h-κακή-στάση-του-σώματος-προκαλεί-πρόωρ-184557
©unsplash

Τις περισσότερες φορές που αναφερόμαστε στη γήρανση της επιδερμίδας στο μυαλό μας έρχονται παράγοντες που ευθύνονται για αυτό, όπως το DNA, η έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το στρες και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει δραστικά την επιδερμίδα μας, αγνοώντας παντελώς μια ακόμη μεταβλητή με εξίσου σημαντικό ρόλο. Η λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την πρόωρη γήρανση του προσώπου πολύ πιο «αποτελεσματικά» από ότι φανταζόσασταν.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν πως η λάθος στάση του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης επιδρά καταλυτικά στους μυϊκούς ιστούς και επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος, επιταχύνοντάς την. Για αυτό το skincare και η γυμναστική προσώπου με μασάζ και άλλες τεχνικές δεν αρκούν για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, αντιθέτως χρειάζονται γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας για να φροντιστεί ο αυχένας, ο θώρακας, οι ώμοι αλλά και οι γοφοί, με σκοπό να αποκτήσουν την επιθυμητή στάση.

H κακή στάση του σώματος προκαλεί πρόωρη γήρανση;-1
©unsplash

Αλλά, σε ποιο βαθμό μπορεί η στάση του σώματος να επηρεάσει την ευεξία του δέρματος; Όπως εξηγεί η Yvette Pons, γνωστή facialist, αυτό θα εξαρτηθεί από τη μορφολογική κυριαρχία με την οποία γεννιέται κανείς και γενικά επισημαίνει ότι «θα μπορούσαμε να μιλάμε για πρόωρη γήρανση από την ηλικία των 8 και 10 ετών». Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εσωτερική φθορά που επηρεάζει την υγεία του δέρματός μας, συμβάλλοντας στη γήρανση των οστών, των αρθρώσεων και των σκελετικών μυών.

Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς σχετίζεται το δέρμα με τη στάση του σώματος, η ειδικός δίνει μερικά παραδείγματα: «Η γήρανση του κάτω μέρους του προσώπου σχετίζεται άμεσα με την ένταση των κοιλιακών περιτονιών που συνδέονται με τους θωρακικούς μυς, επηρεάζοντας την κάτω γνάθο. Η ένταση αυτής της αλυσίδας επηρεάζει την ικανότητα της αναπνοής και του διαφράγματος και οδηγεί στη σμίκρυνση και ίνωση των μυών του λαιμού, οι οποίοι τραβούν ολόκληρο το κάτω μέρος του προσώπου προς τα κάτω, προκαλώντας χαλάρωση και παραμορφώσεις των γειτονικών μυών του».

Από την άλλη πλευρά, το άνω μέρος του προσώπου επηρεάζεται επίσης, αλλά με διαφορετικό τρόπο, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον οπίσθιο περιτονικό ιστό του σώματος, τα πέλματα των ποδιών, το κρανίο και το μέτωπο. Η χαμηλή ελαστικότητα των τενόντων στα πόδια επηρεάζει το άνοιγμα των οστών, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη στάση της σπονδυλικής στήλης, την υπερτροφία του τραχήλου της μήτρας, την ίνωση των μυών του κρανίου και την απονεύρωση, οδηγώντας σε σπασμό και σμίκρυνση του μετωπιαίου και κροταφικού μυός. Εξαιτίας αυτού τονίζονται οι λεπτές γραμμές στο μέτωπο και γύρω από τα φρύδια. Συνοπτικά, η Yvette Pons επισημαίνει ότι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε σε σχέση με την ευεξία του δέρματος είναι η «καλή ελαστικότητα των τενόντων, η καλή στάση ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα, η σωστή διαφραγματική αναπνοή για τη διατήρηση της κοιλιακής και θωρακικής περιτονίας και η σωστή τοποθέτηση των ώμων και του θώρακα».

H κακή στάση του σώματος προκαλεί πρόωρη γήρανση;-2
©unsplash

Για να βελτιώσετε τη στάση του σώματος πρέπει αρχικά να φροντίσετε το διάφραγμα και την αναπνοή σας. Η σωστή διαφραγματική αναπνοή έχει πολύ σημαντική επίδραση στη γήρανση του δέρματος, καθώς η καλή οξυγόνωση των ιστών αποβάλλει την ένταση που συγκεντρώνεται στους μυς του προσώπου. Το στρες αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι δεν αναπνέουν καλά μέσα στην ημέρα τους, όπως επίσης και η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης. Είδη γυμναστικής με ήπια ένταση, όπως το πιλάτες και η yoga μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τονώνοντας τους μυς και επιτρέποντας στον κορμό να δυναμώσει και να είναι πιο ευέλικτος.

Διαβάστε επίσης | 12 body lotions για υπέροχα βελούδινη επιδερμίδα μετά τον ήλιο

MHT