το-ιαπωνικό-τρικ-για-να-μην-παίρνετε-βά-267057
©Mara LaFontan/Instagram

Το Hara Hachi Bu, σύμφωνα με τον Vicente Mera, ειδικό στην αντιγηραντική ιατρική στην Sha Wellness Clinic, είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για να φροντίσετε το βάρος σας και να παρατείνετε το προσδόκιμο ζωής σας. Μάλιστα, όπως είπε κατά την παρουσίαση των Kobho Labs, ενός νέου brand διατροφικών καλλυντικών που ειδικεύεται στη γήρανση, ο ίδιος ταξίδεψε στην Ιαπωνία και εξηγεί τα βήματα που τους βοηθούν να διατηρούν τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και να προσέχουν την υγεία τους.

«Μπορείτε να φάτε μέχρι να χορτάσετε, να είστε χορτάτοι αλλά να μένετε λίγο πεινασμένοι. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Ιάπωνες, ειδικά αν δεν πρόκειται να ξοδέψετε πολλές θερμίδες», και μας εξηγεί από τι αποτελείται το Hara Hachi Bu, ένας «ιδιότυπος θερμιδικός περιορισμός» που εφαρμόζουν οι κάτοικοι της Οκινάουα. «Μην τρώτε πάνω από το 80% από αυτά που θα θέλατε να φάτε». Αυτή η απλή και αποτελεσματική φιλοσοφία τους επιτρέπει να διατηρούν πάντα υγιή τη θερμιδική τους οικονομία. Είναι σαν να αποφασίσαμε να μην ξοδέψουμε πάνω από το 80% του εισοδήματός μας. Προφανώς, θα είχαμε πάντα χρήματα να ξοδέψουμε σε περίπτωση ιδιοτροπίας ή ανάγκης –ένα απεριτίφ ή ένα σνακ–», εξηγεί ο ειδικός στο βιβλίο του Joven a cualquier edad.

Το ιαπωνικό τρικ για να μην παίρνετε βάρος και να ζείτε καλύτερα-1
©Unsplash

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

Ο Dr Mera λέει ότι από τότε που ανακάλυψε αυτή τη συνήθεια, τη συστήνει στους υπέρβαρους ασθενείς του στο ιατρείο του. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος θερμιδικός περιορισμός, έχει και άλλα οφέλη για την υγεία αφού έχει αποδειχθεί ότι ο τόπος καταγωγής αυτής της πρακτικής, το νησί της Οκινάουα, έχει μεγαλύτερο αριθμό μακροζωίας. «Ίσως το ιδιαίτερο στυλ του θερμιδικού περιορισμού τους έχει να κάνει πολύ με αυτό», λέει o Mera. Με λίγα λόγια, είναι ένας άλλος τρόπος να ονομάσουμε το κλασικό «τρώω καλά αλλά σηκώνομαι από το τραπέζι με ένα ελαφρύ αίσθημα πείνας».

Πώς να το πραγματοποιήσετε

Συνηθισμένοι σε ένα δυτικό μοντέλο στο οποίο τρώμε χορτάτοι, η εξάσκηση του Hara Hachi Bu μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι φαίνεται. «Το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο της δυτικής διατροφής αποτελούνται συνήθως από τρία πιάτα με θερμιδικό φορτίο 20% για ορεκτικά, 60% για το κυρίως πιάτο και 20% για επιδόρπιο. Στη συνέχεια, είναι πολύ εύκολο να κάνετε έναν βιώσιμο και υγιεινό θερμιδικό περιορισμό διατηρώντας το κυρίως πιάτο, αλλά αφήνοντας είτε τα ορεκτικά είτε το επιδόρπιο», εξηγεί ο ειδικός.

Το ιαπωνικό τρικ για να μην παίρνετε βάρος και να ζείτε καλύτερα-2
©Unsplash

Το να τρώτε αργά βοηθάει

Πριν από λίγο καιρό, η διατροφολόγος Paola Rosso μας εξήγησε πώς το να τρώμε αργά βοηθάει να στείλουμε ένα αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο μετά το φαγητό. «Για να σηκωθείτε από το τραπέζι λίγο πεινασμένοι ή να κάνετε διάκριση μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας, μερικές φορές πρέπει επίσης να δώσετε χρόνο στο στομάχι, ώστε όταν τρώτε, εκείνο να στείλει το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Αυτό μερικές φορές διαρκεί μερικά λεπτά. Και είναι εκείνα τα λεπτά που συνεχίζουμε να τρώμε και πολλές φορές αυτή η πρόσληψη μας κάνει να νιώθουμε άσχημα επειδή έχουμε φάει πάρα πολύ», εξήγησε, συνιστώντας να σταματήσουμε να τρώμε λίγο πριν νιώσουμε αυτό το συναίσθημα. Μάλιστα, ο Dr Mera αφιερώνει επίσης ένα κεφάλαιο του βιβλίου του είναι αφιερωμένο στην αργή και συνειδητή κατάποση, γιατί όχι μόνο βοηθά στον κορεσμό αλλά βελτιώνει και την πεπτική διαδικασία γενικότερα. «Υπολογίζεται ότι το 10% της πέψης πραγματοποιείται από το στόμα, χάρη στο άλεσμα της τροφής και την ενεργοποίηση των ενζύμων που υπάρχουν στο σάλιο», εξηγεί ο ειδικός. Επομένως, το να μασάτε αργά και καλά την τροφή βοηθά στην πρόληψη του φουσκώματος.

Ανατολίτικα superfoods που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας:

Miso: Βοηθά στην πέψη και έχει άμεση επίδραση στη γήρανση.

Lychee: «Έχει διπλάσια βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το κολλαγόνο του δέρματος», εξηγεί ο Mera.

Δαμάσκηνο Umeboshi: είναι ένα ιαπωνικό τουρσί που δίνει ενέργεια και ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη.

Azuki: Αυτό το ιαπωνικό όσπριο έχει χορταστική δύναμη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Φύκια Kombu: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτική δύναμη.

Διαβάστε επίσης | Όλα τα καρέ της άνοιξης από το street style του Παρισιού