κατακράτηση-υγρών-6-τρόποι-να-την-αντιμ-188839
©Natigana/Instagram

Η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα προσθέτουν στο σώμα μας έως και δύο κιλά. Το καλό νέο όμως είναι πως αυτά τα έξτρα δύο κιλά εξαφανίζονται πολύ εύκολα, αρκεί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των διατροφολόγων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και συνδέεται με το λεπτό δέρμα και την έλλειψη μυϊκής μάζας, με ορμονολογικά θέματα αλλά και με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το έντονο φούσκωμα που προκαλείται στο σώμα μας;

Όχι στα αναψυκτικά

Μια από τις πρώτες συμβουλές που πάντα προτείνουν οι ειδικοί, είναι να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, ακόμα και τα light, αφού η κατακράτηση δεν συνδέεται με τις θερμίδες, αλλά με το ανθρακικό που περιέχουν. Ωστόσο ενώ παλαιότερα σε αυτή την κατηγορία τοποθετούσαν και τη μπύρα, οι νέες μελέτες επιβεβαιώνουν πως μπορείτε να την καταναλώνετε άφοβα, σε φυσιολογική ποσότητα.

Προσέξτε την αναπνοή σας

Η αίσθηση πως έχουμε ένα “μπαλόνι” στο στομάχι μας, συνδέεται με τη σαρκοπενία, που αποτελεί την αρχική χαλάρωση και στην πορεία απώλεια της μυϊκής μάζας του σώματος. Οι περισσότερες μελέτες κρίνουν πως σε πολλές περιπτώσεις η κατακράτηση υγρών διορθώνεται όταν έχουμε σωστή στάση σώματος και αναπνέουμε καλά. Γι’ αυτό και μας προτείνουν να δοκιμάσουμε τεχνικές αναπνοής από τη yoga και το pilates.

Λιγότερο αλάτι, περισσότερα μπαχαρικά

Είναι γνωστό πως το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, οπότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το αντικαταστήσετε στο φαγητό με μπαχαρικά και μυρωδικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως η ρίγανη, ο κουρκουμάς, το curry, η μέντα, ο βασιλικός, το θυμάρι.

Καταναλώστε τις σωστές τροφές

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση, όπως το καρπούζι, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα ροφήματα μέντας. Γενικά βοηθά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό και ποτάσιο, όπως τα φρούτα και τα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά.

Πίνετε πολύ νερό

Η ιδανική ποσότητα για κάθε μέρα είναι σίγουρα τα 1500 ml, ενώ παράλληλα υγρά θα βρείτε σε τροφές όπως οι χυμοί χωρίς ζάχαρη, τα ροφήματα, οι κρύες σούπες.

Προσθέστε την άσκηση στη ζωή σας

Η άσκηση βοηθά, όχι όμως η έντονη αερόβια άσκηση, αλλά οι ασκήσεις που ενεργοποιούν την αναπνοή και τα όργανα της κοιλιάς, όπως η yoga.

Διαβάστε επίσης | Υγιεινή διατροφή και διακοπές: 6 tips για να μην ξεφύγετε

MHT