πράσινο-ή-μαύρο-τσάι-ποιο-είναι-πιο-απο-237502
©Unsplash

Το πράσινο τσάι δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά έχει μερικά επιβεβαιωμένα οφέλη όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κοιλιακής φλεγμονής. Ωστόσο, τελευταία γίνεται επίσης λόγος για τις παρόμοιες ιδιότητες που μπορεί να έχει το μαύρο τσάι, κάτι που κάνει κάποιον να διστάζει να επιλέξει το ένα ή το άλλο, καθώς αναζητά ένα αντιφλεγμονώδες και καθαριστικό ρόφημα που βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών (βοηθά στη βελτίωση της πέψης και, κατά συνέπεια, στο πρήξιμο).

Για την κοιλιακή φλεγμονή το πιο αποτελεσματικό είναι…

Το πράσινο τσάι είναι πιο αποτελεσματικό από το μαύρο. Την εξήγηση δίνει η ομάδα διατροφής του ομίλου Marta Masi . «Το πράσινο τσάι έχει πιο καθαριστική δράση. Για φλεγμονές, πρήξιμο και κατακράτηση υγρών συνιστούμε περισσότερο το πράσινο τσάι, καθώς το μαύρο μπορεί να έχει στυπτική δράση, προκαλώντας δυσκοιλιότητα ή μεγαλύτερη ευερεθιστότητα του παχέος εντέρου», εξηγούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μαύρο τσάι δεν έχει πλεονεκτήματα όσον αφορά τον καθαρισμό – όπως το πράσινο τσάι – αλλά υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν ψάχνετε για ένα χωνευτικό ρόφημα, το πράσινο τσάι είναι προτιμότερο.

Πράσινο ή μαύρο τσάι: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση;-1
©Unsplash

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πίνετε πράσινο τσάι;

Αν και είναι δίκαιο και απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν γίνονται θαύματα και ότι κανένα ρόφημα δεν πρόκειται να είναι απολύτως αποτελεσματικό εάν δεν συνοδεύεται από άσκηση, ξεκούραση, καλή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής. Για να γίνει το πράσινο τσάι πιο αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της φλεγμονής, η expert αθλητικής διατροφής Sandra Lordén επιβεβαιώνει ότι το να το πίνετε το πρωί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. «Το πράσινο τσάι προάγει φυσικά την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Επομένως, είναι καλύτερα να το πίνετε το πρωί, καθώς ο ταχύτερος μεταβολισμός κάνει το σώμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια, κάτι που μπορεί να είναι ιδανικό για απώλεια βάρους», εξηγεί.

Πράσινο ή μαύρο τσάι: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση;-2
©Unsplash

Το μαύρο τσάι έχει και άλλα οφέλη

Ωστόσο, παρόλο που αυτό που επιλέγεται για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι το πράσινο, το μαύρο έχει και άλλα οφέλη. «Το μαύρο τσάι μπορεί να λειτουργήσει ως το τέλειο συμπλήρωμα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και είναι ηπατοπροστατευτικό, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών», επισημαίνει η Marta Masi. «Είναι η πιο οξειδωμένη μορφή τσαγιού σε σύγκριση με το πράσινο τσάι και άλλες ποικιλίες. Γενικά, περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης και το άρωμα και η γεύση του είναι πιο ισχυρά αφού προέρχεται από τα παλαιότερα φύλλα και μίσχους του φυτού (Camellia sinensis). Αν και αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: ποικιλία του φυτού , είδος εδάφους όπου καλλιεργείται, γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο των καλλιεργειών», προσθέτει. Επιπλέον, η υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης «αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης, αν και αυτό μπορεί να μην βοηθήσει άτομα με ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, καθώς έχει μεγαλύτερη επίδραση» επισημαίνει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πιείτε τσάι;

Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι, είναι πάντα καλύτερο να τα πίνετε πριν τις έξι το απόγευμα για καλύτερο αποτέλεσμα. Και καλύτερα χωρίς ζάχαρη. Αν προσθέσετε λίγο γάλα, αυτό θα το μαλακώσει και θα το γλυκάνει.

Διαβάστε επίσης | Ψυχική Υγεία: 5 πρωινές συνήθειες για να απελευθερωθείτε από το στρες

MHT