γιατί-δεν-πρέπει-να-λούζουμε-τα-μαλλιά-269325
©Negin Mirsalehi/Instagram

Για αρχή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα ζεστό ντους μπορεί να ωφελήσει το δέρμα ανοίγοντας τους πόρους και απομακρύνοντας τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα. Όσον αφορά τα μαλλιά, το ζεστό νερό αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής και αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, προάγοντας μια υγιή λάμψη και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ωστόσο, ενώ το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το δέρμα και τα μαλλιά, το υπερβολικά ζεστό νερό μπορεί να κάνει το αντίθετο, αφαιρώντας από το δέρμα τα φυσικά του έλαια και κάνοντάς τα πιο ξηρά και εύθραυστα. Εδώ είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερο να αποφύγετε ένα καυτό ντους, σύμφωνα με την διάσημη δερματολόγο Dr Jaishree Sharad.

Γιατί δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας με πολύ ζεστό νερό;-1
©Instagram/Kaia Gerber

Ξήρανση του δέρματος

Η έκθεση του δέρματος σε ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και την υγρασία του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, κνησμό και ακόμη και ξεφλούδισμα, επειδή το ζεστό νερό διαταράσσει το φυσικό φραγμό του δέρματος.

Απομάκρυνση φυσικών ελαίων και υγρασίας

Εκτός από το ότι στεγνώνει το δέρμα, το ζεστό νερό μπορεί επίσης να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσης των μαλλιών. Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό και τα μαλλιά σας εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο.

Δερματικές παθήσεις

Εάν έχετε υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, το ζεστό νερό μπορεί να τις επιδεινώσει καταστρέφοντας το προστατευτικό φραγμό του δέρματος, στερώντας από το δέρμα την υγρασία του και προκαλώντας περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή που επιδεινώνει αυτές τις καταστάσεις.

Τριχόπτωση και ζημιά στα μαλλιά

Η έκθεση των μαλλιών σας σε ζεστό νερό μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα και τον φλοιό της τρίχας και να σπάσει τους δεσμούς. Αυτό τα καθιστά αδύναμα και εύθραυστα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας με πολύ ζεστό νερό;-2
©Instagram/Rosie HW

Πιο αργή ανάπτυξη των μαλλιών

Όταν τα μαλλιά σας είναι αδύναμα και κατεστραμμένα, μπορεί να αναπτυχθούν πιο αργά από τα υγιή μαλλιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε ντους με ζεστό νερό τακτικά, μπορεί να παρατηρήσετε πιο αργή ανάπτυξη των μαλλιών.

Φλεγμονώδες τριχωτό της κεφαλής

Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα, κνησμό και απώλεια μαλλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας και διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής.

Οι προφυλάξεις που πρέπει να τηρείτε με το ζεστό ντουζ

Ο δρόμος για να βεβαιωθείτε ότι το ζεστό, αναζωογονητικό ντους σας δεν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ξεκινά με το να μην απειλεί τα φυσικά αποθέματα υγρασίας του δέρματος και των μαλλιών σας.Η Dr. Sharad συμβουλεύει: «Η ιδανική θερμοκρασία για ένα ντους είναι ζεστό, όχι καυτό. Το συνιστώμενο εύρος θερμοκρασίας για ένα ντους είναι μεταξύ 37°C και 40°C (98°F έως 104°F). Η διάρκεια ενός ντους πρέπει συνήθως να είναι μεταξύ 5-15 λεπτών, διαφορετικά ενδέχεται να να αφαιρέσουν την υγρασία από το δέρμα σας, καθιστώντας το αφυδατωμένο και θαμπό.

Γιατί δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας με πολύ ζεστό νερό;-3
©Instagram/Marta Lafotan

Διαβάστε επίσης | Τέλεια πόδια: Πώς να τα φροντίσετε πριν φορέσετε πέδιλα;

MHT