Κεφίρ: Πίνω ένα ποτήρι από το προβιοτικό ρόφημα κάθε μέρα – και αυτά είναι τα οφέλη
Το κεφίρ είναι το τοπ ρόφημα για ένα υγιές έντερο. Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή τη φράση στο παρελθόν, αλλά για να παρατηρήσετε πραγματικά τα αποτελέσματα, λένε, πρέπει να το πίνετε καθημερινά. Ήθελα να το δοκιμάσω.
Αυτό που κάνει το κεφίρ τόσο υγιεινό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτός είναι ο τύπος τροφής που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό σας μενού προς όφελος της υγείας του εντέρου σας. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να αυξήσει την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο, η οποία γενικά σχετίζεται με την καλύτερη υγεία του, και μπορεί να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής. Όσο πιο ποικιλόμορφο είναι το μικροβίωμα, τόσο καλύτερα μας προστατεύει από τα μικρόβια που μας αρρωσταίνουν, όπως έδειξε μια μελέτη του Stanford. Αλλά τι κάνει το κεφίρ τόσο ξεχωριστό;

Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία;
Θα μπορούσαμε να πούμε: Το κεφίρ είναι πραγματικά δυνατό. Αυτό το προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, φτιαγμένο από γάλα και κόκκους κεφίρ (που μοιάζουν με ψιλοκομμένο κουνουπίδι), είναι πλούσιο σε προβιοτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη C και ασβέστιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και, κατά συνέπεια, του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη ασθενειών. Το κεφίρ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και λέγεται ότι βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Οι σπόροι κεφίρ αποτελούνται από μια συμβιωτική σχέση μεταξύ βακτηρίων και ζύμης, τα οποία ζυμώνουν το γάλα και έτσι το μετατρέπουν σε προβιοτικό ρόφημα. Σε αντίθεση με το τυρί και το γιαούρτι (και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα), η ζύμωση του κεφίρ περιλαμβάνει όχι μόνο βακτήρια αλλά και ζύμη.
Ζύμωση γάλακτος σε κεφίρ: γρήγορη και εύκολη
Ένα άλλο πλεονέκτημα του κεφίρ είναι η εύκολη προσβασιμότητά του στην καθημερινή ζωή. Στην αρχή, απλώς αγόραζα κεφίρ από το σούπερ μάρκετ, κυρίως από την αγορά βιολογικών προϊόντων. Αλλά στη συνέχεια έμαθα πόσο εύκολο είναι να φτιάξω και να ζυμώσω κεφίρ στο σπίτι. Παρήγγειλα σπόρους κεφίρ και γάλα (1,5% λιπαρά) online. Αυτό είναι όλο. Η ενεργή παρασκευή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα και τη θερμοκρασία, ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί περίπου 24-48 ώρες.
Για κάθε λίτρο γάλακτος, βάζω 30 γραμμάρια σπόρους κεφίρ σε ένα βάζο, το οποίο στη συνέχεια γεμίζω με το γάλα. Στη συνέχεια, σφραγίζω το βάζο αεροστεγώς και το αποθηκεύω στην κουζίνα μου για περίπου 24 ώρες σε ένα μέρος προστατευμένο από το φως και τη θερμοκρασία. Όσο περισσότερο ζυμώνει το κεφίρ, τόσο πιο κρεμώδης γίνεται η υφή του — και έτσι, τόσο πιο όξινο γίνεται. Για να επηρεάσετε τη γεύση και την υφή, μπορείτε να μεταβάλλετε τον χρόνο ζύμωσης. Θεωρώ ότι έχει την καλύτερη γεύση μετά από 24 ώρες.

Τι λέει ένας επιστήμονας για το κεφίρ
Μετά τη ζύμωση, σουρώνω το κεφίρ μέσα από ένα κόσκινο (μην χρησιμοποιείτε μεταλλικό κόσκινο, επειδή το κεφίρ συσσωρεύει μια ορισμένη ποσότητα οργανικών οξέων κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οποία μπορούν να προσβάλουν ορισμένα μέταλλα, προκαλώντας τον διαχωρισμό τους) και το ρίχνω σε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύω στο ψυγείο. Οι σπόροι κεφίρ παραμένουν στο κόσκινο, το οποίο μπορώ στη συνέχεια να χρησιμοποιήσω για να ξεκινήσω μια νέα ζύμωση. Μπορείτε επίσης να τους πιείτε ή να τους φάτε, επειδή οι σπόροι περιέχουν έναν καλό αριθμό διαφορετικών βακτηρίων και ζυμών, καθώς και πολλές φυτικές ίνες.
