8-συνήθειες-που-βελτιώνουν-τη-σωματική-279945
©Instagram/Chloe Lecareux

Υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, αρκεί να ενσωματωθούν στη ρουτίνα μας. Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας οδηγούν στην αναζήτηση ενός καταφυγίου που θα μας χαλαρώνει επιστρέφοντας σπίτι.

Η Vogue συγκέντρωσε τις 8 συνήθειες που πρέπει να έχουμε για να βελτιώσουμε σωματική και ψυχική υγεία.

Λιγότερος χρόνος στα social media (και περισσότερος χρόνος για προγραμματισμό γευμάτων)

Η Irene Domínguez, επικεφαλής του τμήματος διατροφής της κλινικής Palasiat, λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά το να τρώμε καλύτερα είναι η έλλειψη χρόνου για να μαγειρεύουμε. «Πολλές φορές δεν είναι τόσο η έλλειψη χρόνου όσο η διαχείριση που κάνουμε. Στην πραγματικότητα, σκεφτείτε τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα μπορούσατε να αφιερώσετε στον προγραμματισμό του μενού, τα ψώνια και το μαγείρεμα». Μάλιστα, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι είναι περίπου δύο ώρες την ημέρα. Οπότε από εδώ και πέρα, ο στόχος μας πρέπει να είναι να μειώσουμε αυτόν τον μέσο όρο για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα. Γιατί όπως προσθέτει η Paula Valiente, διατροφολόγος της ομάδας, «το να αυτοσχεδιάζουμε μπροστά στο ψυγείο είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσουμε ένα γεύμα. Η πρόβλεψη διευκολύνει τη διαχείριση και ο σχεδιασμός του εβδομαδιαίου μενού μας βοηθά να φτιάξουμε μια πλήρη λίστα αγορών».

8 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία-1
©Instagram/Silvia Novielo

Η σημασία των διατάσεων

Οι διατάσεις είναι απαραίτητες για την πρόληψη τραυματισμών κατά τη σωματική άσκηση. Μάλιστα, στην κλινική συνήθως μετρούν το ύψος του ασθενούς πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα διατάσεων. Μετά από μια εβδομάδα μετρούν ξανά και έχουν έρθει για να επαληθεύσουν ότι αυτό το ύψος μπορεί να αυξηθεί κατά ένα εκατοστό ακριβώς επειδή οι μύες έχουν τεντωθεί και επιμηκυνθεί.

8 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία-2
©Unsplash

Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η Irene Domínguez υπενθυμίζει τη σημασία της προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή ρουτίνα επειδή «ενεργοποιεί τον μεταβολισμό περισσότερο από την προπόνηση cardio». Πολλές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει: αυτές οι προπονήσεις βοηθούν στη διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα και αυτό προκαλεί την καύση περισσότερου λίπους και πιο αποτελεσματικά (ακόμα και μετά την προπόνηση).

Γράψτε την πρώτη σκέψη της ημέρας

Η Lourdes Ramón, ψυχολόγος και επικεφαλής του τμήματος καθοδήγησης του κέντρου, συμβουλεύει να δημιουργήσουμε μια μικρή συνήθεια μόλις ξυπνήσουμε το πρωί που μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια ημέρα: «Είναι καλό να σηκωνόμαστε νωρίς, να τεντωνόμαστε και να αναπνέουμε συνειδητά.Βάλτε στόχο την πρώτη σκέψη που έρχεται στο κεφάλι σας γιατί αυτό θα ρυθμίσει την ημέρα.” Και προσθέτει μια άλλη πολύ υγιεινή συνήθεια: να χαμογελάμε για να στείλουμε μια θετική σκέψη στον εγκέφαλό μας. Οι αθλητές το κάνουν στο τέλος των αγώνων για να έχουν περισσότερη ενέργεια και δύναμη και προκαλεί στον εγκέφαλο αυτό που η ειδικός αποκαλεί «μετανάστευση της διάθεσης. Έτσι ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμόσει τη διάθεση στο πρόσωπο. Επιπλέον, έχουμε δύναμη λήψης αποφάσεων και μπορούμε να επιλέξουμε να νιώθουμε καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα», προσθέτει.

8 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία-3
©Unsplash

Αγοράστε βιολογικά αυγά και γάλα

«Τρώμε ό,τι τρώνε τα ζώα», επιβεβαιώνει εμφατικά η Irene Domínguez αφού προτείνει να αγοράζουμε αυγά και γάλα βιολογικής προέλευσης. «Όχι τόσο λόγω του ζητήματος των φυτοφαρμάκων που συνδέονται με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αλλά λόγω της σημασίας της διατροφής των ζώων στο σώμα μας».

Κάντε ατομικές αλλαγές

Η Lourdes Ramón επιμένει στη σημασία τους, σε όλα τα επίπεδα, της πραγματοποίησης μικρών αλλαγών γιατί «είμαστε όντα της συνήθειας και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι αλλάζουμε σε μεγάλο βαθμό. Οι μικρές αλλαγές οδηγούν σε μεγάλες βελτιώσεις στη ζωή. Αποδεικνύονται πολύ πιο θετικές και αποτελεσματικές», εξηγεί. Και ονομάζει αυτούς τους τύπους αλλαγών: ατομικές αλλαγές (αναφορικά με το βιβλίο Atomic Habits, του James Clear, στο οποίο αμφισβητεί την πεποίθηση της ότι για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές).

8 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία-4
©Instagram/Chloe Lecareux

Τραγανά φαγητά

Υπάρχουν μερικά εύκολα tricks για να μεταμορφώσετε υγιεινά και φαινομενικά ήπια γεύματα. Ένα από αυτά, εξηγεί η Paula Valiente, είναι να παίζετε με τις υφές του ίδιου πιάτου. «Μια σαλάτα θα έχει διαφορετική γεύση προσθέτοντας μια τραγανή γεύση, όπως το ψήσιμο των ρεβιθιών», εξηγεί.

Ψωμί με προζύμι

To ψωμί με προζύμι ολικής αλέσεως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, δεδομένου ότι γίνεται με μακρά ζύμωση, δεν έχει μαγιά και έχει ειδικά βακτήρια για το ψωμί (τα λεγόμενα προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου), γλουτένη και χωνεύεται καλύτερα και αυτό επηρεάζει επίσης την κοιλιακή φλεγμονή.

Διαβάστε επίσης | Aura Nails: Το nail trend που βλέπουμε παντού

MHT