ψυχική-υγεία-οι-6-τεχνικές-αναπνοής-που-264561
©Unsplash

«Πάρε μια ανάσα, θα περάσει». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη συμβουλή όταν αντιμετωπίζουμε μια στιγμή άγχους; Ο Mike Maric, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης, το άκουσε από τη γιαγιά του. Σε ηλικία 4 ετών, ο πατέρας του τον έβαλε να φορέσει για πρώτη φορά μάσκα κατάδυσης και στα 5 του είχε ήδη ετοιμαστεί για αγώνες. Μετά από το πτυχίο ιατρικής που απέκτησε, η συνάντησή του με το απόλυτο σύμβολο της άπνοιας, τον Umberto Pellizzari, τον ώθησε να αφοσιωθεί οριστικά σε αυτή την κατεύθυνση..

Ως αθλητής, είχε εξαιρετικές επιδόσεις και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο άθλημά του. Το 2004 κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία Jump Blue. Στη συνέχεια, μια μέρα τον Ιούλιο του 2005, ο Filippo Magnini, ο βοηθός, φίλος και συνεργάτης του στην κατάδυση, δεν κατάφερε να συνέλθει από άπνοια. Ο Mike Maric, τότε στο απόγειο της καριέρας του, βυθίστηκε ξαφνικά σε κατάθλιψη.

Ψυχική υγεία: Οι 6 τεχνικές αναπνοής που βοηθούν στον έλεγχο του άγχους-1
©Unsplash

Όταν σταματήσει η αναπνοή

Παράτησε τον ανταγωνισμό – «αυτή η απώλεια είχε καταστρέψει την ανάσα μου», μας λέει ο Mike Maric–όπου πέρασε μια προσωπική κρίση που τον κράτησε μακριά από τον κόσμο των ελεύθερων δυτών για αρκετούς μήνες. Broken Breath είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που ο σκηνοθέτης Morgan Bertacca αφιέρωσε στην αναγέννησή του. Ο Mike Maric παραδέχεται ότι κατάφερε να θρηνήσει χάρη στην εγγύτητα της φύσης και ακολουθώντας το μονοπάτι του δελφινιού, του spirit animal του.

Αυτή η συμφιλίωση με τη θάλασσα και τη ζωή τον οδήγησε να μελετήσει πιο προσεκτικά το αναπνευστικό σύστημα. Με τον ανταγωνισμό πίσω του, ο Mike Maric έγινε προπονητής υψηλού επιπέδου: επιβλέπει την προπόνηση στην Πάντοβα, στο Y-40, τη βαθύτερη πισίνα στον κόσμο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη πολλών Ολυμπιακών αθλητών όπως Federica Pellegrini , Filippo Magnini , Arianna Errigo , Sara Cardin ή ακόμα και Igor Cassina . Τώρα, ο Mike Maric διδάσκει την τέχνη της αναπνοής σε όλους, αθλητές ή μη: «Πολύ συχνά ξεχνάμε ότι ο αέρας είναι η πρώτη μας πηγή διατροφής και ότι η αναπνοή είναι η πράξη που επιτρέπει αυτή τη διαδικασία. Η σωστή αναπνοή μας βοηθά να ελέγξουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και ταυτόχρονα, την ευεξία μας». Ο Mike Maric έχει επίσης γράψει διάφορα βιβλία για να διαδώσει αυτή την τεχνική.

Γίνετε ξανά ο εαυτός σας: Η εκ νέου ανακάλυψη

Περνάμε τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας σε άπνοια, βυθισμένοι στην πιο απόλυτη γαλήνη, σε απόλυτη συμβίωση με το αμνιακό υγρό. Όταν μπαίνουμε στο νερό, βρίσκουμε αυτή την ηρεμία. Νιώθουμε μόνο την αναπνοή, που ξυπνά μια ασυνείδητη ανάμνηση. Η κατάδυση στο νερό είναι μια ενδοσκοπική εμπειρία που μας κάνει να ξαναβρούμε το βαθύτερο κομμάτι μας.

«Θα ήθελα να είστε το νερό στο οποίο κολυμπάμε, γυμνό σαν το έμβρυο που ανακαλύπτει την απέραντη επιθυμία του για ειρήνη», έγραψε ο George Gershwin. «Αυτή η προγονική επιθυμία, εξηγεί ο Mike Maric, μας οδηγεί να ξαναβρούμε τα γενετικά υπολείμματα του δελφινιού που βρίσκεται μέσα μας, το οποίο γεννιέται πρώτα στο νερό πριν ανακαλύψει τη γη».

