8-συνήθειες-για-να-εξοικονομήσετε-χρόν-265553
©Unsplash

Σε αυτήν την περίπτωση, η λίστα ορισμένων συνηθειών για εξοικονόμηση χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχει σκοπό να αυξήσει την παραγωγικότητά μας, αλλά να μπορέσουμε να βρούμε χώρο για να δώσουμε προτεραιότητα στη συναισθηματική μας ευεξία. Η ψυχική υγεία πρέπει να φροντίζεται από τη στιγμή που ξυπνάμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι, μερικές φορές, ο γρήγορος ρυθμός της ζωής μας, μάς κάνει να την παραμελούμε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε αυτούς τους χρόνους αυτοεξυπηρέτησης για να βάλετε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία. Η ψυχολόγος Marta Calderereror μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε αυτές τις στιγμές. «Πολλές φορές αυτός ο χρόνος διακυβεύεται από εργασιακές απαιτήσεις, υποχρεώσεις, οικογενειακές ανάγκες και οικονομικούς περιορισμούς. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι αν αφιερώνουμε χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό μας, θα έχουμε περισσότερη ισορροπία στη ζωή μας και μεγαλύτερη ευεξία», λέει. Για όλους αυτούς τους λόγους, δημιουργήσαμε αυτήν τη λίστα με συνήθειες που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο και να κάνουμε άλλα πράγματα που μας προσφέρουν ηρεμία, όπως διάβασμα, ακρόαση podcast, διαλογισμός, άσκηση ή απλώς μερικές στιγμές μόνοι μας με τον εαυτό μας να σκεφτούμε.

Βραδινή ρουτίνα

Η Gwyneth Paltrow έχει πει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι προσπαθεί να αφήνει τα ρούχα της έτοιμα πριν κοιμηθεί για να αποφύγει την αμφιβολία (και μερικές φορές το άγχος) να αποφασίσει τι θα φορέσει κάθε πρωί. Η ειδικός Alicia Iglesias λέει στο βιβλίο της About her: Put Your Life In Order, ότι η ρουτίνα της καλης μέρας ξεκινάει το βράδυ. «Για να έχετε ένα καλό πρωινό δεν χρειάζεται να εστιάζετε πολύ στο ίδιο το πρωί. Η πρότασή μου είναι να κάνετε μια μικρή νυχτερινή ρουτίνα που δεν θα σας πάρει πάνω από 15 ή 20 λεπτά ή λιγότερο ανάλογα με το τι κάνετε, αν μένετε μόνοι ή αν έχειτε παιδιά», λέει. Πρόκειται για το να μαζεύετε ό,τι έχει πεταχτεί γύρω από το σπίτι για να τα αφήσετε όλα στη θέση τους πριν πάτε για ύπνο. Μαζέψτε τα πιάτα για το δείπνο, ετοιμάστε όλα όσα χρειάζεστε για την επόμενη μέρα (συμπεριλαμβανομένου του πρωινού) και εάν χρησιμοποιείτε ατζέντα ή planner, αναθεωρήστε τις δουλειές που έχετε γράψει. Ο χρυσός κανόνας είναι «αποφύγετε να σκέφτεστε το πρωί. Αν θέλετε να έχετε ένα ήσυχο πρωινό, θα πρέπει να αφήσετε τα πάντα να τρέχουν σε αυτόματη λειτουργία, ώστε το μυαλό να ξυπνήσει σιγά σιγά», προσθέτει η ειδικός. Σε αυτό προσθέτουμε μια άλλη συμβουλή που μας έδωσε πριν από πολύ καιρό η ηθοποιός Marta Nieto: αρωματίστε τα ρούχα σας το βράδυ γιατί έτσι η μυρωδιά διαρκεί περισσότερο.

8 συνήθειες για να εξοικονομήσετε χρόνο και να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας-1
©Unsplash

Ο κανόνας Zadie Smith

Η Carine Roitfeld είπε κάποτε ότι δεν της άρεσε το μακιγιάζ της να είναι πολύ βαρύ γιατί προτιμάει να μοιάζει σαν «Είχα πιο σημαντικά πράγματα να κάνω από το να κοιτάζομαι στον καθρέφτη». Και η συγγραφέας Zadie Smith ότι είχε αποφασίσει να μην περάσει πάνω από 15 λεπτά μπροστά στον καθρέφτη, ειδικά αφού παρατήρησε την 7χρονη κόρη της να ξοδεύει πολύ χρόνο μπροστά του. Σε αυτό προσθέτουμε τα οφέλη που μας είπε η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero: η μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά στον καθρέφτη μας επιτρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να αυξήσουμε την αποδοχή του εαυτού μας, επειδή κατά κάποιο τρόπο η σωματική πτυχή υποβαθμίζεται για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες πτυχές του well-being μας.

