οι-5-κανόνες-της-βουδιστικής-κουζίνας-γ-281221
©Instagram/Rita Montezuma

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κουζίνα «shojin ryori» των βουδιστών μοναχών

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να είναι το ιδανικό διάλειμμα προκειμένου να τεθούν υγιείς βάσεις, αθλητική ρουτίνα, ξεκούραστος ύπνος, διαλογισμός, διάβασμα. Όλα όσα δηλαδή χρειάζονται για να καλλιεργήσετε μια ήρεμη ζωή για την ψυχική και σωματική σας ευεξία. Το φαγητό προφανώς έχει να παίξει το ρόλο του σε αυτή την ισορροπία της ζωής. Μια ισορροπία που αντιπροσωπεύει ακριβώς την κόκκινη κλωστή του βουδιστικού πολιτισμού, δίνοντας μεγάλη σημασία στην καθαρότητα της ψυχής, ιδιαίτερα μέσω της υγιεινής διατροφής και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

«Το να διατηρείς το σώμα υγιές είναι καθήκον» υπενθύμισε η διάσημη φιγούρα του Βούδα, μια πορεία δράσης σε τέλεια ευθυγράμμιση με την ειδική δίαιτα που ακολουθούσαν βουδιστές μοναχοί στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

Οι 5 κανόνες της βουδιστικής κουζίνας για καλύτερη διατροφή και ψυχολογία-1
©Unsplash

Πρόκειται για την “shojin ryori”, ή “τροφή για πνευματική ανύψωση” στα ιαπωνικά. Αυτό θα είχε στηθεί σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Buddha Siddhartha Gautama, που κατήγγειλε από τον έκτο αιώνα π.Χ. την θανάτωση ενός «ευαίσθητου πλάσματος» για να συντηρηθεί. Επομένως, η κουζίνα «shojin ryori» στερείται την ζωντανή τροφή ή την τροφή ζωικής προέλευσης. Ακόμα καλύτερα, αυτή η δίαιτα βασίζεται στον «κανόνα των 5», ιδανική για να μεταμορφώσει τον τρόπο που τρώτε και για να είστε πιο υγιείς.

Οι 5 κανόνες της βουδιστικής κουζίνας για καλύτερη διατροφή και ψυχολογία-2
©Unsplash

Ο κανόνας των 5 της κουζίνας «shojin ryori» των βουδιστών μοναχών

Με σεβασμό στις εποχές και στη βιώσιμη γεωργία, η κουζίνα «shojin ryori» βασίζεται ουσιαστικά σε λαχανικά και τοπικά καρυκεύματα. Η φιλοσοφία της είναι: «Η αποδοχή όσων προσφέρει η φύση ανάλογα με τις εποχές», μια αυστηρότητα στην υπηρεσία της φύσης που επιβάλλει σεβασμό. Εκτός από αυτή την vegan κλίση, η κουζίνα «shojin ryori» ακολουθεί επίσης τον κανόνα των 5, ο οποίος είναι ο εξής:

Οι 5 κανόνες της βουδιστικής κουζίνας για καλύτερη διατροφή και ψυχολογία-3

Αποχή από τα πέντε φυτά με πικάντικη γεύση: αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή του σκόρδου, των κρεμμυδιών, των φρέσκων κρεμμυδιών, του κονδυλώδους σκόρδου και των κινέζικων κρεμμυδιών. Η πολύ έντονη γεύση και η μυρωδιά τους θα διαταράξει τη διαλογιστική πρακτική.

Ο συνδυασμός των πέντε γεύσεων: κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από όξινα, πικρά, γλυκά, πικάντικα και αλμυρά στοιχεία.

Ο συνδυασμός των πέντε χρωμάτων: πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και μαύρο πρέπει να βρίσκονται σε κάθε γεύμα.

Η χρήση των πέντε μεθόδων μαγειρέματος: δηλαδή μαγείρεμα στο νερό, μαγείρεμα στη σχάρα ή σε τηγάνι, μαγείρεμα με ατμό, ωμά ή ζυμωμένα παρασκευάσματα και τηγάνισμα.

Οι 5 κανόνες της βουδιστικής κουζίνας για καλύτερη διατροφή και ψυχολογία-4
©Unsplash

Σε αυτό πρέπει επίσης να προστεθούν δύο βασικοί κανόνες: η αποχή από τα προϊόντα κρέατος και ο σεβασμός στον μάγειρα των «τριών πνευμάτων» ή «το χαρούμενο πνεύμα», ενώ είναι ευγνώμων που μπορεί να προετοιμάσει ο ίδιος το γεύμα, «η φροντίδα» μαγειρεύοντας με συμπόνια και προσαρμογή σε κάθε ανάγκη των καλεσμένων του, και «με το μεγαλόψυχο πνεύμα», γιατί πρέπει να προετοιμάσει τα πάντα αυστηρά, αντιμετωπίζοντας κάθε υλικό με προσοχή.

Διαβάστε επίσης | 8 δροσερά looks για να ντυθείτε σωστά στον καύσωνα