Παρακάτω ακολουθούν τα έξι βήματα που μας προτείνει ο Maric για να καταπολεμήσουμε το στρες.

Ψυχική υγεία: Οι 6 τεχνικές αναπνοής που βοηθούν στον έλεγχο του άγχους-2
©Unsplash

Πώς η αναπνοή με βοήθησε να ξεπεράσω το τραύμα

«Η αναπνοή είναι η πρώτη μορφή αυτοελέγχου που βιώνουν οι άνθρωποι. Είναι ο ρυθμιστής των συναισθημάτων μας, του άγχους, του φόβου, του θυμού ή της λύπης μας. Μέσω της αναπνοής, λόγω της διαλογιστικής και μεταμορφωτικής φύσης της, μπορεί κανείς να πάρει αυτά τα συναισθήματα και να τα μετατρέψει: τη λύπη σε αντανακλαστικό, τον θυμό σε οργή για κατάκτηση, τον φόβο και την αγωνία σε θάρρος».

Χάρη στην αναπνοή, ανακάλυψα μέρη μου που δεν ήξερα (ή που φοβόμουν)

«Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι αυτό που κρύβεται. Φοβόμαστε να κάνουμε την ενδοσκόπηση μας και να εκτεθούμε. Η αναπνοή μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα όριά μας και έτσι να τα αποδεχθούμε. ”

Ανακάλυψα ότι με σωστή αναπνοή, μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος

«Χάρη στην αναπνοή, έμαθα να ελέγχω τέλεια το άγχος της απόδοσής μου πριν από τους αγώνες. Έκανα ένα άθλημα στο οποίο αναγκάστηκα να τα δώσω όλα. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να εφαρμόσω αυτό στην καθημερινή ζωή. Η συνειδητή αναπνοή μας βοηθά να συγκεντρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το άγχος, αλλά όχι μόνο αυτό».

Το να ακούω τον ήχο της αναπνοής μου με βοηθά να βρίσκω συγκέντρωση

«Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι το να δουλεύουμε την αναπνοή βελτιώνει την ικανότητα για συγκέντρωση. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται, ενώ οι εσωτερικές και εξωτερικές παρεμβολές περιορίζονται. Έτσι αποφεύγουμε την απόσπαση της προσοχής».

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ένταση των μυών και τις κακές στάσεις με την αναπνοή

«Το 2016, ο καθηγητής Aliverti δημοσίευσε ένα άρθρο που έλεγε πώς η αναπνευστική γυμναστική κατέστησε δυνατή τη μείωση του γαλακτικού οξέος και του CO2, ενδιαφέροντα αποτελέσματα όχι μόνο για τους αθλητές αλλά για όλους. Υπάρχει ένα «φαινόμενο αποτοξίνωσης»: η αναπνοή είναι το οξυγόνο, το κύριο καύσιμο για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του σώματός μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνδυασμός ενός ήρεμου μυαλού και ενός ξεκούραστου σώματος δημιουργεί ευεξία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα. Προτείνω μια χρήσιμη και προοδευτική άσκηση για να επωφεληθείτε από τα καλύτερα αποτελέσματά της: συσχετίζουμε μια εκπνοή 5 δευτερολέπτων με τη σύσπαση μιας μυϊκής περιοχής (το χέρι, για παράδειγμα) και μετά συνδέουμε μια εκπνοή 10 δευτερολέπτων με τη χαλάρωση της ίδιας περιοχής».

Η άπνοια είναι εξίσου σημαντική με την αναπνοή

«Οι σύντομες φάσεις της άπνοιας αυξάνουν τη συγκέντρωση. Συνιστώ ένα μοτίβο αναπνοής 4 βημάτων, για βελτίωση της συγκέντρωσης: 1) εισπνέω για 4 δευτερόλεπτα, 2) κρατάω την αναπνοή μου για 4 δευτερόλεπτα, 3) αναπνέω για 4 δευτερόλεπτα, 4) κρατάω την αναπνοή μου για 4 δευτερόλεπτα. Είναι μια πολύ χρήσιμη άσκηση για την αντιμετώπιση συναισθηματικών αλλαγών.

Διαβάστε επίσης | 10 αρωματικά κεριά για να υποδεχτείτε την άνοιξη στο σπίτι

MHT