κατακράτηση-υγρών-η-τροφή-που-καταπολ-218403
©Jeanne Damas/Instagram

Όπως λένε συχνά οι διατροφολόγοι, το καλύτερο επιδόρπιο μετά από ένα ελαφρύ και υγιεινό δείπνο είναι ένα τσάι από βότανα ή ένα κομμάτι φρέσκου φρούτου. Όχι όμως οποιοδήποτε φρούτο, γιατί μερικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που δεν συνιστάται για το τέλος της ημέρας. Αν πούμε λοιπόν, ότι αυτή την ώρα της ημέρας η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα της κοιλιάς, είναι μια αρκετά κοινή πραγματικότητα, χρειαζόμαστε φρούτα που δεν παχαίνουν το βράδυ και που, επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής του σώματος με την οποία συνήθως πηγαίνουμε για ύπνο.

Αν και δεν γίνονται θαύματα, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο ανανάς είναι ένα από τα πιο κατάλληλα φρούτα για βραδινό επιδόρπιο. Και όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο, που ευνοεί τη χαλάρωση και μειώνει την κούραση, αλλά και για τις διουρητικές του ιδιότητες. Αν μάλιστα υποφέρετε από δυσπεψία -δύο από τους λόγους που προκαλούν φλεγμονή στην κοιλιά– συνιστάται η λήψη του μετά τα γεύματα.

Κατακράτηση υγρών: Η τροφή που καταπολεμά το φούσκωμα-1
©Unsplash

Το φούσκωμα σε ένα δείπνο μετά τις 9 το βράδυ, είναι αρκετές φορές αναπόφευκτο. Ο ανανάς, επειδή περιέχει βρωμελαΐνη, ένα αντιφλεγμονώδες ένζυμο που βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης, έχει αποστραγγιστική δράση που βοηθά στη μείωση του οιδήματος στο τέλος της ημέρας. Επομένως, όπως επιβεβαίωσε η Dr Paula Landi, της Clinica Mira + Cueto, ο ανανάς είναι μια φρέσκια και ελαφριά επιλογή για επιδόρπιο. Ωστόσο -όπως είπαμε θαύματα δεν υπάρχουν- και αν υποφέρετε από έντονη κατακράτηση υγρών, μια ή δύο φέτες ανανά δεν αρκούν. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του ανανά που καταναλώνετε.

«Εάν έχετε έντονη κατακράτηση υγρών, η ποσότητα βρωμελαΐνης που εντοπίζεται στον ανανά, είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή για να έχει πραγματικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Το ιδανικό είναι να συμπληρώσετε, δηλαδή να λάβετε κάψουλες που περιέχουν το δραστικό συστατικό (βρωμελαΐνη) σε πιο αποτελεσματικές συγκεντρώσεις», λέει η ειδικός. Ωστόσο, εάν επιλέξετε συμπλήρωμα διατροφής, η Dr Landi συνιστά τη λήψη του κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ.

Διαβάστε επίσης | Το ανοιξιάτικο detox τριών ημερών για αποτοξίνωση του σώματος

MHT