Οι υπηρεσίες υγείας έδωσαν ένα όνομα σε αυτή τη σωματική και ψυχική κόπωση που οδηγεί στην «εξάντληση όλη μέρα»: TATT που σημαίνει «tired all the time », δηλαδή κουρασμένος όλη την ώρα, ένα πολύ διαδεδομένο και συνεχές αίσθημα εξάντλησης που συμβαίνει το 2023. Αίσθημα κούρασης και αποθάρρυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και μετά από μια περίοδο διακοπών – μερικές φορές ακόμη και μεγαλύτερη – συχνά οφείλεται σε λάθος προσέγγιση στον τρόπο ζωής. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε ομαλοποιήσει την κόπωση, αλλά ότι καυχιόμαστε για τη σωματική και συναισθηματική κόπωση, επειδή το βλέπουμε ως σημάδι ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε», λέει η expert Cristina Barrous.
Η σωματική και πνευματική κόπωση είναι πολύ πιο συχνή από όσο φαίνεται
Όπως προσθέτει η ψυχολόγος Bárbara Tovar, έχουμε γίνει οι σημαιοφόροι της κουλτούρας της κούρασης (με τόσο άγχος και εξάντληση στην δουλειά), εν μέρει λόγω μιας εμμονής με την παραγωγικότητα που μερικές φορές αμφισβητούμε τις στιγμές ανάπαυσης. «Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να το κάνουμε που όταν σταματάμε, το μυαλό μας συνεχίζει να περιστρέφεται σε αδράνεια και μας κάνει να ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε αυτήν την υπερκινητικότητα. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το στερητικό σύνδρομο μαθαίνοντας να σταματάμε και να ακούμε μέχρι, σιγά σιγά, το σώμα να κυριεύει το μυαλό», εξηγεί η ψυχολόγος.

Και παρόλο που μπορεί να ακούγεται κλισέ, η υπερσυνδεσιμότητα είναι (εν μέρει) υπεύθυνη για το μακροχρόνιο άγχος και την κούραση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. “Έχουμε όλο και περισσότερες επιλογές και πράγματα να κάνουμε, αλλά μια μέρα έχει μόνο 24 ώρες για να πραγματοποιήσουμε τόσες πολλές νέες χρονοβόρες δραστηριότητες, όπως οπτικοακουστικές πλατφόρμες και social media. Καθώς δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε σχεδόν τίποτα, καταλήγουμε να κλέβουμε ώρες ύπνου. Πολύ λίγος ύπνος σημαίνει κακή ξεκούραση και έλλειψη ξεκούρασης την επόμενη.