korres-πέντε-μικρές-ιστορίες-για-πέντε-ιδια-151777

Ξεκινώντας με carte blanche από την ομάδα της Korres, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος και ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ετοίμασαν πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα. «Αυτή η διάθεση πειραματισμού μου επέτρεψε να έχω μεγαλύτερη ελευθερία στη δημιουργία της χορογραφίας και να το απολαύσω», μας είπε ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ενώ ο Βασίλης Κεκάτος περιγράφει τη διαδικασία «Σαν το “υπόγειο συναπάντημα των νερών”, όπως λέει και ο Σεφέρης. Ενώ φαινομενικά δεν υπάρχει κοινός τόπος, τελικά η μυρωδιά ενός αρώματος, η κίνηση ενός σώματος και η εικόνα μπορούν να συναντηθούν και να δώσουν μια όμορφη αίσθηση».

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-1
©Μαργαρίτα Νικητάκη
1/10
Native Share

Όταν πήραν στα χέρια τους τα αρώματα, εμπνεύστηκαν ο καθένας τη δική του ιστορία γι’ αυτά. «Η οπτικοποίηση μιας μυρωδιάς είναι σαν την εξιστόρηση ενός ονείρου. Αν την προσεγγίσεις με ρεαλιστικό τρόπο, χάνεται όλη η μαγεία. Αυτό που επιχειρούμε είναι να δώσουμε την αίσθηση της όσφρησης μέσω των κινήσεων, των χρωμάτων και των ήχων. Επιθυμούμε η θέαση των πέντε φιλμ να λειτουργήσει σαν την αναβίωση μιας ανάμνησης που είχε κάποιος ή την απεικόνιση μιας σκέψης του», επισημαίνει ο Βασίλης Κεκάτος. «Η κίνηση γενικά οπτικοποιεί τις αισθήσεις», παρεμβαίνει ο Αντώνης Φωνιαδάκης. «Κάθε άρωμα έχει χαρακτηριστική μυρωδιά. Με τον Βασίλη δουλέψαμε με στόχο την κινούμενη εικόνα ως αίσθηση, έχοντας στο μυαλό το τι νιώσαμε όταν τα μυρίσαμε. Οι λέξεις-κλειδιά ήταν ερωτισμός, αισθησιασμός και παιχνίδι».

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-2
©Δημήτρης Βλαϊκος
2/10
Native Share
Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-3
©Ruggero Lupo Mengoni
3/10
Native Share

Νησιώτες και οι δύο, αντλούν έμπνευση από την ελληνική φύση που βρίσκεται εξάλλου στον πυρήνα της Korres. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης επισημαίνει πως «τα σποτάκια γυρίστηκαν κάτω από τον ελληνικό ουρανό. Επιχειρήσαμε να τα υπογραμμίσουμε με ευαισθησία, όχι μόνο με το location και το φως, αλλά και με ένα πάθος, έναν παλμό, ένα παιχνίδισμα – όπως αυτά που βίωσα στην εφηβεία μου ως κάτοικος νησιού». «Όντας κι εγώ νησιώτης, έχω βαθιά σχέση με τη φύση», παραδέχεται ο Βασίλης Κεκάτος. «Σπάνια μπορώ να εμπνευστώ από το αστικό τοπίο. Θεωρώ πως η φύση δίνει αυτή τη σπάνια εντύπωση του άχρονου, συνεπώς σου προσφέρει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις εκεί οτιδήποτε θα ήθελες να αγγίξει μια ποιητική αλήθεια. Νιώθω πως στη φύση, όπως και στην πραγματική ζωή, όλα μπορούν να αναπνεύσουν καλύτερα».

