Γιατί πρέπει να συμπεριλάβουμε τα μαύρα φασόλια στη διατροφή μας;
Τα μαύρα φασόλια περιέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ευεργετικά για την υγεία. Στην Κορέα, τα μαύρα φασόλια θεωρούνται ελιξίριο υγείας και ομορφιάς, μυστικό για υγιή, δυνατά μαλλιά και τονωμένο, λαμπερό δέρμα, ακόμη και για την πρόληψη των γκρίζων μαλλιών. Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται ανάμεσα στα συστατικά της περιποίησης του δέρματος και, ιδιαίτερα, των προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Αλλά τα μαύρα φασόλια δεν είναι μόνο βασικό συστατικό στην κορεατική, καραϊβική και λατινοαμερικανική κουζίνα: είναι μια υπερτροφή με πλούσιο και σύνθετο διατροφικό προφίλ.
Περιέχουν μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο, καθώς και βιταμίνες Β, φολικό οξύ (απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες, πολύτιμα αμινοξέα (όχι μόνο για τους αθλητές) και πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών – μια προτεραιότητα για τις γυναίκες στις μέρες μας. Επιπλέον, είναι μια ευέλικτη, φθηνή και νόστιμη τροφή, επίσης χρήσιμη για την αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή μας, ειδικά αν, για ηθικούς λόγους ή για την προστασία του πλανήτη, προσπαθούμε να τρώμε λιγότερο κρέας.

Διατροφική αξία ενός φλιτζανιού μαύρων φασολιών (μαγειρεμένων)
Θερμίδες: 227
Πρωτεΐνη: 15 γραμμάρια
Λίπη: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 15 γραμμάρια
Φολικό οξύ: 64% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας (DV)
Χαλκός: 40% της DV
Μαγγάνιο: 33% της DV
Μαγνήσιο: 29% της DV
Σίδηρος: 20% της DV
Φώσφορος: 19% της DV
Κάλιο: 13% της DV
Βιταμίνη B6: 7% της DV
Ασβέστιο: 2% της DV
Σελήνιο: 2% της DV

Μαύρα φασόλια: Ιδιότητες και οφέλη
Ενδυναμώνουν τα μαλλιά
Ο συνδυασμός μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, βιταμινών όπως η βιοτίνη και το φολικό οξύ (βιταμίνη B9) και αμινοξέων και αντιοξειδωτικών καθιστούν τα μαύρα φασόλια μια πολύ ευεργετική τροφή για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών.
Γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο.
Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, προάγουν την πέψη και την εντερική διέλευση.
Πλούσια σε πρεβιοτικές φυτικές ίνες, είναι ευεργετικά για το μικροβίωμα του εντέρου.
Μειώνουν την LDL χοληστερόλη («την κακή»).
Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, παρέχουν αίσθημα κορεσμού και είναι ιδανικά για δίαιτες χαμηλών θερμίδων.
Αντενδείξεις
Δεν συνιστώνται για όσους πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές.
Διαβάστε επίσης | Τι τρώνε πραγματικά οι δερματολόγοι για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα;




