αφυδάτωση-τι-πρέπει-να-προσέξετε-για-ν-282561
©@Sara Walker

Είτε κάνετε διακοπές, είτε το δέρμα σας είναι πιο άτονο μετά από μια βραδινή έξοδο που μπορεί να έχετε καταναλώσει αλκοόλ ,το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι ο οργανισμός αφυδατώνεται πολύ εύκολα και είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς.Έτσι, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε για να αποτρέψουμε την διαδικασία της αφυδάτωσης και να διατηρήσουμε το σώμα μας όσο περισσότερο ενυδατωμένο. Σε περίπτωση που αισθάνεστε αφυδατωμένοι, υπάρχουν τρόποι να διορθώσετε την κατάσταση το καλοκαίρι ειδικότερα σε περιόδους καύσωνα.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-1
©@Leonie Hanne

H Vogue μίλησε με τους experts και συγκέντρωσε όλα τα tips για να έχετε στο μυαλό σας το καλοκαίρι.

Τι προκαλεί την αφυδάτωση;

«Όταν χάνουμε περισσότερα σωματικά υγρά από όσα μπορούμε να αντισταθμίσουμε με ποτά ή τρώγοντας ενυδατικές τροφές, αφυδατωνόμαστε», εξηγεί η γιατρός επιστήμονας και διατροφολόγος δημόσιας υγείας Dr. Federica Amati. «Τα υγρά χάνονται στην τουαλέτα, όταν ιδρώνουμε, μιλάμε και ακόμα κι αν αναπνέουμε από το στόμα μας τη νύχτα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν την αφυδάτωση, γι’ αυτό αξίζει να το προσέξετε τις συνταγές”.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πράγματα που καταναλώνετε (ή κάνετε) τακτικά δημιουργούν τάση για αφυδάτωση στο σώμα. «Συνήθισμένοι ένοχοι είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ και η έντονη άσκηση χωρίς να αναπληρώνονται τα χαμένα υγρά στη συνέχεια», λέει η δερματολόγος και διατροφολόγος,Dr. Thivi Maruthappu. Οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να πάθει αφυδάτωση, αλλά είναι πιο επικίνδυνη για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και τους νέους. «Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται σωστή ενυδάτωση για να λειτουργήσει σωστά, επομένως ακόμη και μια μικρή μείωση των επιπέδων ενυδάτωσης μπορεί να μειώσει την απόδοση και την πνευματική μας ευκρίνεια», λέει η Dr. Maruthappu. “Η ενυδάτωση είναι το παν”.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-2
©@Taylor Hill

Βασικά σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι

Πώς να καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι; Εδώ, μερικά ενδεικτικά σημάδια.

Δίψα: Δεν θα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αίσθημα δίψας είναι ένα βασικό σημάδι αφυδάτωσης. Ενώ για κάποιους αυτό είναι ένα προφανές συναίσθημα, άλλοι –ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι– μπορεί να μην το προσέχουν τόσο πολύ.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-3
©Unsplash

Αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας

«Εάν φαίνονται σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί ή ακόμα και ανοιχτό καφέ, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι», λέει η Dr. Amati. Θα πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το να πηγαίνετε στην τουαλέτα λιγότερο συχνά είναι ένα άλλο σημάδι.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-4
©@Luna Isabella

Πονοκέφαλοι

Θαμπό δέρμα: «Μπορεί να φαίνεται θαμπό και τραβηγμένο, και μπορεί επίσης να ξεφλουδίσει», λέει η Dr. Maruthappu.

Μπορεί να έχετε δυσκολία να εστιάσετε, να αισθάνεστε την επιδερμίδα θαμπή και κουρασμένη.

«Μακροπρόθεσμα, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει πραγματικά την ποιότητα του δέρματος, το ανοσοποιητικό και τη διανοητική διαύγεια, καθώς και την ικανότητα του σώματος να διατηρεί υγιή αρτηριακή πίεση», προσθέτει η Dr. Amati.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-5
©Unsplash

Πώς να ενυδατωθείτε αποτελεσματικά

Ανταποκριθείτε στη δίψα σας

«Για όσους δεν έχουμε προβλήματα υγείας ή παίρνουμε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους, η ανταπόκριση στη δίψα μας θα είναι αρκετή», λέει η Dr. Amati. Πίνετε άφθονο νερό, προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά, όπως αγγούρι, λεμόνι, μέντα, lime ή rasberries για να αλλάξετε τη γεύση (με υγιεινό τρόπο). Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σχετικά με το πόσο πρέπει να πίνουμε όλοι. «Είναι ατομικό και εξαρτάται από το ποιος είσαι, τι κάνεις και πόσο ζεστό ή ξηρό είναι το περιβάλλον σου», προσθέτει.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-6
©@Emili Sindlev

Φάτε τρόφιμα που περιέχουν νερό

Συμπεριλάβετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα – πολλά τρόφιμα περιέχουν πολύ νερό. «Τα καρπούζια, το αγγούρι και τα πορτοκάλια είναι όλα εξαιρετικά παραδείγματα τροφών που σας βοηθούν να ενυδατωθείτε», εξηγεί η Dr. Maruthappu.

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-7
©@Matilda Djerf

Αναπλήρωση μετά την άσκηση (ή ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες)

Τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες ή μετά από μια έντονη προπόνηση, σκεφτείτε να ενσωματώσετε ορισμένους ηλεκτρολύτες στη ρουτίνα σας. «Το νερό καρύδας είναι φυσικά πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, επομένως είναι εξαιρετικό για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών», λέει η Dr. Maruthappu. «Αλλά μερικά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα».

Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας-8
©@Marta Lafotan

Αποφύγετε το αλκοόλ

«Αυτό μπορεί να είναι προφανές, αλλά σε περίπτωση που δεν είναι: τα αλκοολούχα ποτά δεν ενυδατώνουν», λέει η Dr. Amati. Όπως η καφεΐνη, έτσι και το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι επιταχύνει τον ρυθμό διέλευσης των υγρών από το σώμα. Εάν πίνετε αλκοόλ, φροντίστε να ενυδατώνεστε καθώς προχωράτε.

Hack νερού βρύσης

Αν και η Dr. Amati δεν είναι λάτρης των «fancy νερών με καλό μάρκετινγκ», προτείνει ένα φίλτρο νερού ως καλή επένδυση, αν μπορείτε να το υποστηρίξετε οικονομικά.

Διαβάστε επίσης | 7 θρεπτικές μάσκες μαλλιών για επανόρθωση μετά την θάλασσα