γιατί-το-κλάμα-κάνει-καλό-στην-ψυχική-υ-264358
©Unsplash

Το κλάμα μας βοηθά να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας

Πολλές φορές το κλάμα θεωρείται μια ένδειξη αδυναμίας, γι’ αυτό και συνήθως προσπαθούμε να κλαίμε μόνοι ώστε να αποφύγουμε τις αδιάκριτες ερωτήσεις. Στην πραγματικότητα όμως το κλάμα μπορεί να είναι απελευθερωτικό καθώς μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες, να χαλαρώσουμε και να ανακτήσουμε την ηρεμία μας. Με λίγα λόγια, αφεθείτε.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που κλαίνε συχνά, μπορείτε να θέσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, που αποκαλείται “crying session”. Βρείτε μια μέρα της εβδομάδας που θα μένετε μόνοι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, χωρίς τηλέφωνο και θα αφήνεστε ελεύθεροι να εκφραστείτε, ακόμα και να κλάψετε για όσο χρειάζεται. Οι έρευνες δείχνουν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να διαχειρίζεστε πιο εύκολα τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και θα αποφεύγετε τις συγκινήσεις μπροστά σε κόσμο ή για παράδειγμα στο γραφείο, όχι από καταπίεση, αλλά επειδή θα έχετε βρει πλέον τον τρόπο να ελέγχετε τον εαυτό σας.

Η ευαισθησία δεν είναι αδυναμία, αλλά υπερδύναμη που οφείλετε να προστατεύσετε. Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις μεγαλύτερες αξίες στις σύγχρονες κοινωνίες και τις ανθρώπινες σχέσεις, το να νιώθετε δυνατά συναισθήματα και να δείχνετε κατανόηση στους γύρω σας, ενδυναμώνει και εσάς τους ίδιους.

Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην ψυχική υγεία;-1
©Unsplash

Τα οφέλη σύμφωνα με την επιστήμη

Τα συναισθήματα, το στρες, το τραύμα, καθώς συσσωρεύονται στο σώμα, δημιουργούν ένταση, η οποία μπορεί να ξεσπάει με διαφορετικούς τρόπους στον καθένα. Υπάρχουν αυτοί που αφήνονται και κλαίνε, αυτοί που έχουν ένταση και συμπεριφέρονται επιθετικά στους άλλους, αυτοί που αναπτύσσουν ψυχοσωματικά από το άγχος.

Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να μπορείτε να αποσυμφορηθείτε από αυτή την ένταση και να ζείτε πιο ήρεμα. Για άλλους η λύση είναι το να ξεσπάνε σε κλάματα, για άλλους ο διαλογισμός, η μαγειρική, τα σπορ.

Σύμφωνα με την επιστήμη:

Το κλάμα καθώς απελευθερώνει τα συναισθήματα, μπορεί να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και να επαναφέρει την ψυχική ηρεμία.

Βελτιώνει τη διάθεση καθώς απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδορφίνες, ορμόνες που χαρίζουν ευεξία.

Καθώς το κλάμα μπορεί να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα και να χαλαρώσουμε ουσιαστικά.

Τα κλάμα μειώνει την κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς τα δάκρυα έχουν αντιβακτηριακή δράση.

Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην ψυχική υγεία;-2
©Unsplash

Το μέρος όπου οι άνθρωποι κλαίνε πιο συχνά

Η απάντηση είναι τα αεροπλάνα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Η πίεση στην καμπίνα μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου, το οποίο οδηγεί σε αφυδάτωση, γι’ αυτό και πρέπει να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Η αφυδάτωση δημιουργεί κούραση και εναλλαγές διάθεσης, γι’ αυτό και πολλοί απελευθερώνονται και κλαίνε. Ένας ακόμα λόγος είναι πως το αεροπλάνο αποτελεί ένα μέρος περισυλλογής, ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι και έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε τα συναισθήματά σας.

Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι να ακούτε το σώμα σας και να αφήνετε τα συναισθήματά σας ελεύθερα.

Originally published on Vogue.it

Διαβάστε επίσης | 6 πρωινές συνήθειες για να έχετε καλύτερη διάθεση μέσα στην ημέρα