Είστε από τους ανθρώπους που αναβάλλουν συνέχεια πράγματα; Εάν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί ή πάντα αναβάλλετε τα πράγματα που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα, υπάρχουν μερικά tips για να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια.
Η αναβλητικότητα, είναι κάτι που η coach Mel Robbins, βίωσε για πολύ καιρό. Στα όρια της εξάντλησης, όταν δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να σηκωθεί και να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα της ημέρας της, έθεσε στο σημείο, κάπως εν αγνοία της, μια εξαιρετικά απλή τεχνική για να ξεπεράσει τη λίστα με τις υποχρεώσεις της και να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει για τον εαυτό της. Ένα πρωί, δίνει στον εαυτό της 5 δευτερόλεπτα μεταξύ της στιγμής που χτυπάει το ξυπνητήρι και τη στιγμή που σηκώνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και πριν ακόμη ο εγκέφαλός της την ωθήσει σε αποθάρρυνση και αναβλητικότητα, στέκεται στα πόδια της. Μετά από ένα δεύτερο επιτυχημένο ξύπνημα το επόμενο πρωί, συνειδητοποιεί ότι μόλις βρήκε μια αποτελεσματική μέθοδο για να ενεργοποιηθεί. Λίγο αργότερα, η Mel Robbins το περιγράφει λεπτομερώς σε ένα βιβλίο που ονομάζεται «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων» και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το οικειοποιούνται.

Ποια είναι η μέθοδος των 5 δευτερολέπτων;
Ο κανόνας είναι απλός: αναλάβετε δράση σε 5 δευτερόλεπτα μετρώντας αντίστροφα: 5-4-3-2-1 μόλις σας έρθει στο μυαλό μια δυσάρεστη δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσετε. Λειτουργεί με τα πάντα, είτε πρόκειται για αθλητισμό, δουλειά, οικογένεια. Με την ιδέα να βγάλουμε τον εγκέφαλο μας από σκέψεις και να ενεργήσουμε πριν καν το καταλάβουμε, αμφιβάλλουμε και ανακτήσουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας. «Όλοι μας έχουμε ξεγελαστεί κάποια στιγμή από το γεγονός ότι πρέπει να νιώθουμε έτοιμοι να επιφέρουμε την αλλαγή», λέει η Mel Robbins. «Νομίζετε ότι αυτό που σας λείπει είναι το κίνητρο, αλλά δεν είναι αλήθεια. Για να αλλάξετε, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, να είστε καλύτερος γονιός, καλύτερος σύντροφος και να κάνετε όλα τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε στη ζωή, θα πρέπει να περάσετε από περίπλοκα και αβέβαια πράγματα. Δεν πρόκειται ποτέ να το «νιώσετε», οπότε κάντε το ούτως ή άλλως». Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται ότι θα ήταν μύθος να αποδώσουμε την επιτυχία στο κίνητρο, αντίθετα, θα ήταν ο καρπός πιο αποτελεσματικής δράσης.