γλυκό-μετά-το-φαγητό-πώς-να-αντιμετωπί-270633
©Unsplash

Πώς να περιορίσετε την επιθυμία για γλυκό;

Ο όρος sugar cravings ή αλλιώς ανάγκη για γλυκό, υποδηλώνει αυτή την μεγάλη επιθυμία για ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, που μπορεί να μας πιάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και δεν πρέπει να συγχέεται με την απλή λαιμαργία: μετά τα γεύματα, το βράδυ μπροστά στο Netflix ή το μεσημέρι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, όταν η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα, κάθε στιγμή είναι καλό για μας να φάμε μια ενεργειακή μπάρα, σοκολάτα ή το γλυκό που έχουμε στη διάθεσή μας.

Το ότι η ζάχαρη είναι ορκισμένος εχθρός της υγείας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι ότι είναι βλαβερή και για την ομορφιά μας, αφού διασπά το κολλαγόνο στο δέρμα, καθιστώντας μη χρηστικές τις αντιγηραντικές θεραπείες και τις κρέμες που εφαρμόζουμε.

Εν ολίγοις, η ικανοποίηση της λαχτάρας για ζάχαρη δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Πώς όμως μπορείτε να την κρατήσετε υπό έλεγχο; Και γιατί μοιάζει να έρχεται με έντονο και ανεξέλεγκτο τρόπο; Η Vogue μίλησε με τον Shabir Daya, φαρμακοποιό, συνιδρυτή του Victoria Health και ειδικό σε θέματα υγείας.

Γλυκό μετά το φαγητό: Πώς να αντιμετωπίσετε την ανάγκη για ζάχαρη;-1
©Unsplash

Γιατί λιγουρευόμαστε πάντα τα γλυκά;

«Η λιγούρα για ζάχαρη εμφανίζεται για διάφορους λόγους, αν και οι κύριες αιτίες είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και οι κακές συνήθειες. Η διαφορά μεταξύ αυτών που επιθυμούν τη ζάχαρη και τα γλυκά, είναι ότι όσοι αγαπούν τα γλυκά περιστασιακά επιδίδονται, ενώ εκείνοι με την λιγούρα για ζάχαρη είναι συχνά εθισμένοι, και αυτός ο εθισμός μπορεί να μας επηρεάσει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Είναι κακό για εσάς να τρώτε ζάχαρη;

«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, τερηδόνα και γήρανση του δέρματος, επειδή ο μεταβολισμός των ενώσεων που απελευθερώνονται από τη ζάχαρη βλάπτει όλα τα όργανα μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος».

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της επιθυμίας για ζάχαρη;

«Η πιο κοινή αιτία είναι το στρες, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών όπως η κορτιζόλη, η οποία αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη καίει τη ζάχαρη για ενέργεια, αλλά αφήνει το σώμα να στερείται ζάχαρη, κάτι που στέλνει σήματα στον εγκέφαλο να ζητήσει περισσότερα. Ομοίως, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας αναζητούν ζάχαρη για να λάβουν την ενεργειακή ώθηση που χρειάζονται. Ακόμη και οι ορμονικές ανισορροπίες, κατά τη διάρκεια της περιόδου για παράδειγμα, προκαλούν τον ίδιο μηχανισμό. Υπάρχουν εκείνοι που από την άλλη έχουν απλώς την κακή συνήθεια να τρώνε ταυτόχρονα ένα γλυκό σνακ ή να καταναλώνουν μια δόση ζάχαρης κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας».

Γλυκό μετά το φαγητό: Πώς να αντιμετωπίσετε την ανάγκη για ζάχαρη;-2
©Unsplash

Γιατί επιθυμούμε γλυκά μετά τα γεύματα ή το απόγευμα;

«Συχνά τα εξευγενισμένα, επεξεργασμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η οποία οδηγεί σε επιθυμία για ζάχαρη, για να αντισταθμίσει. Αλλά η πιο κοινή αιτία είναι ο όγκος του ίδιου του γεύματος. Το σώμα χρειάζεται πολλή ενέργεια για την πέψη, και ως εκ τούτου υπάρχει μια επιθυμία για ζάχαρη για να παρέχει αυτή την ενέργεια. Η «μέση-απογευματινή κρίση», από την άλλη, συχνά οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας λόγω της κατανάλωσης ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την επιθυμία για ζάχαρη;

«Το να κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον έλεγχο της λιγούρας για γλυκά τρόφιμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε».

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, για να παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να παραμένουν σταθερά. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά.

Για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη, αλλάξτε τα συσκευασμένα σνακ με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες και χουρμάδες. Μην κόβετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα στην αρχή και να σας κάνει να εγκαταλείψετε τις καλές προθέσεις. Αντίθετα, κάντε σταδιακά μια σειρά αλλαγών για να πετύχετε τον στόχο.

Εξετάστε τις διατροφικές σας συνήθειες και συνειδητοποιήστε εάν έχετε κακές συνήθειες. Πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν ανθυγιεινές συνήθειες χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, και αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει επιθυμία για ζάχαρη, για την καταπολέμηση της κούρασης και της έλλειψης συγκέντρωσης. Στοχεύστε σε ποιοτικό ύπνο και εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά, πάρτε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης και βότανα που δρουν για να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό.

Διαβάστε επίσης | Διαφάνεια: 7 κομμάτια για να υιοθετήσετε πρώτες την τάση του καλοκαιριού

MHT