ψωμί-και-απώλεια-βάρους-οι-συμβουλές-τ-275208
©Unsplash

Το ψωμί το συναντάμε σχεδόν σε κάθε γεύμα, συνήθως όμως ενοχοποιείται λόγω της θερμιδικής του αξίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς ψωμί, τι γίνεται όμως όταν βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους; Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να προσέξουμε για να εντάξουμε σωστά το ψωμί στην διατροφή μας.

Ναι στο ψωμί αλλά με μέτρο

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει πάντα να περιλαμβάνει ψωμί, ακόμα και αν θέλετε να χάσετε βάρος. Θα χρειαστεί απλά να μειώσετε την ποσότητα ψωμιού. “Μισή φρατζόλα ψωμί αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες, άρα 9000 θερμίδες το μήνα, το οποίο ισοδυναμεί με ένα κιλό ανά μήνα. Εύκολα λοιπόν διαπιστώνουμε γιατί είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωσή του όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος”, εξηγεί η διατροφολόγος Dr. María José Crispín.

Ψωμί ολικής άλεσης: Οι συμβουλές των ειδικών

Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είτε, όχι, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ψωμί ολικής άλεσης, όχι λόγω θερμίδων, αλλά γιατί αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή. Το λευκό ψωμί λειτουργεί σαν τη ζάχαρη, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια προκαλεί υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πιο έντονο αίσθημα πείνας και να θέλουμε να τρώμε περισσότερο, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε διαβήτη.

Ψωμί και απώλεια βάρους: Οι συμβουλές των διατροφολόγων-1
©Unsplash

Πότε πρέπει να καταναλώνουμε ψωμί;

Οι ειδικοί προτείνουν να εντάξετε το ψωμί στο πρωινό σας, ώστε να έχετε το περιθώριο να κάψετε τις θερμίδες του. Η ιδανική ποσότητα είναι 30 με 40 γραμμάρια, αρκεί για να νιώσετε κορεσμό αλλά και για να εφοδιαστείτε με ενέργεια. Αν δεν ανήκετε στα άτομα που αγαπούν το πρωινό, μπορείτε να καταναλώσετε ψωμί και στο μεσημεριανό γεύμα σας. Είναι καλύτερο να το αποφύγετε τις βραδινές ώρες, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να υποφέρετε.

Για απώλεια βάρους

Ένα τρικ που προτείνουν οι διατροφολόγοι, είναι να καταναλώνετε το ψωμί μετά από τη σαλάτα και όχι πριν, ώστε να έχετε χορτάσει και να χρειάζεστε μικρότερη ποσότητα ψωμιού. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε ψωμί με φυτικές ίνες, καθώς έτσι μειώνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων.

Όχι ψωμί με λιπαρά

Είναι καλύτερο να αποφύγετε το συνδυασμό του ψωμιού με λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι σάλτσες, το λίπος, αλλά και με γλυκά. Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί είναι το ψωμί με λαχανικά ή με πρωτεΐνη.

Για παράδειγμα επιλέξτε ψωμί με μια φέτα τυρί και ντομάτα, ψωμί με χούμους ή ψωμί με αβοκάντο και σολομό, ή ψωμί με γαλοπούλα και ντομάτα. Οι παραπάνω συνδυασμοί δημιουργούν κορεσμό και είναι σούπερ θρεπτικοί.

Διαβάστε επίσης | Yπερκατανάλωση τροφής: 5 εύκολα tricks για να την περιορίσετε