6-σκανδιναβικές-συνήθειες-για-να-είστε-268295
©Instagram/Matilda Djerf

Ο μινιμαλισμός είναι απαραίτητος στη ζωή μας και όλα ξεκινούν από τον ψυχολογικό μινιμαλισμό, κάτι που θα μας βοηθήσει να απλοποιήσουμε τον τρόπο σκέψης μας. Το «Less is more» έχει γίνει μια φιλοσοφία ζωής που έχει περάσει βαθιά στις Σκανδιναβικές χώρες: από τη χρήση λιγότερων προϊόντων ομορφιάς έως το να έχουν μια πολύ ειδική σύνδεση με τη φύση, που τους επιτρέπει να αποσυνδεθούν και να επιστρέψουν για να συνδεθούν. Ο στόχος είναι να απλοποιηθούν οι ρουτίνες στην αναζήτηση της ευημερίας. Η Vogue μίλησε για όλα με την Ellen af Petersens, συνιδρύτρια του σουηδικού brand ομορφιάς Colekt, για να μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε αυτόν τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό και να ανακαλύψουμε την ουσία της απλότητας. «Η σουηδική φιλοσοφία και κουλτούρα έχει μια διάσημη ερμηνεία της απλότητας και του μινιμαλισμού», λέει η creative director του brand, που ενσωματώνει ακριβώς την ουσία του σουηδικού «less is more» σε όλες τις εκδοχές του.

Μην κάνετε συλλογή από προϊόντα ομορφιάς

Ένας από τους πυλώνες της σκανδιναβικής φιλοσοφίας ομορφιάς γενικά και της σουηδικής φιλοσοφίας ειδικότερα, δεν είναι να συσσωρεύετε τεράστιες ποσότητες καλλυντικών, αλλά να έχετε ορισμένα basics και να ξέρετε πώς να τα αναμείξετε για να αποκτήσετε διαφορετικά οφέλη. «Η ιδέα δεν είναι να συλλέγουμε προϊόντα στα ράφια του μπάνιου. Μας αρέσει η ιδέα να αναμειγνύουμε και να ταιριάζουμε προϊόντα για διαφορετικές χρήσεις και να τα προσαρμόζουμε σε όλους τους τύπους δέρματος», λέει η Ellen af Petersens, αναφερόμενη σε μια γενική τάση στη Σουηδία που ήθελε να αναδημιουργήσει στα προϊόντα ομορφιάς και lifestyle του Colekt. Για να μειώσουμε τον αριθμό των καλλυντικών στο μπάνιο, μας δίνει μερικές συμβουλές.

Ολοκληρώστε το skincare σας με ένα λαμπερό λάδι προσώπου για να μην χρειάζεται να φοράτε foundation. «Συνήθως δεν φοράω πολύ μακιγιάζ κάθε πρωί, απλώς βάζω μια ενυδατική κρέμα και λάδι προσώπου για να δώσω στο δέρμα μια φυσική λάμψη», λέει η Ellen.

Αναμείξτε ένα λάδι προσώπου με το καθαριστικό για να το κάνετε πιο ενυδατικό. «Είναι ένα καλό trick για το ξηρό δέρμα ή για τις Σκανδιναβικές μέρες», εξηγεί η ειδικός, αναφερόμενη στις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Χρησιμοποιήστε το eye contour στο πάνω μέρος των χειλιών για να αποτρέψετε τις γραμμές που εμφανίζονται συνήθως σε αυτήν την περιοχή.

Κάντε εξάσκηση στο «fika»

Το Fika ή αλλιώς το διάλειμμα για καφέ και σνακ που έχει σχεδόν θεσμοθετηθεί στη Σουηδία τις εργάσιμες και τα βράδια, είναι ένα από τα μυστικά της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς των Σουηδών. Και η Ellen επιβεβαιώνει ότι μαζί με όλα όσα έμαθε για τη συναισθηματική διαχείριση σαν δασκάλα γιόγκα, το φίκα είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά της για να νιώθει καλύτερα, να συγκεντρώνεται και να είναι πιο αποτελεσματική. «Έχω μάθει να είμαι αποτελεσματική και επιλεκτική με το χρόνο μου. Και με βοηθάει να σκέφτομαι τη σκανδιναβική φιλοσοφία και να κάνω φίκα με φίλους και οικογένεια, να πίνω καφέ και κάτι γλυκό, γιατί βοηθάει και στην κοινωνικοποίηση και τη χαλάρωση», εξηγεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς στις χώρες του κόσμου όπου καλλιεργούνται περισσότερο οι κοινωνικές σχέσεις υπάρχει και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Συνδεθείτε με τη φύση

Το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε επαφή με τη φύση, βοηθά στη ρύθμιση των βιορυθμών μας και εν μέρει, είναι ένα ακόμη μυστικό της τάξης και της ευημερίας στη Σουηδία. «Η Σουηδία είναι μια μεγάλη, αραιοκατοικημένη χώρα με πολλούς κρύους και σκοτεινούς χειμερινούς μήνες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια φυσική σύνδεση με τη φύση και με τις παραδόσεις γύρω από την πεζοπορία, το σκι και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες », εξηγεί η συνιδρύτρια του Colekt,η οποία πιστεύει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής πηγάζει από όλα αυτά. «Με κάνει να σκέφτομαι τη ζωή μου και να ανησυχώ για τον τρόπο ζωής μου. Ακριβώς η φυσική ομορφιά σημαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και το ίδιο κι εγώ. Γι’ αυτό προσπαθώ να μένω στο εδώ και τώρα», λέει.

6 σκανδιναβικές συνήθειες για να είστε πιο ευτυχισμένοι-1
©Matilda Djerf/Instagram

Αρώματα για τη δημιουργία ταυτότητας

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιαπωνία, έχουν μια ιδιαίτερη φιλοσοφία γύρω από το άρωμα, ενώ τα αρώματα που επιλέγουν είναι διακριτικά.Το ίδιο ισχύει και για την σουηδική φιλοσοφία γύρω από το άρωμα που είναι επίσης παρόμοια με τον ιαπωνικό μινιμαλισμό. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένα σουηδικό trick αρωμάτων που κάνουν αρκετά. «Οι Σκανδιναβές αναζητούν την προσωπική έκφραση μέσω των αρωμάτων. Μερικές φορές φοράω πολλά αρώματα μαζί για να δημιουργήσω μια πιο προσωπική ταυτότητα», εξηγεί.

Η σημασία της δημιουργίας νυχτερινής ρουτίνας

Ο Σκανδιναβικό-Σουηδικός μινιμαλισμός περιστρέφεται επίσης γύρω από την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη και την απόλαυση της καθημερινής ζωής. Και η προετοιμασία της ώρας για ύπνο, στο τέλος της ημέρας, είναι ένα ακόμα βήμα αυτής της φιλοσοφίας. Για την συνιδρύτρια του Colekt, ένας καλός τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι με ένα ρόφημα χαμομηλιού, ή ένα dry brushing ritual και να ανάψετε ένα κερί. «Μέρος της βραδινής μου ρουτίνας είναι να ανάβω ένα αρωματικό κερί και να βάζω ένα πικάντικο ανατολίτικο άρωμα. Με βοηθά να χαλαρώσω και να αγκαλιάσω το εδώ και τώρα», λέει. Επιπλέον, το να παρακολουθείτε τι τρώτε – βούτυρο και γιαούρτι τοπικής παραγωγής, για παράδειγμα – και να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας, είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε τα μικρά πράγματα.

Διαβάστε επίσης | Slob: Είναι το κούρεμα που επιλέγουν τώρα τα cool girls

MHT