καφές-με-λεμόνι-βοηθά-στην-απώλεια-βάρ-269689
©Unsplash

Καφές με λεμόνι, μια θεραπεία με πολλά οφέλη;

Υπάρχουν πολλές θαυματουργές φυσικές θεραπείες, που πρέπει να ληφθούν αμέσως μόλις ξυπνήσετε με άδειο στομάχι. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να πίνετε νερό και λεμόνι το πρωί, είναι μια καλή συνήθεια για την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η κατανάλωση του καφέ με λεμόνι, μια φυσική συνταγή που υπάρχει εδώ και μερικές γενιές. Όμως ο καφές με το λεμόνι χρησιμοποιείται ως θεραπεία για πολλές ασθένειες και έγινε πρόσφατα αρκετά δημοφιλή χάρη στο Tik Tok, στο σημείο που δημιουργήθηκε ένα #LemonCoffeeChallenge στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες, πίνοντας καφέ με λεμόνι κάθε πρωί για 29 ημέρες για να χάσουν βάρος.

Καφές με λεμόνι για πονοκέφαλο

Στην πραγματικότητα, ο μύθος του καφέ με λεμόνι ξεκινά με το κλασικό φάρμακο της γιαγιάς, που έκανε τα παιδιά και τα εγγόνια της να τον πίνουν αν είχαν πονοκέφαλο. Παρά τις καλύτερες προθέσεις και τη σοφία των γιαγιάδων που δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τον καφέ και το λεμόνι που να βοηθούν στην καταπολέμηση της ημικρανίας.

Καφές με λεμόνι: Βοηθά στην απώλεια βάρους;-1
©Unsplash

Καφές και λεμόνι για την καταπολέμηση του hangover

Ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη συμβουλή όταν ένα άτομο είναι άρρωστο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ; Το να πίνετε καφέ με λεμόνι όταν έχετε hangover υποτίθεται ότι βοηθάει τα συμπτώματά σας να υποχωρήσουν πιο γρήγορα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Ο καφές και το λεμόνι σας κάνουν να χάσετε βάρος;

Εκτός από τα πολλά οφέλη αυτής της συνταγής, υπάρχει και η θεωρία ότι ο καφές με λεμόνι βοηθάει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, θα πρέπει να πίνετε αυτό το ρόφημα το πρωί με άδειο στομάχι και να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάρετε πρωινό. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πιείτε ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν το επιθυμείτε. Ορισμένοι χρήστες που αποφάσισαν να το δοκιμάσουν ανέφεραν ότι έχασαν βάρος, υπάρχουν όμως πραγματικά οφέλη ή είναι κακό να πίνετε καφέ με λεμόνι;

Καφές με λεμόνι: Βοηθά στην απώλεια βάρους;-2
©Unsplash

Όλα τα οφέλη

Ας πάμε κατευθείαν στο θέμα: ο καφές με το λεμόνι, από μόνα τους, δεν θα σας κάνουν να χάσετε βάρος. Σίγουρα όμως έχουν οφέλη για τον οργανισμό. Απλά σκεφτείτε τη δόση της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που μας δίνει το λεμόνι, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών, ή τις ιδιότητες του καφέ, ο οποίος έχει πολύ λίγες θερμίδες και αν τον λαμβάνουμε σε σωστές δόσεις, μπορεί να βοηθήσει στην επανενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους, εάν πίνονται με άδειο στομάχι ή κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Το λεμόνι δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις, αλλά αν λαμβάνεται πολύ συχνά, όπως κάθε πρωί, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρικές ενοχλήσεις, όπως έλκη, οξέωση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή φλεγμονή των ούλων ή καταστροφή του σμάλτου των δοντιών.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε καφέ με λεμόνι, θα χρειαστείτε στιγμιαίο καφέ για να το ετοιμάσετε αλλά και μια κανονική κούπα καφέ, λεμόνι και ζεστό νερό.

Σε ένα μεγάλο φλιτζάνι, προσθέστε μια κουταλιά στιγμιαίο καφέ (ή ένα φλιτζάνι κανονικό καφέ), ζεστό νερό και το χυμό μισού λεμονιού. Προφανώς η ζάχαρη είναι απαγορευμένη.

Έχοντας διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές βάσεις που να αποδεικνύουν την αδυνατιστική αποτελεσματικότητα του καφέ και του λεμονιού και ότι η πρόσληψη τους από μόνη της (άρα χωρίς υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και χωρίς φυσική δραστηριότητα) δεν λειτουργεί, πώς συνεχίζει να επικρατεί αυτή η άποψη στα social media;

Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι ο καφές έχει διουρητικές ιδιότητες, επομένως η πρόσληψη του μπορεί να σας κάνει να χάσετε μια ορισμένη ποσότητα συσσωρευμένων υγρών. Το ζεστό νερό που πίνεται με λεμόνι, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει κατά της δυσκοιλιότητας. Και η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προκύψει από αυτό το αποτέλεσμα.

Έτσι, κάθε θεραπεία που υπόσχεται θαύματα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με μέτρο. Ο μόνος τρόπος που πραγματικά μπορείτε να χάσετε βάρος είναι μέσω της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Και αν σας αρέσει η γεύση του καφέ με λεμόνι, τότε πιείτε τον χωρίς να υπερβάλλετε με τις ποσότητες και χωρίς να έχετε μεγάλες προσδοκίες.

Διαβάστε επίσης | Τέλεια πόδια: Πώς να τα φροντίσετε πριν φορέσετε πέδιλα;

MHT