νυχτερινή-νηστεία-οι-συμβουλές-των-ει-268303
©Unsplash

«Αυτή είναι η νηστεία που πρέπει να κάνουν όλοι», επιβεβαιώνει η διατροφολόγος Júlia Farré, αναφερόμενη στα οφέλη της νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πριν προχωρήσετε σε αυτό, είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε αυτή τη νηστεία από την διαλειμματική. «Η νυχτερινή νηστεία είναι οι ώρες που δεν τρώμε εκμεταλλευόμενοι τη νυχτερινή ξεκούραση. Ουσιαστικά είναι ο χρόνος που περνά από το τέλος του δείπνου και το πρωινό. Από την άλλη, η διαλειμματικη νηστεία αναφέρεται σε μια πρακτική που στοχεύει να περάσει τουλάχιστον 13 ώρες χωρίς φαγητό και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μπορείτε να νηστέψετε έως και 24 ώρες», λέει η ειδικός.

Φυσικά, η μεγάλη διαφορά είναι ότι το βράδυ συνιστάται για όλους καθώς η διαλειμματική– που συνήθως είναι μεταξύ 13 και 16 ωρών χωρίς φαγητό – δεν είναι κατάλληλη για όλους. Γι’ αυτό με την ευκαιρία αυτή θα μιλήσουμε για τη νηστεία που κατά γενικό κανόνα μπορούμε (και πρέπει) να κάνουμε. Η Farré, η οποία συμμετείχε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Nike με επίκεντρο τη σημασία του να φροντίζει κανείς τον εαυτό του με ολιστικό τρόπο, κάτι που έχει να κάνει με την ξεκούραση και τη διατροφή.

Η Vogue συγκέντρωσε τα tips για να προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε αυτήν την πρακτική (αν και δεν είναι πάντα εύκολο).

Νυχτερινή νηστεία: Οι συμβουλές των ειδικών για σωστή διατροφή χωρίς στερήσεις-1
©Unsplash

Τα οφέλη μιας υγιεινής ολονύκτιας νηστείας

Η Elsa Pataki το έχει πει ήδη πριν από πολλά χρόνια: το καλύτερο trick ομορφιάς της ήταν να τρώει δείπνο νωρίς, γύρω στις έξι το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής δεν είναι εύκολο -μάλιστα μερικές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε εκείνη την ώρα-, αλλά το να προσπαθούμε να τρώμε λίγο νωρίτερα βραδινό είναι απαραίτητο γιατί με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει η διατροφολόγος, σεβόμαστε τη νηστεία τη νύχτα που τη χρειάζεται ο οργανισμός . «Όσο κοιμόμαστε, το σώμα εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η αναγέννηση των κυττάρων. Στα παιδιά, για παράδειγμα, η ανάπτυξη συμβαίνει όσο κοιμούνται. Για να γίνει λοιπόν σωστά, πρέπει να έχετε ένα ήρεμο πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, η ιδανική νυχτερινή νηστεία είναι 12 ώρες, σε όλες τις ηλικίες. Δεν είναι αναγκαστική νηστεία, είναι εύκολα εφικτό αν φάμε βραδινό νωρίς», εξηγεί.

Συνιστάται, αλλά πρέπει να σκεφτείτε τη συναισθηματική ευεξία

Το να μένουμε 12 ώρες χωρίς να φάμε φαγητό είναι υγιεινό, δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να το κάνουμε με κάθε κόστος, ειδικά αν μας επηρεάζει συναισθηματικά και μας προκαλεί δυσφορία, ευερεθιστότητα ή κακή διάθεση. «Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα το βρίσκουν εύκολο και άλλοι όχι τόσο. Ακόμα κι έτσι, δεν πρέπει να είναι μια ενέργεια που μας επηρεάζει αρνητικά σε συναισθηματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αν έχουμε άγχος για το φαγητό ή υποφέρουμε από υπερφαγία το βράδυ, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στη νηστεία για 12 ώρες. Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε τι μας συμβαίνει, να αναλύσουμε αν συμβαίνει για οποιοδήποτε λόγο», λέει η ειδικός.

Νυχτερινή νηστεία: Οι συμβουλές των ειδικών για σωστή διατροφή χωρίς στερήσεις-2
©Unsplash

Μερικές συστάσεις για να ξεκινήσετε

Το να αυξήσετε την ώρα του δείπνου στο σημείο να επιτύχετε μια νηστεία 12 ωρών δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά υπάρχουν μερικά tricks που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Αν δεν είναι δυνατό να προηγηθεί δείπνο, η ειδικός συμβουλεύει να καθυστερήσετε το πρωινό. «Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πιούμε έναν καφέ, τσάι, χωρίς γάλα ή ζάχαρη και να φάμε μετά από λίγο», λέει η Farré.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε από πριν τα φαγητά , δηλαδή έχοντας μαγειρεμένα πολλά βασικά τρόφιμα όπως ρύζι, κινόα, ψητά λαχανικά, για να ετοιμάζετε πιάτα γρήγορα κάθε μέρα. «Αυτό βοηθά στη μείωση του χρόνου προετοιμασίας του δείπνου», λέει η διατροφολόγος.

Αν το δείπνο νωρίς σημαίνει ότι πεινάτε πριν πάτε για ύπνο, η ειδικός συμβουλεύει να κοιμάστε νωρίτερα ή να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη, καθώς δεν αλλάζει ή διακόπτει τη νηστεία.

Διαβάστε επίσης | Slob: Είναι το κούρεμα που επιλέγουν τώρα τα cool girls