to-trick-των-2-λεπτών-για-λιγότερο-άγχος-κάθε-μ-267775
©Unsplash

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε λιγότερο κουρασμένοι και να έχετε περισσότερη ενέργεια κάθε μέρα. Πολύ περισσότερη από όσο νομίζετε. Υπάρχει όμως μια εύκολη συνήθεια 2 λεπτών που, σύμφωνα με την expert σε θέματα διατροφής και ευεξίας, Cristina Barrous, θα πρέπει να την επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα για να σταματήσουμε να νιώθουμε εξάντληση. «Το μεγάλο λάθος που κάνουμε σε αυτό το θέμα είναι ότι δεν σταματάμε, πηγαίνουμε με αυτόματο πιλότο όλη μέρα. Γι’ αυτό συνιστώ να κάνουμε 2 λεπτά διάλειμμα τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα, έχοντας επίγνωση του τι κάνουμε αλλά και να μην κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η εφαρμογή της κρέμας μας που πρέπει να γίνεται μόνο της σαν διαδικασία (χωρίς να ακούτε ταυτόχρονα podcast, για παράδειγμα). Ή προετοιμάστε το δείπνο χωρίς να κοιτάξετε το email σας», λέει η Barrous, η οποία συμβουλεύει να κάνουμε συνειδητά αυτές τις καθημερινές συνήθειες που συνήθως πραγματοποιούμε σε λειτουργία multitasking, χωρίς νόημα ή ανάγκη.

Ο κίνδυνος να αναλάβουμε το multitasking ως φυσιολογικό

Στην πραγματικότητα, τα λόγια της Barrous θυμίζουν κάπως αυτά του Tim Kendall, πρώην προέδρου του Pinterest, ο οποίος στο ντοκιμαντέρ του Netflix The Social Media Dilemma, θυμάται πώς έφευγε από τη δουλειά μετά από πολλές ώρες και συνέχιζε να κοιτάζει το κινητό του παρά το γεγονός ότι τα παιδιά του απαιτούσαν την αγάπη και την προσοχή του. «Στην πραγματικότητα, θα μπορούσα να είμαι στην κουζίνα και να κοιτάζω το email την ίδια στιγμή», θυμάται, περιγράφοντας μια κατάσταση που είναι πιθανώς γνωστή στους περισσότερους που έχουν το multitasking ως τρόπο ζωής.

To trick των 2 λεπτών για λιγότερο άγχος κάθε μέρα-1
©UNSPLASH

Ο εγκέφαλος δεν είναι προετοιμασμένος για multitasking

«Το multitasking δεν υπάρχει με την αυστηρή έννοια. Με το να πρέπει να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός μας εκτρέπει την προσοχή του από τη μία στην άλλη. Με άλλα λόγια, μεταπηδά από εργασία σε εργασία, από διαδικασία σε διαδικασία, αλλά δεν εκτελεί αυτές τις δραστηριότητες ταυτόχρονα», μας εξήγησε ο Pau Rodrigo, ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη, σε μια περίπτωση, για να εξηγήσει ότι κάνοντας πολλά πράγματα στο ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα, μειώνει την αποτελεσματικότητα και προκαλεί πολύ άγχος.

Τα πλεονεκτήματα του να κάνεις πράγματα αργά και συνειδητά

Αυτή η μικρή συνήθεια να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα είναι ένας τρόπος να στείλουμε στον εγκέφαλό μας ένα θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα που δεν δίνουμε όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα (όσο απλές και καθημερινές κι αν είναι αυτές οι συνήθειες). «Αν τρέχουμε, το σώμα και ο εγκέφαλός μας, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένας κίνδυνος πίσω από αυτή την επείγουσα ανάγκη και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να εκκρίνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που είναι επίσης φλεγμονώδης και καταλήγει να δημιουργεί, εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, γαστρικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις, αϋπνία. Αν φρενάρουμε τον εγκέφαλο και επιβραδύνουμε, συγκεντρωνόμαστε σε κάθε βήμα κατά την εκτέλεση μιας δουλειάς, ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και έτσι καταφέρνουμε να αυξήσουμε τη συγκέντρωση, ακόμη και να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε», εξηγεί η ψυχολόγος Laura Palomares, από την Advance Psychologists.

MHT