7-απλές-υγιεινές-συνήθειες-που-θα-αλλάξ-282157
©@Matilda Djerf

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία, και δεν είναι όλες δραστικές. Η εφαρμογή απλών αλλαγών στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί πραγματικά να ωφελήσει τη συνολική μας ευεξία με αξιοσημείωτους τρόπους. Το detox είναι μια εξαιρετική λύση για επαναφορά, αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος οποιασδήποτε απόδρασης είναι να βρείτε όλα τα μυστικά για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας στο μέλλον. Ένα καλό καταφύγιο και μερικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε στην κανονικότητα και μόλις επιστρέψετε και πάλι στον γρήγορο ρυθμό της καθημερινής σας ζωής.

7 απλές υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν την σωματική και ψυχική υγεία σας-1
©@Matilda Djerf

Αφιερώστε λιγότερο χρόνο στα social media και περισσότερο για τον προγραμματισμό γευμάτων

Η διατροφολόγος Irene Domínguez, μας εμπιστεύεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά το να τρώμε καλύτερα είναι η έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα, αλλά και το πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο που έχουμε. «Σκεφτείτε τον χρόνο που ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον οποίο θα μπορούσατε να μειώσετε», λέει. Τον χρόνο που εξοικονομείτε, προσθέτει, θα μπορούσατε να τον αφιερώνετε σε «προγραμματισμό μενού, ψώνια και μαγείρεμα». Από εδώ και στο εξής, μπορείτε να περιορίζετε τον χρόνο του scrolling (η μέση ημερήσια χρήση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύο ώρες και 23 λεπτά) και να οργανωθείτε καλύτερα στην κουζίνα. Όπως είπε και μια άλλη διατροφολόγος, η Paula Valiente: «Ο αυτοσχεδιασμός μπροστά στο ψυγείο είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσετε ένα γεύμα».

7 απλές υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν την σωματική και ψυχική υγεία σας-2
©@Martine Emilie Akersveen

Το streching

Mπορεί να έχετε μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης ήδη, αλλά μπορεί να παραβλέπετε το κομμάτι του stretching. Οι διατάσεις είναι απαραίτητες για την πρόληψη τραυματισμών, αλλά, βοηθούν και στην αποτροπή της κακής στάσης του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που μετά από μια εβδομάδα μαθημάτων διατάσεων μυϊκής αλυσίδας, βρίσκουν ότι είναι ένα εκατοστό ψηλότεροι.

Προσθέστε ενδυνάμωση στην προπόνησή σας

Μετά από μια πλήρη ανάλυση των μεταβολικών μου δεικτών, η Domínguez μας παροτρύνει να ενισχύσουμε το στοιχείο της προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή ρουτίνα, επειδή ενεργοποιεί το μεταβολισμό περισσότερο από το cardio. Η ενδυνάμωση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Σκεφτείτε μια σκέψη για την ημέρα

Η Lourdes Ramón, ψυχολόγος της κλινικής, μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε μια μικρή συνήθεια όταν ξυπνάμε, που λέει ότι θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ημέρα. «Είναι καλό να ξυπνάς, να κάνεις διατάσεις και συνειδητή αναπνοή και μετά να γράφεις την πρώτη σκέψη που έρχεται στο κεφάλι σου», λέει. Όχι μόνο αυτό, προτείνει να χαμογελάτε, επίσης, για να στείλετε θετικά σήματα στον εγκέφαλο. Έχουμε περισσότερη δύναμη στη διάθεσή μας από ό,τι νομίζουμε, επιμένει, και αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τη μέρα με αισιόδοξο τρόπο, θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

7 απλές υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν την σωματική και ψυχική υγεία σας-3
©@Chloe Lecareux

Κάντε το πρωινό σας βιολογικό

Όλοι γνωρίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης πολλών φρέσκων, βιολογικών προϊόντων. Αν μη τι άλλο,η Domínguez προτείνει να επιλέγετε βιολογικά αυγά και γάλα όταν ψωνίζετε. «Ό,τι τρώνε τα ζώα, το τρώμε εμείς οι ίδιοι», λέει.

7 απλές υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν την σωματική και ψυχική υγεία σας-4
©@Tin Vcb

Κάντε «ατομικές» αλλαγές

Η Ramón τονίζει τη σημασία των μικρών αλλαγών για τους ανθρώπους που, τελικά, είναι πλάσματα της συνήθειας. «Οι μικρές αλλαγές δημιουργούν μεγάλες βελτιώσεις στη ζωή—είναι πολύ πιο θετικές και αποτελεσματικές». Επισημαίνει το best seller του James Clear, Atomic Habits, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται δραστική αλλαγή για να αναθεωρήσετε τη ζωή σας με θετικό τρόπο.

7 απλές υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν την σωματική και ψυχική υγεία σας-5
©@Sofia Boman

Δώστε προτεραιότητα στην υφή

Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν αυτή τη μεσημεριανή σαλάτα πολύ πιο νόστιμη. Η Valiente συνιστά να ενσωματώσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υφή με πολλά τραγανά λαχανικά. «Προσθέστε μια τραγανή πινελιά ψήνοντας ρεβίθια, τα οποία μπορούν επίσης να είναι καρυκευμένα», προτείνει.

Διαβάστε επίσης | 7 θρεπτικές μάσκες μαλλιών για επανόρθωση μετά την θάλασσα

MHT