πώς-θα-ενεργοποιήσετε-ξανά-τον-μεταβο-263215
©@chloelecareux

Το πιο συχνό παράπονο που ακούγεται από ανθρώπους που κάνουν εξακολουθητικές δίαιτες είναι πως όσο και αν προσπαθούν δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Κόβουν τα γλυκά, τους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και παρόλα αυτά η ζυγαριά παραμένει για πολύ καιρό σταθερή ή σε μερικές περιπτώσεις δείχνει να ανεβαίνει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η λέξη-κλειδί στο ερώτημα είναι ο μεταβολισμός και συγκεκριμένα ο μεταβολισμός που έχει μπλοκάρει. Ως το σύστημα που συνδέει το σώμα με την ενέργεια που χρειάζεται για να είναι λειτουργικό, ο μεταβολισμός δρα σαν ένα έξτρα όργανο το οποίο αν για οποιοδήποτε λόγο δεν δουλεύει σωστά μπορεί να εμποδίσει και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι πως το σώμα μαθαίνει να λειτουργεί με λιγότερη ενέργεια λόγω των μειωμένων θερμίδων που έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει και συνεπώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην απώλεια βάρους.

Πώς μπλοκάρει ο μεταβολισμός

Ο βασικός (αλλά όχι ο μοναδικός) λόγος μεταβολικών διαταραχών είναι η υιοθέτηση διατροφής με πολύ λίγες θερμίδες. Παράλληλα, η υπερβολική σωματική άσκηση, το χρόνιο στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη ύπνου αλλά και η απόκλιση συγκεκριμένων τροφών μπορούν να συμβάλουν στη δυσλειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, κάτι που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως η κατανάλωση πολλών γευμάτων μέσα στην ημέρα δεν συνίσταται καθώς το σώμα μαθαίνει να χρησιμοποιεί ως ενέργεια αυτό που τρώμε και όχι αυτό που έχει αποθηκεύσει – έτσι, γίνεται πιο δύσκολο το να χάσουμε βάρος.

Πώς θα ενεργοποιήσετε ξανά τον μεταβολισμό σας;-1
©unsplash

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τις πολύ αυστηρές δίαιτες

Αν και οι πολύ αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες λειτουργούν θετικά στην αρχή καθώς βοηθούν στην απώλεια λίπους, όσο περνά ο καιρός και συνεχίζονται έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σώμα δημιουργεί συνεχώς μεταβολικές προσαρμογές, με αποτέλεσμα να αλλάζει η σύστασή του και έτσι να μη μπορεί να χάσει βάρος. Την ίδια στιγμή, λόγων και των ορμονικών αλλαγών επηρεάζονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, τα οποία αν παραμείνουν υψηλά για πολύ καιρό έχουν αρνητική επίπτωση στο μυϊκό σύστημα, στον ύπνο αλλά και στην ψυχολογία.

Πώς θα καταλάβετε ότι ο μεταβολισμός σας έχει μπλοκάρει

Τα πιο βασικά σημάδια ενός μεταβολισμού που δεν λειτουργεί σωστά είναι η διαρκής έλλειψη ενέργειας, η υπερβολική υπνηλία, η ανάγκη για τροφές με υδατάνθρακες και τα προβλήματα στη συγκέντρωση.

Πώς θα ενεργοποιήσετε ξανά τον μεταβολισμό σας;-2
©unsplash

Η αλλαγή

Μπλοκαρισμένος μεταβολισμός σημαίνει πως έχει απενεργοποιηθεί, πράγμα που υποδεικνύει πως πρέπει να δράσετε για να τον βάλετε ξανά μπρος. Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, αυτό που χρειάζεται είναι άθληση (σε λογικά πλαίσια), καλός και ποιοτικός ύπνος, ψυχική ηρεμία και υιοθέτηση ενός καλού και λειτουργικού lifestyle. Ειδικά για τις γυναίκες, αυτές οι ενέργειες είναι σημαντικό να αρχίσουν πριν την εμμηνόπαυση.

Μερικά πρακτικά βήματα

Αν και η διαδικασία ενεργοποίησης του μεταβολισμού διαφέρει από σώμα σε σώμα, υπάρχουν μερικά βήματα που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να δούμε διαφορά:

• Σταματήστε να μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων και μειώστε τη συχνότητα των γευμάτων

• Αυξήστε σιγά σιγά την πρόσληψη θερμίδων

• Μην απαγορεύετε στον εαυτό σας ομάδες τροφίμων

• Φάτε με ποικιλία για να κάνετε τη δίαιτα πιο ελκυστική (αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της απογοήτευσης)

• Ενθαρρύνετε την περιστασιακή κατανάλωση τροφών που δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος της δίαιτας, αλλά σας είναι ευχάριστα

• Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να αυξήσετε τον κορεσμό, με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά σε κάθε γεύμα

• Έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ ανά πάσα στιγμή

• Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια πείνας και κορεσμού

• Αποφύγετε να «πίνετε θερμίδες» με τη μορφή χυμού ή smoothies

Διαβάστε επίσης | Ο έρωτας μπορεί να θεραπεύσει το άγχος και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας;