δημητριακά-και-απώλεια-βάρους-τι-να-πρ-250843
©Unsplash

Τα δημητριακά που καταναλώνουμε στην ενήλικη ζωή, συνήθως δεν είναι καλυμμένα με σοκολάτα, μέλι και τεχνητά χρώματα, όπως αυτά που επιλέγαμε ως παιδιά. Ίσως πλέον θεωρούμε τα δημητριακά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όσο πιστεύουμε.

“Όλα τα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη”, επιβεβαιώνει η Dr. Paloma Gil, ενδοκρινολόγος στην Clínica Premium Marbella. Το γεγονός πως εμείς έχουμε την τάση να τα θεωρούμε υγιεινά, συνδέεται με τα αθλητικά σώματα που βλέπουμε στις συσκευασίες και με το πώς διαφημίζονται. “Πρόκειται όμως για προϊόντα από αλεύρι και ζάχαρη”, εξηγεί.

Στην ουσία είναι μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη τροφή, με ζάχαρη, λιπαρά και πρόσθετα συντηρητικά, που δεν οδηγεί τελικά στο στόχο για απώλεια βάρους. Οι διατροφολόγοι βέβαια δεν μας προτείνουν να αφαιρέσουμε τα δημητριακά από την διατροφή μας, απλά να συνειδητοποιήσουμε τι τρώμε και να καταλάβουμε πως δεν πρόκειται για μια υγιεινή τροφή χωρίς θερμίδες. Τα δημητριακά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως το αβοκάντο, τα rasberries, οι αγκινάρες. Κατά μέσο όρο περιέχουν 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάτια, όπως και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Δημητριακά και απώλεια βάρους: Τι να προσέξετε;-1
©Unsplash

Τι να προσέξετε

Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς ενδείξεις όπως πλούσια σε φυτικές ίνες δεν αποκλείουν τη ζάχαρη, ενώ η ένδειξη low sugar, σημαίνει πως απλά περιέχουν λιγότερη ποσότητα και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα παιδικά δημητριακά είναι αυτά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις λιγότερες φυτικές ίνες.

Δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα

Πολλές συσκευασίες περιέχουν και αποξηραμένα φρούτα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι υγιεινά, καθώς και αυτά σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν ζάχαρη. Είναι καλύτερο να προσθέτετε φρέσκα φρούτα ή μέλι στα δημητριακά σας.

Δημητριακά και απώλεια βάρους: Τι να προσέξετε;-2
©Unsplash

Οι υγιεινές επιλογές

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει σίγουρα να περιέχει και δημητριακά. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να μην καταναλώνετε μόνο δημητριακά για πρωινό αλλά και άλλες τροφές πλούσιες σε διατροφική αξία. Επίσης αν θέλετε να μείνετε πιστές στα δημητριακά, δοκιμάστε να φτιάξετε porridge με 3 κ.σ. βρώμη με άπαχο γάλα, σταφίδες, κανέλα και 2-3 καρύδια. Μπορείτε να αναμείξετε επίσης δημητριακά χωρίς ζάχαρη με γιαούρτι.

Για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής οι ειδικοί μας προτείνουν να καταναλώνουμε για πρωινό:

Μια φέτα φωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο και σολομό

Αυγά scrambled με λαχανικά

Γιαούρτι με φρούτα

Ομελέτα με ντομάτα

Διαβάστε επίσης | 7 αρνητικές σκέψεις που μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας

MHT