Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα καλύτερα συστατικά για την κόπωση; Πώς να αντιμετωπίσετε την έλλειψη ενέργειας;
Το καλοκαίρι, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υποφέρει από χαμηλή αρτηριακή πίεση, που σημαίνει ότι πέφτει κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά από τον ΠΟΥ, έως και 90/60 mmHg. Αυτή η πάθηση πυροδοτείται ιδιαίτερα από τη ζέστη και μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις, όπως συνεχή κόπωση, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και απώλεια όρεξης – όλα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή, ειδικά τις εβδομάδες που προηγούνται των διακοπών. Η αιτία αυτών των ενοχλήσεων είναι η αγγειοδιαστολή των μικρών και μεγάλων φλεβών, όπως η σαφηνής φλέβα, η μεγαλύτερη φλέβα που βρίσκεται στα πόδια, η οποία προκαλεί τη δυσφορία που είναι γνωστή ως βαριά πόδια, πολύ συχνή σε γυναίκες που υποφέρουν από κακή κυκλοφορία του αίματος και κυτταρίτιδα.
Αυτό το πρόβλημα, που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά όχι μόνο, αναγκάζει το σώμα να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα μεταλλικών αλάτων, τοξινών, ακόμη και βιταμινών που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η ζέστη. Για την καταπολέμησή του, είναι επομένως απαραίτητο να εισαγάγετε (ή να αυξήσετε στη διατροφή σας) την ποσότητα τροφών κατάλληλων για την αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών.
Ας μάθουμε μαζί τι να τρώτε εάν πάσχετε από χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή «πτώση σακχάρου»;
Σηκώνεστε ξαφνικά και το σώμα σας νιώθει το βάρος της βαρύτητας να το πιέζει προς τα κάτω, αισθάνεστε τάση για λιποθυμία και πρέπει να στηριχτείτε σε κάτι: αυτό είναι λίγο πολύ ένα στιγμιότυπο της λεγόμενης χαμηλής αρτηριακής πίεσης, πολύ παρόμοιας με την εκδήλωση μιας «πτώσης σακχάρου», του όρου που χρησιμοποιείται για να ορίσει μια πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που δημιουργεί λίγο πολύ το ίδιο αποτέλεσμα με μια απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τόσο σε όσους είναι επιρρεπείς σε χαμηλή αρτηριακή πίεση όσο και σε άτομα που ζουν σε ακραία ζέστη, είναι ελάχιστα ενυδατωμένα αλλά έχουν μέση αρτηριακή πίεση που τείνει να μειώνεται.
Ποιες είναι οι διαφορές και γιατί το νερό και η ζάχαρη είναι άχρηστα
Η πιο κοινή πεποίθηση συνιστά να τρώτε κάτι ζαχαρούχο ή να πίνετε ζαχαρούχο νερό για να ανακάμψετε από ένα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο για την υπογλυκαιμία, όχι για την υπόταση, η οποία είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ενώ η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί σε διαβητικούς ή σε άτομα με διατροφικά προβλήματα που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση ζαχαρούχου νερού είναι άχρηστη για χαμηλή αρτηριακή πίεση, επειδή η αρτηριακή πίεση και η γλυκόζη του αίματος δεν αλληλεπιδρούν.
Χαμηλή αρτηριακή πίεση: τι να φάτε: τροφές για την καταπολέμηση της κόπωσης
Για χαμηλή αρτηριακή πίεση, μια σωστή διατροφή μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους καύσωνα. Ενώ η κατανάλωση διαλύματος ζαχαρούχου νερού είναι καλή για χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, για χαμηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να εμπνευστείτε από τη διάσημη επιτυχία των Mina και Celentano, “Acqua e Sale”. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πτώσεις της αρτηριακής πίεσης προκαλούνται από παρατεταμένη αφυδάτωση και συχνά από κακή φλεβική επιστροφή στη ζέστη, που επιδεινώνεται από υψηλά επίπεδα εφίδρωσης και απώλεια όρεξης, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση αναπληρώνοντας τα μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα πίνοντας άφθονο νερό και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε υγρά και άλατα.
Ιδανικά, θα πρέπει να διατηρείτε καλή ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο και μέταλλα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, ακόμη και οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι ιδανικά, αλλά η προσθήκη λίγου επιπλέον αλατιού στο φαγητό σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ακολουθεί μια λίστα με τροφές που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας:
Μαύρη σοκολάτα
Μπανάνες (πλούσιες σε κάλιο)
Ξηροί καρποί (συμπεριλαμβανομένων των αλατισμένων)
Αβοκάντο (πλούσιο σε μαγνήσιο)
Όλα τα είδη δημητριακών
Εποχιακά φρούτα: βερίκοκα, ντομάτες, κολοκυθάκια, ροδάκινα και μούρα (πηγές βιταμίνης C)
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Καφές και πράσινο τσάι (ενεργοποιητικά)
Γλυκόριζα
Διαβάστε επίσης | Μόλις επέστρεψα από το Λονδίνο και αυτό είναι το κούρεμα που έβλεπα παντού