αποτοξίνωση-από-τη-ζάχαρη-οι-συμβουλέ-230152
©Miranda Kerr/Instagram

Η ζάχαρη είναι ίσως ένα από τα λίγα συστατικά που, πραγματικά, δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό μας (ή τουλάχιστον τίποτα καλό). «Είναι ένα συστατικό με εθιστική τάση και με χαμηλή θρεπτική πυκνότητα. Πλούσιο σε θερμίδες, και χωρίς καμία διατροφική αξία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, φυτικές ίνες)», επιβεβαιώνει το διατροφικό τμήμα της SHA Wellness Clinic στην Ισπανία.

Αρκεί να αναλογιστούμε φυσικά πως όχι μόνο δεν μας προσφέρει τίποτα θετικό, αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. « Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία φλεγμονής στο σώμα. Προκαλεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), που με την σειρά της οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, και ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η ζάχαρη αυξάνει το οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην δημιουργία ενός πιο αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την εντερική χλωρίδα, ενώ έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Φυσικά, οι λόγοι να σταματήσετε, ή τουλάχιστον να μειώσετε δραστικά την κατανάλωση της ζάχαρης, είναι περισσότερο από αρκετοί. Και, ενώ δεν είναι η πιο εύκολη απόφαση στον κόσμο, σίγουρα δεν είναι κάτι ανέφικτο.

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Οι συμβουλές των experts για να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή-1
©Unsplash

Οι τροφές με ζάχαρη

«Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε διάφορες τροφές», εξηγούν από το SHA Wellness, «Οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψιν σας τα συστατικά πριν καταναλώσετε κάτι. Συχνά περιλαμβάνεται ζάχαρη, στο ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τις μπάρες, τα έτοιμα φαγητά και τα αλλαντικά». Ναι, είναι πραγματικά παντού. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν από αυτήν την κλινική, σύμφωνα με το Sugarscience project, που έλαβε μέρος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «βρέθηκε ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη στο 74% των συσκευασμένων φαγητών που βρίσκονται στα super market». Επίσης, προειδοποίησαν πως όταν αναλύουμε τις ταμπέλες των τροφίμων, είναι σημαντικό να προσέξουμε τους όρους που κρύβουν από πίσω τους την ζάχαρη, όπως είναι η μαλτοδεξτρίνη, η φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού.

Τι γίνεται όταν σταματάμε την κατανάλωση ζάχαρης;

Λαμβάνοντας υπόψιν την εθιστική δύναμή της, δεν είναι τελείως απίθανη η ανάπτυξη κάποιου στερητικού συνδρόμου. Όπως έχει επιβεβαιώσει και το SHA Wellness, «η κατανάλωση της ζάχαρης καταστέλλει μια ορμόνη του σώματος που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη στο να μας δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού μετά το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι η ακόρεστη επιθυμία να φας και να γεύεσαι το γλυκό». Μετά από κάποιο διάστημα, το σώμα προσαρμόζεται στην απουσία της ζάχαρης, οπότε σταματά να υπάρχει η ανάγκη, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση θερμίδων και γλυκών», επιβεβαιώνουν από την διατροφική κλινική.

Επιπλέον, όταν υποβάλλουμε τους γευστικούς μας κάλυκες σε μία τόσο έντονη γεύση, είναι λογικό να προκαλεί αλλαγές στην αντίληψή μας για τη φυσική γεύση του φαγητού. Γι’ αυτό το λόγο, όταν έχουμε περιορίσει την ζάχαρη από την δίαιτά μας και σποραδικά τρώμε ένα επιδόρπιο, φαίνεται πολύ λιγωτικό, καθώς δεν είμαστε πλέον συνηθισμένοι στις τόσο γλυκές γεύσεις.

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Οι συμβουλές των experts για να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή-2
©Unsplash

Sugar Detox: Τα οφέλη για την υγεία

Φυσικά, η ελαχιστοποίηση της ζάχαρης έχει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία, γιατί σύμφωνα βοηθά στην βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, στην μείωση του βάρους (μείωση ποσοστών λίπους), στην βελτίωση τις ηπατικής υγείας, στην αποφυγή προβλημάτων του μεταβολισμού, στην μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και στην αποφυγή του ρίσκου δημιουργίας πετρών στα νεφρά (η επεξεργασμένη ζάχαρη οδηγεί στην αύξηση κατά 25% αυτού του κινδύνου).

Το κλειδί είναι να έχουμε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων, και δεν έχει σημασία αν είναι τρεις, τέσσερις, ακόμα και πέντε φορές την μέρα, αρκεί «να είναι βασισμένα σε φρέσκες τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι σπόροι όπως το ρύζι, η κινόα, αφού τρώγοντας με ισορροπημένο τρόπο, θα βοηθήσει να κρατήσουμε τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και το βάρος υπό έλεγχο. Επίσης, προτείνουν να αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα και να τρώμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθούμε. Επιπλέον, να παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας δύο λίτρα νερό την μέρα για να ελέγχουμε τον κορεσμό.

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, αυτά είναι τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αφαιρέσετε τη ζάχαρη από την διατροφή σας:

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Οι συμβουλές των experts για να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή-3
©Unsplash

Πάντα να έχετε μία εναλλακτική. Γνωρίζοντας ότι η επιθυμία για γλυκό θα εμφανιστεί σίγουρα, είναι καλή ιδέα να έχετε πιο υγιεινές επιλογές στο σπίτι, που να σας χορταίνουν αλλά σίγουρα και να σας ικανοποιούν. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι το κλειδί για εκείνες τις στιγμές που νιώθετε την ανάγκη για ένα γρήγορο snack.

Μην σκέφτεστε τις απαγορεύσεις. Οι υπερβολές δεν είναι ποτέ σωστές, καθώς οι περιορισμοί θα σας κάνουν να θέλετε κάτι ακόμη περισσότερο. Οπότε μην σκέφτεστε ότι δεν θα μπορείτε να ξαναγευτείτε κάτι ποτέ ξανά (επειδή δεν ισχύει) ή να μην σκέφτεστε ότι τρώγοντας διαπράττετε κάποιο έγκλημα (δεν θα πρέπει να νιώθετε τύψεις ποτέ). Να συγκεντρωθείτε στο να αναπτύξετε μία ισορροπημένη διατροφή, με τις εξαιρέσεις τις. 

Κρατήστε χώρο για τους μικρούς πειρασμούς. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα γούστα του, οπότε σκεφτείτε πια είναι τα δικά σας και αντί να δοκιμάζετε κάθε γλυκό που συναντάτε, σκεφτείτε την ικανοποίηση που θα λάβετε με το να κρατήσετε χώρο για το αγαπημένο σας γλυκό. Θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Μην προσπαθήσετε να το κάνετε όλο με την μία. Βελτιώνοντας τις συνήθειες σας, ανεξαρτήτως του ποιες είναι αυτές, δεν αποτελεί κατάσταση μιας ημέρας, αλλά μία ολόκληρη διαδικασία. Να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και δεν χρειάζεται να κόψετε την ζάχαρη μια και καλή. Για παράδειγμα, με τον καφέ, σταδιακά μειώστε την ποσότητα, έτσι ώστε να συνηθίσει πιο εύκολα ο ουρανίσκος σας.

Διαβάστε επίσης | 6 chic μανικιούρ για τα office look του καλοκαιριού

MHT