το-συχνό-κούρεμα-δυναμώνει-όντως-τα-μα-252439
©Lily Collins/Instagram

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών, αυτές κουρεύονται τακτικά και αυτές που απολαμβάνουν τα μακριά μαλλιά τους αποφεύγοντας τις επισκέψεις στο κομμωτήριο. Τελικά τι είναι πιο σωστό για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών μας;

Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά: Μύθος ή αλήθεια;

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές, ότι το κούρεμα ανά δύο με τρεις μήνες βοηθά τα μαλλιά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Οι hair experts απαντούν στα πιο κρίσιμα ερωτήματα.

Ο κύκλος ζωής των μαλλιών

Αναγεννητική φάση Πρόκειται για την μεγαλύτερη περίοδο η οποία διαρκεί από 2 με 7 χρόνια, και βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης τα μαλλιά αναπτύσσονται κατά 0,3 με 0,4 χιλιοστά την ημέρα.

Καταγενής φάση Σε αυτή τη φάση τα ωοθηλάκια σταματούν τη λειτουργία τους και τα μαλλιά ξεκινούν να πέφτουν. Διαρκεί συνήθως 2 με 3 εβδομάδες.

Τελογενής φάση Πρόκειται για μια περίοδο που διαρκεί 3 μήνες κατά τη διάρκεια της οποία τα μαλλιά πέφτουν και νέες τρίχες ξεκινούν να αναπτύσσονται. Στο τέλος αυτής της φάσης ξεκινά ένας νέος κύκλος ζωής για την τρίχα.

Το συχνό κούρεμα δυναμώνει όντως τα μαλλιά;-1
©Lily Collins/Instagram

Το κούρεμα προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας;

Κόβοντας την τρίχα λίγα εκατοστά όπως 2 με 3 ή και περισσότερα, δεν επηρεάζεται η ανάπτυξή της, οπότε η απάντηση είναι όχι.

Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά

Η απάντηση είναι ναι. Μπορεί να μην ενδυναμώνεται η τρίχα από τη ρίζα, όμως βοηθά ώστε οι άκρες να δείχνουν πιο υγιείς και δυνατές. Οι ταλαιπωρημένες άκρες σπάνε πιο εύκολα και γυρίζουν προς τα μέσα, οπότε σίγουρα δεν δείχνουν τα μαλλιά μακριά και λαμπερά.

Πώς να έχετε μακριά μαλλιά;

Για να αποφύγετε τις σπασμένες άκρες, το πιο βασικό είναι να φροντίζετε και να ενυδατώνετε σωστά τα μαλλιά σας ώστε να διατηρείται το μήκος τους. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας για λαμπερά υγιή μαλλιά και όχι το κούρεμα, το οποίο θα πρέπει να γίνεται για να απομακρύνετε τα ταλαιπωρημένα τμήματα των μαλλιών.

Διαβάστε επίσης | Ψυχική υγεία: 5 επιστημονικοί τρόποι να διαχειρίζεστε το στρες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge

MHT