράψτε σε χαρτί τις αρνητικές σκέψεις

Η αϋπνία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Το έντονο και συνεχιζόμενο άγχος βάζει τον εγκέφαλο σε κατάσταση αναμονής και αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να χαλαρώσει και κατά συνέπεια να κοιμηθεί. Προκειμένου να το αποφύγετε αυτό, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μια τεχνική που ειδικοί ονομάζουν «χωματερή». Ουσιαστικά, αυτό που θα κάνετε είναι να αφήσετε όλες σας τις αρνητικές σκέψεις σε ένα χαρτί πριν τον ύπνο, διασφαλίζοντας έτσι πως θα έχουν αποβληθεί από μέσα σας και συνεπώς δεν θα επηρεάσουν τον ύπνο σας.

Ψυχολογική βοήθεια

Πρωινό στρες: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσετε-2
©Unsplash

Αν οι παραπάνω στρατηγικές αποτύχουν στο να μειώσουν το πρωινό άγχος, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε και πιο πρακτικές λύσεις όπως το ξεκίνημα της μέρας με γυμναστική ή την αλλαγή του χτύπου του ξυπνητηριού σας σε κάτι πιο χαλαρωτικό. Επίσης, μπορείτε να σηκωθείτε νωρίτερα για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Αν όμως, παρά αυτές τις προσπάθειες, νιώθετε πως το στρες σας παραλύει, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες.

Η τέχνη του letting go

Για να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις, πρέπει κάπως να τις εκλογικεύσετε. Αντί λοιπόν να σκέφτεστε διαρκώς το χειρότερο σενάριο και τι θα κάνετε αν συμβεί, μπορείτε να δοκιμάσετε την λογική του letting go. Με άλλα λόγια, να αποδεχθείτε πως δε θα ελέγξετε ποτέ πλήρως τις καταστάσεις και για αυτό ίσως απλά να πρέπει να αποδεχτείτε τα πράγματα ως έχουν.

Διαβάστε επίσης | Άγχος για το μέλλον: Πώς θα ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις;