μια-γυναίκα-ένα-άρωμα-η-πεμπτουσία-της-119867
©Dionisis Andrianopoulos

Η διαδρομή στη γαλλική εξοχή κατέληξε σε μια πανέμορφη αγροικία στην Γκρας. Το κτήμα στον γαλλικό νότο είναι σήμερα έδρα της αρωματοποιίας του οίκου, που επενδύει στο μέλλον ακολουθώντας κατά γράμμα την κληρονομιά της Gabrielle Chanel. Ένιωσα δέος ακολουθώντας τα βήματά της εκεί όπου εμπνεύστηκε τόσα όμορφα πράγματα, που ακόμα διεκδικούν την προτίμηση των γυναικών.

Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-1
©Irini Karagianni

Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-2Αφορμή για την επίσκεψη υπήρξε το νέο άρωμα Gabrielle Chanel Essence, μια κλασική σύνθεση με μοντέρνο πνεύμα, δημιουργία του αρωματοποιού Olivier Polge για να τιμήσει τη γυναίκα που άλλαξε τους κανόνες, καταργώντας τις συμβάσεις. Σοφιστικέ και αιθέριο, είναι ένα αισθησιακό μείγμα από τέσσερα λευκά λουλούδια: ylang-ylang από τις νήσους Κομόρες, άνθος πορτοκαλιάς από την Τυνησία και, φυσικά, ντελικάτο tuberose και μυρωδάτο γιασεμί της Γκρας, καλλιεργημένα σε αυτόν τον τόπο, για τη φροντίδα και την προσεκτική συγκομιδή των οποίων, προκειμένου να διατηρήσουν τα εκλεκτά συστατικά τους, μου μίλησε ο ιδιοκτήτης του κτήματος, Joseph Mul.

Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-3
©Courtesy of Chanel

https://www.youtube.com/watch?v=GrPm0pzS-Jg&t=1sΗ Γκρας, με ενημερώνει, προμηθεύει τη γαλλική αρωματοποιία με πρώτες ύλες εδώ και τριακόσια χρόνια, ενώ ο οίκος Chanel συγκεντρώνει τα καλύτερα λουλούδια κοντά στον έναν αιώνα. Από το 1987, δε, έχει συνεισφέρει ενεργά στη βιώσιμη καλλιέργεια του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου, με τις καλλιέργειες πλέον να έχουν επεκταθεί στην ίριδα, στο γεράνι και στο tuberose. Η συγκομιδή γίνεται με μεγάλη προσοχή από τους εξειδικευμένους εργάτες, που στη συνέχεια μεταφέρουν τα λεπτεπίλεπτα άνθη στο αποστακτήριο, όπου γίνεται η εκχύλιση με παραδοσιακές τεχνικές, οι οποίες διασφαλίζουν την τελειότητα του τελικού προϊόντος. Τον λόγο από εκεί και πέρα έχουν ο επικεφαλής αρωματοποιός του οίκου και η ομάδα του.

Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-4
©Courtesy of Chanel

https://www.youtube.com/watch?v=CfRiS7B4ei4Ο Olivier Polge μου αναλύει τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τις βασικές πρώτες ύλες, εξομολογούμενος την ανάγκη του να τις επανερμηνεύσει για χάρη αυτής της ιδιαίτερης σύνθεσης, αναδεικνύοντας κυρίως την ένταση του tuberose. «Η Gabrielle Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια μόδας που ασχολήθηκε με την αρωματοποιία. Αυτά τα τέσσερα λουλούδια περιλαμβάνονταν στα αγαπημένα της αρώματα και έτσι αποφάσισα να τα μελετήσω και να αναπτύξω κάθε πλευρά τους, αποδίδοντας οσφρητικά την αισθητική και την προσωπικότητά της», μου είπε, τονίζοντας ότι «το άρωμα έχει να κάνει με την εντύπωση που προκαλεί. Δίνει ένα μήνυμα που μπορεί να συγκριθεί με τα λόγια που λέει κανείς, με αυτό που εκπέμπει ανάλογα με τον τρόπο που κινείται και ντύνεται».

Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-5
©Courtesy of Chanel
Μια γυναίκα ένα άρωμα: Η πεμπτουσία της Gabrielle Chanel σε ένα μπουκάλι-6
©Courtesy of Chanel/ Irini Karagianni

Για τον ίδιο, η δημιουργία ενός αρώματος μοιάζει με αυτή μιας μουσικής σύνθεσης. «Όπως ο μουσικός συνδυάζει τις νότες, έτσι και ο αρωματοποιός δένει μεταξύ τους τις διαφορετικές μυρωδιές, για να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Προσωπικά, αγαπώ ιδιαίτερα την ίριδα, γιατί μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλα συστατικά», τονίζει, ενώ στο ερώτημα πώς θα ήθελε να αισθάνεται μια γυναίκα που φοράει ένα άρωμα δικής του έμπνευσης απαντά ότι θα ήταν χαρούμενος αν της πρόσφερε δύναμη και αυτοπεποίθηση. Κάτι που αναμφίβολα έχει πετύχει με το Gabrielle Chanel Essence, αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις εκείνων που το έχουν φορέσει. Γιατί, πράγματι, από το διάφανο κρύσταλλο του μπουκαλιού μέχρι το μπουκέτο που αναδίδει, νιώθει κανείς ότι αναγνωρίζει τη γυναίκα που το επιλέγει: δυναμική, ασυμβίβαστη, δημιουργική, ατίθαση, τολμηρή και πολύ πολύ θηλυκή. Μια γυναίκα σαν την Gabrielle Chanel δηλαδή.

MHT