η-σωστή-ώρα-που-πρέπει-να-τρώμε-πρωινό-γ-249888
©Unsplash

Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός κανόνας που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, υπάρχουν όμως διατροφικές συνήθειες και αλλαγές στην καθημερινότητά μας που συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να τρώμε πρωινό πριν τις 9 το πρωί, για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Fran Sabal στο βιβλίο της  De Ella Emotional Nutrition, τρώγοντας πρωινό πριν τις 9, επηρεάζεται η γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας.

“Αν δεν καταναλώσουμε το πρωινό μας πριν τις 9, η ποσότητα της γκρελίνης στο αίμα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τρώμε περισσότερο απ’ όσο έχουμε ανάγκη”, τονίζει η ίδια.

Η σωστή ώρα που πρέπει να τρώμε πρωινό για τον έλεγχο του βάρους μας-1
©Unsplash

Πώς θα ρυθμίσουμε την πείνα;

Η γκρελίνη βρίσκεται στο peak της στις 8 το πρωί, γι’ αυτό και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε εκείνη τη στιγμή, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου, η διαλειμματική νηστεία, η κατανάλωση αλκοόλ, η αποχή από την άσκηση, οπότε η σωστή ώρα για την κατανάλωση του πρωινού γεύματος ίσως τελικά διαφέρει για τον καθένα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η γκρελίνη συνδέεται με τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόσληψη και την απώλεια βάρους. Και οι δύο ρυθμίζονται με σωστή διατροφή και άσκηση. Από τη μια η γκρελίνη ενεργοποιεί το αίσθημα πείνας και από την άλλη η λεπτίνη δημιουργεί κορεσμό. Αυτό σημαίνει πως η σχέση γκρελίνης-λεπτίνης παίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους.

Η γκρελίνη ενεργοποιείται περισσότερο στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και στις 8 το βράδυ, γι’ αυτό και οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνουμε τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας εκείνες τις ώρες. Εφαρμόζοντας πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής αυτές τις συγκεκριμένες ώρες, ελέγχουμε περισσότερο την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ή να υποκύπτουμε σε λιπαρά σνακ. Φυσικά πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ημερήσιο πρόγραμμα του καθενός, ώστε τα γεύματα να προσαρμόζονται στις ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης | Gray Blending: Πώς θα αναδείξετε τα γκρι μαλλιά;

MHT