Τώρα απολαμβάνω περισσότερο το σπιτικό κεφίρ, αλλά υπάρχουν διαφορές στην υγεία; «Το σπιτικό κεφίρ συνήθως έχει μεγαλύτερο αριθμό και μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων από τις περισσότερες εκδόσεις του εμπορίου, οι οποίες συχνά είναι παστεριωμένες ή περιέχουν λιγότερα στελέχη», εξηγεί η επιστήμονας μικροβιώματος, διατροφολόγος και συγγραφέας (Genius Gut: The Life-Changing Science of Eating for Your Second Brain) Δρ. Emily Leeming. «Όταν αγοράζετε έτοιμο κεφίρ, αναζητήστε επιλογές με ζωντανές καλλιέργειες και χωρίς περιττή προσθήκη ζάχαρης», προσθέτει.
Το κεφίρ διατίθεται επίσης σε διαφορετικές ποικιλίες, ακόμη και για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν ή δεν θέλουν να πίνουν γάλα: «Υπάρχει το παραδοσιακό κεφίρ γάλακτος, αλλά και το κεφίρ καρύδας και το κεφίρ νερού, τα οποία δεν περιέχουν γαλακτοκομικά και επομένως είναι κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για vegans».
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πιείτε κεφίρ;
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν καλύτερη πέψη όταν πίνουν το κεφίρ τους με άδειο στομάχι το πρωί. Δεδομένου ότι δεν μου αρέσουν πολύ τα κρύα ροφήματα γάλακτος το πρωί, συνήθως πίνω το κεφίρ μου μετά από ένα γεύμα ως ένα δροσιστικό επιδόρπιο. Αυτό με βοηθά να χωνέψω τα βαριά γεύματα και—παρά την ποσότητα γάλακτος—συχνά ανακουφίζει από το αίσθημα πληρότητας. Παρατηρώ ότι κάνω καλό στο έντερό μου.
Πλέον πίνω 250 με 300 ml την ημέρα. Ωστόσο, αν δεν έχετε πιει ποτέ κεφίρ, θα πρέπει να ξεκινήσετε με 100 ml την ημέρα, ώστε το σώμα σας να συνηθίσει σταδιακά τα νέα βακτήρια του εντέρου.
Έχω παρατηρήσει αυτή τη διαφορά από τότε που άρχισα να πίνω κεφίρ καθημερινά
Σίγουρα έχει κάνει τη διαφορά όσον αφορά την πέψη και το αίσθημα πληρότητας. Νιώθω ότι μπορώ να απορροφήσω καλύτερα την τροφή και δεν παραπονιέμαι μετά ότι πονάει το στομάχι μου αν έχω φάει λίγο παραπάνω ή πολύ βαρύ. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ευεξία μου. Δεν έχω παρατηρήσει καμία σημαντική διαφορά μέχρι στιγμής, αλλά: Απολαμβάνω τη διαδικασία παρασκευής του και το ρόφημα έχει υπέροχη γεύση—και λειτουργεί στο σώμα μου. Αυτοί είναι αρκετοί λόγοι για να συνεχίσω.
Το κεφίρ μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον ερευνητή, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το κεφίρ είναι τόσο δημοφιλές μεταξύ όλων των ζυμωμένων τροφών: «Το κεφίρ είναι το πιο ερευνημένο από όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα και ως εκ τούτου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε με τα ζυμωμένα τρόφιμα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Leeming, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι το κεφίρ μπορεί επίσης να υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τη σχεσιακή μνήμη – «το είδος της μνήμης που χρησιμοποιείτε για να θυμάστε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή τα πρόσωπα των ανθρώπων».
Αλλά και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το kimchi, το ξινολάχανο και το kombucha περιέχουν επίσης ζωντανά μικρόβια, «αν και το μικροβιακό τους περιεχόμενο ποικίλλει».
Διαβάστε επίσης | Fisherman Trend: Τα κομμάτια για να υιοθετήσετε την τάση