Μην κοιτάτε το ρολόι

Γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για το πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι να μετράτε τον χρόνο με μουσική για να αποφύγετε το άγχος που δημιουργείται κοιτάζοντας το ρολόι (και βλέποντας ότι έχετε καθυστερήσει). Πρόκειται για τον υπολογισμό του χρόνου που χρειάζεται για να γίνουν πράγματα με μια λίστα αναπαραγωγής, έτσι ώστε κάθε τραγούδι να σχετίζεται με μια στιγμή της ρουτίνας. Μια άλλη εναλλακτική είναι το κόλπο που έκανε η Alexandra Carlin: έχει τρεις κλεψύδρες στο γραφείο (μία 15 λεπτών, άλλη 30’ και άλλη μιας ώρας) για να μετράει τον χρόνο με πιο χαλαρό τρόπο. «Είναι καλύτερα από ένα ρολόι. Με βοηθούν να οργανώνω τον χρόνο μου όταν έχω μια κουραστική μέρα», λέει.

Αναλύστε τη σειρά των πραγμάτων που κάνετε συνήθως

«Η σειρά των εργασιών επηρεάζει τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεσή τους. Για παράδειγμα, χρειάζεται λιγότερος χρόνος αν αφήσετε τα ρούχα αφού τα διπλώσετε και αν τα διπλώσετε αμέσως αφού τα μαζέψετε, επειδή το μυαλό σας συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνετε», εξηγεί η Alicia Iglesias. Αυτό το παράδειγμα μπορεί να μεταφερθεί σε πολλές άλλες δουλειές ρουτίνας που χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα θα πετύχουμε τα πάντα. Είναι προτιμότερο να κάνουμε πράγματα ένα-ένα, γιατί στο multitasking ο εγκέφαλος μετατοπίζει την προσοχή του από το ένα στο άλλο. Η ψυχολόγος Laura Palomares, μάλιστα, το συνοψίζει ως εξής: «Όσο και να τρέχω και να θέλω να το καλύψω, είναι προτιμότερο να συγκεντρωθώ τώρα, είμαι σίγουρη ότι θα αντιμετωπίσω το επόμενο project στον σωστό χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.” Και προσθέτει: «Είναι βολικό να επιβραδύνουμε το ρυθμό όταν βλέπουμε ότι επιταχύνουμε σκεπτόμενοι τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια». Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στον εγκέφαλο μας.

8 συνήθειες για να εξοικονομήσετε χρόνο και να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας-2
©Unsplash

Μην κοιτάτε το κινητό το πρωί

Εκτός από το απότομο ξύπνημα που μπορούμε να δώσουμε στον εγκέφαλο μας άσκοπα, αν το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το κινητό (και όλες τις ειδοποιήσεις), έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χαθούν μεταξύ 15 και 20 λεπτών εξετάζοντας πράγματα που δεν ήταν σημαντικά . Επομένως, ο έλεγχος του κινητού μόνο όταν τελειώσει η πρωινή ρουτίνα –καλύτερα αν είναι όταν φεύγετε από το σπίτι– σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρόνο το πρωί και να έχετε λίγο περισσότερη ηρεμία.

Ταξινόμηση για εξοικονόμηση χρόνου

Αφιερώνοντας μια μέρα στην παραγγελία συρταριών και άλλων πραγμάτων που χρησιμοποιούνται καθημερινά, εξοικονομείτε πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση. «Εάν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά έχουν εύκολη πρόσβαση, τα επίπεδα άγχους μας μειώνονται αυτόματα», λέει η Guerra Escudero. Ενώ προσθέτει η Alicia Iglesias. «Χάρη σε αυτό ξέρετε αμέσως πού πρέπει να τοποθετηθεί οτιδήποτε μπαίνει στο σπίτι, επομένως είναι λιγότερο δύσκολο για τον εγκέφαλο σας,αν αυτό το μέρος είναι καλά μελετημένο,από το να το αφήσετε οπουδήποτε.

Κάντε stretch όσο φτιάχνετε καφέ

Μπορείτε να το κάνετε στο κρεβάτι – είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας μετά από ώρες ύπνου – αλλά μια άλλη εναλλακτική, όπως μας είπε το μοντέλο και διατροφολόγος Aida Artiles, είναι να το κάνουμε ενώ φτιάχνουμε καφέ το πρωί. «Ενώ φτιάχνω καφέ, που είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω μόλις σηκώνομαι, κάνω μερικά sun salutations (Α και Β), μερικές στροφές (άλλη στάση γιόγκα), μερικά backbends και φεύγω», λέει.

French break

Η Mathilde Thomas, ιδρύτρια του brand Caudalie, στο βιβλίο της The French Beauty Solution, μας μιλάει για το πώς αντιλαμβάνονται οι Γαλλίδες τα διαλείμματα. «Εμείς οι Γάλλοι έχουμε διαφορετική στάση για τον ελεύθερο χρόνο. Γνωρίζουμε ότι οι αγχωμένοι, εξαντλημένοι και απογοητευμένοι εργαζόμενοι δεν είναι αποτελεσματικοί», λέει. Για αυτόν τον λόγο, το να μάθει να μην κάνει τίποτα κατά τη διάρκεια των breaks –χωρίς σχέδια ή δραστηριότητες εν όψει– είναι η καλύτερη συνταγή της για να είναι πιο δημιουργική και παραγωγική τον υπόλοιπο χρόνο. Για αυτόν τον λόγο, η αξιοποίηση των Σαββατοκύριακων και των ρεπό για την πραγματική αποσύνδεση είναι ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο σε καθημερινή βάση.Αποσύνδεση για επανασύνδεση.

Διαβάστε επίσης | Το φόρεμα της νέας σεζόν θα είναι στράπλες