ο-έρωτας-μπορεί-να-θεραπεύσει-το-άγχος-262558
©Unsplash

Σύμφωνα με την επιγενετική (την επιστήμη που μελετά την τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων μας), οι κοινωνικές σχέσεις (επίδραση, αγάπη, φιλία) αποτελούν μέρος των 5 στοιχείων που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να απολαμβάνουμε καλή υγεία, μαζί με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του στρες και την αισιοδοξία. Θα ήταν λοιπόν λάθος να στερούμε από τους εαυτούς μας ευχάριστες ανθρώπινες επαφές, ειδικά όταν αυτές έχουν στοργικό χαρακτήρα.«Μέσω της αγάπης, μπορούμε να μεταμορφώσουμε το DNA μας», αποκαλύπτει η Valérie Leduc, γιατρός και συνιδρύτρια του Maison Epigeneticin Paris. «Η αγάπη είναι η ευθυγράμμιση του πνευματικού, σωματικού και διανοητικού μας επιπέδου. Το γονιδίωμά μας αποκαλύπτει με την αγάπη τις μεγαλύτερες δυνατότητες του. Συμμετέχει στην ομοιόσταση του σώματος, δημιουργεί μια ιδιαίτερη νευροβιολογία που επηρεάζει θετικά τις διαδικασίες επούλωσης. Τα 528 Hz είναι η συχνότητα της αγάπης, η συχνότητα της επιδιόρθωσης του DNA με αληθινή θεραπευτική δύναμη!».

Πώς μπορεί η αγάπη να τροποποιήσει τα γονίδιά μας;

«Πρέπει ήδη να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι το μυαλό μπορεί να ασκήσει επιρροή στο σώμα, κάτι που απέρριψε ο René Descartes τον 17ο αιώνα. Το κβαντικό σύμπαν ενώνει ξανά αυτό που ο Descartes είχε χωρίσει. Η σκέψη, αυτή η ενέργεια του νου, επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τη φυσιολογία. Αυτή η ισχυρή ενέργεια της σκέψης μπορεί να ενεργοποιήσει ή να αναστείλει την παραγωγή κυτταρικής πρωτεΐνης.Η αξιοποίηση της δύναμης του μυαλού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή. Εξάλλου, το φαινόμενο placebo είναι απόδειξη της θεραπευτικής δύναμης του μυαλού και του σώματος. Ο Αμερικανός Glen Rein επιχείρησε το πείραμα να ζητήσει από τους συμμετέχοντες να δονήσουν τον θυμό και την άνευ όρων αγάπη μέσα από τη σκέψη μέσα από τους δοκιμαστικούς σωλήνες που περιέχουν γενετικό κώδικα. Το DNA που δεχόταν θυμό συσπάστηκε, το DNA που δέχτηκε αγάπη διευρύνθηκε».

Ο έρωτας μπορεί να θεραπεύσει το άγχος και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας;-1
©Unsplash

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου ανθρώπου;

«Κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής σχέσης, υπάρχει μια υπερπαραγωγή ντοπαμινεργικών νευρώνων, γεγονός που εξηγεί μια υπερχείλιση ενέργειας. Η ντοπαμίνη είναι το μόριο του ενθουσιασμού, της έκπληξης, της ευεξίας και της ευχαρίστησης. Τότε, γινόμαστε μάρτυρες της απελευθέρωσης της αδρεναλίνης που είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και της νοραδρεναλίνης, του χημικού αγγελιοφόρου του στρες. Αυτά τα αποτελέσματα αντισταθμίζονται από την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη: την ορμόνη της αγάπης. Οι ορμόνες προσκόλλησης, βαζοπρεσίνη και ωκυτοκίνη απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο, τις ωοθήκες και τους όρχεις στο κεφάλι και τα όργανα. Το πρώτο προάγει την ομοιόσταση της καρδιάς και εξηγεί την ευεξία. Η δεύτερη είναι η ορμόνη της προσκόλλησης. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη της επιθυμίας που συνδέεται άμεσα με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, την ντοπαμίνη. Τα οιστρογόνα έχουν μια πολύ ισχυρή δύναμη έλξης στις γυναίκες κατά την περίοδο της ωορρηξίας».

Ποιες είναι οι καλές συμπεριφορές αγάπης που πρέπει να υιοθετήσετε για να ζήσετε περισσότερο και πιο υγιής;

«Γνωρίζουμε πλέον τη θετική επίδραση των καλών σκέψεων και της ευτυχίας στην έκφραση των γονιδίων μας και συνεπώς στην υγεία μας. Το να είμαστε θετικοί, να γελάμε, το αίσθημα προστασίας και ασφάλειας και τέλος η σεξουαλική πράξη, οδηγούν στην έκκριση θετικών ενδορφινών για την υγεία μας. Το άγχος μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται όταν ένα άτομο είναι ερωτευμένο. Η ενσυναίσθηση, η επιθυμία να κάνετε τον άλλον ευτυχισμένο και η καλοσύνη, θα έχουν θετική επίδραση, σε αντίθεση με τη ζήλια ή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Το να είσαι ερωτευμένος σημαίνει να βγαίνεις από τον εαυτό σου, να θέλεις να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Τέλος, η ερωτική επαφή καίει θερμίδες, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται, τα επίπεδα αντισωμάτων είναι 30% υψηλότερα και η φλεγμονή μειώνεται σε ζευγάρια που συνευρίσκονται ερωτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι ερωτικές επαφές βελτιώνουν τον ύπνο χάρη στην απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο, ειδικά την στιγμή του οργασμού».

Διαβάστε επίσης | Ρυτίδες στο λαιμό: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

MHT