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-4
©KORRES
4/10
Native Share

Και οι δύο συμφωνούν ότι οι τέχνες τους έχουν κοινά με την τέχνη της αρωματοποιίας και ότι όλες μαζί συνθέτουν μια ξεχωριστή, κινούμενη εικόνα. «Υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα σε ό,τι έχει να κάνει με την όσφρηση και γενικά με τις αισθήσεις», πιστεύει ο Αντώνης Φωνιαδάκης. «Το άρωμα μεταβάλλεται σε κάθε επιδερμίδα και ανάλογα με τη στιγμή η έντασή του διαφοροποιείται. Έχει διακυμάνσεις και αποχρώσεις, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της κίνησης. Ως χορογράφος, στόχος μου είναι η συνεχής μετατόπιση της ματιάς του θεατή στη διάρκεια μιας performance και αυτό επιχειρώ και εδώ». «Ένα άρωμα μπορεί να σε διεγείρει ερωτικά, να σε μελαγχολήσει ή να σε ευφράνει. Το ίδιο μια εικόνα, μια σκηνή. Οι δύο τέχνες συναντούν η μία την άλλη σε αυτό ακριβώς: μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς πράγματα με τρόπο έντονο αλλά και σπάνιο», εκτιμά ο Βασίλης Κεκάτος.

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-5
©Μαργαρίτα Νικητάκη
5/10
Native Share
Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-6
©Μαργαρίτα Νικητάκη
6/10
Native Share

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής σε όλο αυτό; «Όπως ο φωτογράφος αφήνει το φως να ακουμπήσει πάνω στα πράγματα για να τους δώσει σχήμα και υφή, έτσι και ο κινηματογραφιστής αφήνει ενίοτε τη μουσική να πέσει σαν μια δέσμη φωτός στις εικόνες και να τους χαρίσει το χρώμα που τους λείπει», απαντά ο σκηνοθέτης. «Στόχος μου είναι, όχι τόσο να καθοδηγώ τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζομαι, αλλά να αφήνω τα δικά τους ένστικτα να μου δείξουν έναν δρόμο και να τον ακολουθήσουμε μαζί. Σε αυτό το project αφήνομαι στα χέρια της Kid Moxie, με την οποία είχα συνεργαστεί και στο φιλμ που φτιάξαμε για το τεύχος Brave New World της Vogue Greece, με τη Winnie Harlow. Είμαι βέβαιος πως η Έλενα θα βρει τον τρόπο να αναδείξει τη δουλειά μου με τις μελωδίες της».

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-7
©Μαργαρίτα Νικητάκη
7/10
Native Share
Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-8
©Μαργαρίτα Νικητάκη
8/10
Native Share

Στο ερώτημα αν τον έχει απασχολήσει δημιουργικά η τέχνη του χορού, απαντάει ότι «με αφορά πολύ η αφήγηση μιας ιστορίας χωρίς τη χρήση του λόγου, με μόνο τρόπο εξιστόρησης το σώμα. Θεωρώ ότι ο χορός επικοινωνεί περισσότερο με την ποίηση, και αυτό τον κάνει πολύ σημαντικό στα μάτια μου. Έχω αγαπήσει έργα του Sidi Larbi Cherkaoui και της Pina Bausch, καθώς και του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης επίσης είναι ένας από τους ποιητές του χώρου του. Το έργο του με κινεί και με συγκινεί, οπότε νιώθω τιμή που δουλεύω μαζί του». Αντίστοιχα ευτυχής για τη συνεργασία τους, ο Αντώνης Φωνιαδάκης επισημαίνει: «Η δουλειά του Βασίλη έχει αισθαντικότητα, ευγένεια και φωτεινότητα. Και η ποιητική του ματιά μου ταιριάζει. Υπάρχει μια συγγένεια στον τρόπο σκέψης μας, παρότι εκφραζόμαστε με διαφορετικά μέσα».

Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-9
©Μαργαρίτα Νικητάκη
9/10
Native Share
Korres: Πέντε μικρές ιστορίες για πέντε ιδιαίτερα αρώματα-10
©Μαργαρίτα Νικητάκη
10/10
Native Share

*Το πρώτο από τα πέντε φιλμ για τα ισάριθμα αρώματα Korres (Apothecary Wild Rose, Cashmere Kumquat, Midnight Dahlia, Morning Mimosa και Oceanic Amber) θα κάνει «πρεμιέρα» την 1/10 στα @voguegreece και @korres.athens.