yπερκατανάλωση-τροφής-5-εύκολα-tricks-για-να-274640
©Unsplash

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής: 5 πρακτικές συμβουλές

Είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, αλλά αν επιλέξετε λάθος τροφές, μπορεί να μη λειτουργήσουν με τον πιο σωστό τρόπο στον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο που ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της επιστημονικής ιατρικής, έχει πει: «Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».

Η διατροφή με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο είναι απαραίτητη, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποσότητα του φαγητού που τρώμε. Γιατί το να επιδοθούμε σε άφθονα γεύματα δεν μας παχαίνει απλώς: προκαλεί υπνηλία, πρήξιμο και έλλειψη συγκέντρωσης και καταπονεί το πεπτικό σύστημα.

Ωστόσο, το μέτρο απαιτεί πολύ μεγάλες προσπάθειες, ειδικά σε μια έξοδο για φαγητό όπου μας καλούν ορεκτικά και επιδόρπια από το μενού, αλλά και στο σπίτι μπροστά από την αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά, όταν το να συνεχίσουμε να τσιμπολογάμε κάτι είναι μέρος του βραδινού μας ritual και το φαγητό μπορεί να γίνει συναισθηματική υποστήριξη.

Με λίγα λόγια, το να σταματήσετε να τρώτε, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, όταν αισθάνεστε τα πρώτα σημάδια κορεσμού είναι πραγματικό κατόρθωμα. Ευτυχώς, απλά tricks μπορούν να μας βοηθήσουν να συγκρατήσουμε τον όγκο των γευμάτων μας και να αποτρέψουμε υπερκατανάλωση.

Yπερκατανάλωση τροφής: 5 εύκολα tricks για να την περιορίσετε-1
©Unsplash

5 συμβουλές που πρέπει να κάνετε πράξη για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής

Να είστε παρόντες και να επικεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε

Κάντε το γεύμα μια στιγμή συνειδητοποίησης και μια πραγματική αισθητηριακή εμπειρία και όχι μια μηχανική δράση. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Δώστε προσοχή στη μυρωδιά, την υφή και τη γεύση του φαγητού. Και αποφύγετε να τρώτε στο γραφείο σας μπροστά στον υπολογιστή, ενώ ελέγχετε τα κοινωνικά δίκτυα στο smartphone σας ή μπροστά στην τηλεόραση, όταν η προσοχή σας μαγνητίζεται από την οθόνη.

Μασήστε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 30 φορές

Ένα έργο για να τελειώσει, ένα πιεστικό ραντεβού, και το γεύμα γίνεται ένα βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη, για να νιώθετε ικανοποιημένοι, είναι απαραίτητο να μασάτε κάθε μπουκιά, όπως συστήνουν οι ειδικοί, από 15 έως 30 φορές, ώστε η πρώτη πέψη να γίνει πραγματικά στο στόμα. Ένα άλλο χρήσιμο trick για να μην καταπιείτε γρήγορα το φαγητό και να τρώτε πολύ, είναι να τοποθετείτε το πιρούνι στο πιάτο ανάμεσα στις μπουκιές, αντί να το κρατάτε έτοιμο στον αέρα γεμάτο με φαγητό.

Yπερκατανάλωση τροφής: 5 εύκολα tricks για να την περιορίσετε-2
©Unsplash

Βουρτσίστε τα δόντια σας αμέσως μετά το τέλος του γεύματος

Αυτό το απλό αλλά έξυπνο τέχνασμα μοιράστηκε κάποτε σε μια συνέντευξη ο ηθοποιός Matthew McConaughey, ο οποίος δήλωσε ότι για να διατηρείται σε φόρμα και να μην το παρακάνει στα γεύματα, έχει πάντα μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα, για να βουρτσίζει τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό, αποφεύγοντας έτσι τον πειρασμό μιας δεύτερης μερίδας ή γλυκού.

Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο ή μπολ

Μπορεί να είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, αλλά με τη μείωση του μεγέθους του πιάτου, οποιοδήποτε πιάτο φαίνεται πιο άφθονο και επομένως ικανοποιητικό. Για παράδειγμα, ένα μπολ είναι το ιδανικό για την προετοιμασία της σωστής μερίδας, διαχωρίζοντας τα διάφορα συστατικά προκειμένου να δημιουργήσετε μια σύνθεση που είναι επίσης ευχάριστη στο μάτι. Ένα παράδειγμα ισορροπημένου μπολ; Το καστανό ρύζι ή κινόα, ρεβίθια, φακές ή φασόλια και ωμά, πολύχρωμα λαχανικά όπως σπανάκι, ντομάτες, καρότα και ραπανάκια.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν φάτε

Η δίψα, μας λένε οι ειδικοί, συχνά συγχέεται με την πείνα. Επομένως, η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού πριν από τα γεύματα θα διασφαλίσει ότι είμαστε καλά ενυδατωμένοι πριν αρχίσουμε να τρώμε, αλλά όχι μόνο: θα μας δώσει μια αίσθηση κορεσμού και θα μειώσει την όρεξη μας ακόμη και πριν τσιμπήσουμε την πρώτη μπουκιά. Και διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι όσοι πίνουν νερό πριν από τα γεύματα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, περιορίζοντας τον κίνδυνο να βάλουν επιπλέον κιλά.

Διαβάστε επίσης | French girl manicure: Οι 5 τάσεις στα νύχια που ακολουθούν οι Γαλλίδες αυτό το καλοκαίρι

MHT