push-apps-νέοι-τρόποι-άσκησης-με-το-κινητό-στο-93895
©Jared Rice | Unsplash

Παντού και πάντα μαζί μας, το έξυπνο κινητό, εκτός από το να μας δικτυώνει με τους φίλους μας ή να μας οδηγεί σε μια παθητικότητα με τις δεκάδες εφαρμογές που μας καθηλώνουν στην καρέκλα, μπορεί επίσης να μας προσφέρει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Πώς; Με τις εφαρμογές προπόνησης (fitness apps), που αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Τα προγράμματα που προτείνουν – χωρίς μεγάλο ή και καθόλου κόστος – λειτουργούν σαν ένας αποτελεσματικός personal trainer και μπορούν να ολοκληρωθούν στο σπίτι, σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Σας προτείνουμε τις πιο δημοφιλείς, με την επισήμανση ότι, όπως σε όλα, πρέπει να τηρούμε το μέτρο.

KEELO Για γρήγορη άσκηση

Αν ζητούμενο για εσάς είναι η γρήγορη και αποτελεσματική προπόνηση για όλο το σώμα, η μέθοδος High-intensity Interval Training (HIIT), δηλαδή η προπόνηση υψηλής έντασης, είναι η απάντηση. «Η εφαρμογή Keelo εστιάζει στη συγκεκριμένη μέθοδο με έντονες και γρήγορες ασκήσεις, ώστε να γυμναστούν οι παραμελημένες ομάδες μυών», εξηγεί ο holistic personal trainer Μάνος Συραγόπουλος. Όποιο πρόγραμμα και να επιλέξετε, οι ασκήσεις διαρκούν μεταξύ επτά και είκοσι λεπτών, καίγοντας αποτελεσματικά τις θερμίδες. Η εφαρμογή διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων με βάρη, διευκολύνοντάς σας να αφοσιωθείτε σε μια ρουτίνα τριών εβδομάδων.

ASANA REBEL Yoga για αρχάριους

Έχετε ακούσει πως η yoga είναι αποτελεσματική, αλλά δεν έχετε αποφασίσει ακόμα να τη δοκιμάσετε, επειδή είτε δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο από τα στιλ της πρέπει να ακολουθήσετε –ποτέ δεν καταλάβατε τη διαφορά μεταξύ των Hatha, Ashtanga και Vinyasa yoga– ή αποθαρρύνεστε από την πνευματικότητα των yoga gurus. Η Asana Rebel ίσως είναι η λύση, γιατί, «ενώ βασίζεται στις αρχές της yoga, έχει διαφορετική προσέγγιση», μας είπε η Έφη Δήμα, yoga instructor με πιστοποίηση 500RYT. Συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με ασκήσεις όπως βαθιά καθίσματα, mountain climbers και πολλές επαναλήψεις push ups από το πρόγραμμα HIIT. Κάντε μια επιλογή – δύναμη, κάψιμο λίπους, ευλυγισία – που ταιριάζει με τη διάθεση και το επίπεδο ενέργειάς σας και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

NIKE + RUN CLUB Για υπαίθριες αερόβιες δραστηριότητες

Εκτός από το ότι καταγράφει τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο μέσω GPS, αυτή η εφαρμογή διαθέτει ακουστικά προγράμματα για αρχάριους και εξατομικευμένα για «σκληροπυρηνικούς» δρομείς. Ο Μάνος Συραγόπουλος εξηγεί ότι «κάθε άσκηση συμβάλλει στο να χτίσετε δύναμη και να αναπτύξετε ταχύτητα και αντοχή, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα, όπως εβδομαδιαίες προκλήσεις ή spotify playlists προσαρμοσμένες στον βηματισμό σας, για να σας κρατήσουν σε ρυθμό». Αν αυτό δεν είναι αρκετό για σας, υπάρχει και η εναλλακτική να σας ενθαρρύνουν προπονητές ή αθλητές.

DAILY AB WORKOUTS Για τέλειους κοιλιακούς

Αν έχετε χτίσει κοιλιακούς και θέλετε να διατηρήσετε το αποτέλεσμα, αυτή η εφαρμογή θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε την περιοχή με τις σωστές ασκήσεις. Τα προγράμματα είναι πολλά, απλά και αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα υπάρχει ένας e-trainer που σας κρατάει σε σταθερό ρυθμό. Εκτός από τις εξειδικευμένες ασκήσεις, προτείνει και τις σωστές τροφές για να κάψετε το λίπος και να εμφανιστεί το άψογο six-pack.

PILATES WORKOUT BASICS Για τους λάτρεις του pilates

Πρόκειται για μία από τις αρτιότερες τεχνικές και με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να μυηθείτε στις βασικές αρχές του. Στη βιβλιοθήκη της θα βρείτε πάνω από 26 ασκήσεις και επτά ολοκληρωμένα προγράμματα, τόσο απλά που μπορείτε να τα ακολουθήσετε οπουδήποτε. «Το pilates μάς βοηθά να αποκτήσουμε καλή επαφή με το σώμα και τον ψυχισμό μας, βελτιώνοντας την κίνηση και τη στάση μας και προσφέροντας δύναμη και ελαστικότητα στο μυοσκελετικό σύστημα», εξηγεί ο Θοδωρής Ταρκαζίκης, εκπαιδευτής pilates.

MYFITNESS PAL Για τη μέτρηση των θερμίδων

Μια θαυμάσια εφαρμογή για να διατηρήσετε το βάρος σας μετρώντας τις θερμίδες και υπολογίζοντας πόσες πρέπει να καταναλώνετε για να επιτύχετε τον στόχο σας. «Έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τις τροφές και τα αναψυκτικά, κάτι που διευκολύνει την έρευνα γι’ αυτά που πρέπει να καταναλώνετε, ενώ δίνει και τη δυνατότητα σάρωσης των barcodes συσκευασμένων φαγητών, για να πάρετε τις ανάλογες πληροφορίες», επισημαίνει η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Μοντσενίγου. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε στο πρόγραμμα τις δικές σας τροφές, αλλά και να ανακαλύψετε συνταγές ή ομάδες ανθρώπων με τα ίδια με εσάς ενδιαφέροντα.

CHARITY MILES Για καλό σκοπό

Αν θέλετε να συνεισφέρετε σε έναν καλό σκοπό, μπείτε σε αυτή την εφαρμογή, επιλέξτε ανάμεσα σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς – όπως Wounded Warrior Project, Autism Speaks, The World Wildlife Fund ή Save the Children – και ξεκινήστε το τρέξιμο, κάντε ποδήλατο ή βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας. Στο τέλος η εφαρμογή καταγράφει την απόσταση που διανύσατε και τη μετατρέπει σε φιλανθρωπική δωρεά μέσω των εταιρικών χορηγών. Τι πιο ωραίο να γυμνάζεστε και να προσφέρετε ταυτόχρονα;

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου της Vogue Greece. 

MHT