spring-cleaning-γιατί-κάνει-καλό-στην-ψυχική-μας-υγ-268462
©UNSPLASH

«Η άνοιξη θεωρείται η εποχή της ανανέωσης, μια ιδέα που οι άνθρωποι εφαρμόζουν όχι μόνο στη φύση, αλλά και στον εαυτό τους», σημειώνει η κλινική ψυχολόγος Marni Amsellem σχετικά με την επιθυμία να «επαναφέρουμε»το σπίτι από τον χειμώνα στην άνοιξη, να απαλλαγούμε από τα περιττά πράγματα, να ελαφρύνουμε και να δραστηριοποιηθούμε. Στην πραγματικότητα, είμαστε φυσικά σε αρμονία με τις εποχικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. “Η ενέργεια των ανθρώπων μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ό,τι την άνοιξη”, επιβεβαιώνει ο Dr Dawn Potter, κλινικός ψυχολόγος. «Με την άνοιξη, οι μέρες γίνονται πιο φωτεινές, πιο ζεστές, οι άνθρωποι βγαίνουν περισσότερο έξω και αισθάνονται μεγαλύτερη ενεργειακή φόρτιση χάρη στην έκθεση στο φως του ήλιου». Eίναι επίσης ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του καθημερινού στρες. «Ο καθαρισμός και η αναδιάταξη είναι δραστηριότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πολύ καλύτερα», εξηγεί η Amsellem. Και ποιος δεν θα ήθελε να βιώνει αυτό το συναίσθημα 365 ημέρες το χρόνο;

Η Vogue καταγράφει όλα τα οφέλη που προσφέρει το spring cleaning στην ψυχική υγεία.

Spring cleaning: Γιατί κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία;-1
©Unsplash

Ο καθαρισμός δίνει μια αίσθηση ελέγχου

Για πολλούς ανθρώπους, ο καθαρισμός των χώρων προσφέρει ένα σημαντικό όφελος για τη συναισθηματική υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την αίσθηση ελέγχου του περιβάλλοντος. «Ο καθαρισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για τη διαχείριση του άγχους», εξηγεί ο Potter. «Όταν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή ή από τα οποία αισθάνονται καταβεβλημένοι, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο καθαρισμός τους βοηθά να αποκαταστήσουν την αίσθηση του ελέγχου». Η Amsellem συμφωνεί: «Όταν πολλές πτυχές της ζωής φαίνεται να ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας, η διατήρηση της τάξης και της καθαριότητας στο σπίτι είναι ένας τρόπος άσκησης μιας μορφής κυριαρχίας στο περιβάλλον μας, που μπορεί να καλλιεργήσει ένα γενικό αίσθημα κυριαρχίας»,εξηγεί.

Η σημασία των rituals

Τα rituals παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξή μας. Επομένως, το να περιλαμβάνουμε τον καθαρισμό στις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Με περισσότερους από έναν τρόπους. «Το αίσθημα της ηρεμίας προέρχεται από το να έχoυμε έναν αισθητικά ευχάριστο χώρο και καλά οργανωμένο όπου θα μπορούμε να ξυπνήσουμε το πρωί και να επιστρέψουμε με χαρά στο τέλος της ημέρας » εξηγεί ο Potter. Όπως επισημαίνει ο Amsellem, το να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και να φροντίσετε τον χώρο σας, είναι μια συνήθεια που εφαρμόζεται από καιρό σε όλο τον κόσμο. «Πολλοί πολιτισμοί έχουν καθιερώσει αξίες όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης και της καθαριότητας στο σπίτι», εξηγεί ο Amsellem. «Η πρακτική του τακτικού καθαρισμού του σπιτιού, με περιοδικές βαθύτερες παρεμβάσεις, όπως, ο ανοιξιάτικος καθαρισμός, είναι ένας τρόπος για την προώθηση της εσωτερικής μας ηρεμίας και ενέργειας».

Spring cleaning: Γιατί κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία;-2
©Unsplash

Ηρεμεί και μας ενεργοποιεί

Από τον καθαρισμό δαπέδων μέχρι την απολύμανση του πάγκου, οι δουλειές του σπιτιού είναι μια εγγενώς διανοητική πράξη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το κεφάλι από σκέψεις και να αποσυνδεθείτε από τον εικονικό κόσμο, συνδέοντας σας περισσότερο με τον προσωπικό σας χώρο. Όπως επίσης και στην απόδοση της δουλειάς σας μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα: «Η είσοδος σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο μας ηρεμεί, ενώ το να βρισκόμαστε σε έναν ακατάστατο χώρο είναι συχνά εξουθενωτικό και καταπιεστικό», λέει η Amsellem. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οπτική ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε μετά τον καθαρισμό και την αναδιάταξη – τα αποτελέσματα είναι άμεσα και απτά. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας και ως αποτέλεσμα, το αίσθημα ελέγχου μας ενισχύεται», επισημαίνει η Amsellem. Αντίθετα, η ακαταστασία είναι καταπιεστική και εξαντλητική. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη συγκέντρωση, να χάσουμε κατεύθυνση και να νιώσουμε μια αίσθηση ανικανότητας», υπογραμμίζει η ψυχολόγος για τις επιπτώσεις της διαταραχής. «Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αίσθηση της αυτο-αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης μας».

Διαβάστε επίσης | 3 πρωινές συνήθειες που περιορίζουν το άγχος