botox-τι-πρέπει-να-γνωρίζετε-και-τι-να-αποφύ-89529
©Garin Chadwick|Unsplash

Τριάντα χρόνια και 80 εκατομμύρια φιαλίδια μετά την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε, το Botox δεν έχει χάσει τους πιστούς οπαδούς του. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για την εφαρμογή του -από ιατρικούς, όπως η αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας και της έντονης εφίδρωσης, μέχρι αισθητικούς, για την καλύτερη όψη της επιδερμίδας και την πρόληψη και απάλειψη των ρυτίδων-, αυτό που παραμένει σταθερό είναι η ανάγκη να απευθυνθεί κανείς στον σωστό γιατρό και να ξέρει τι να ρωτήσει. Στη συνέχεια θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε.

Μην κάνετε εκπτώσεις

Υπάρχουν πολλές νευροτοξίνες παρόμοιες με το Botox στην αγορά και κάποιες απ’ αυτές σε χαμηλότερη τιμή. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας τι είδους σκεύασμα χρησιμοποιεί και αν αυτό διαθέτει την κατάλληλη πιστοποίηση. Καθώς η οποιαδήποτε επέμβαση στο πρόσωπο δεν είναι το ίδιο απλή με το να αγοράσει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια, η επιλογή της πιο φθηνής λύσης δεν είναι και η σοφότερη. «Βεβαιωθείτε πως ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας», προτρέπει ο Dr. Tapan Patel, ιδρυτής του Phi Clinic. «Μην μπείτε στον πειρασμό λόγω καλύτερης τιμής, αλλά αναλογιστείτε πόσο επαγγελματική είναι η προσέγγισή του. Το Botox είναι μια τοξίνη που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλη και είναι η πιο ασφαλής. Ωστόσο, κυκλοφορούν και φθηνότερες, άρα πρέπει να γνωρίζετε ποια ακριβώς χρησιμοποιεί ο γιατρός σας».

Κάντε την έρευνά σας

Καταφύγετε στα social media για να δείτε αν ο γιατρός που επιλέξατε έχει λογαριασμό όπου παρουσιάζει τη δουλειά του. «Παρόλο που το Botox είναι πλέον ευρέως διαθέσιμο, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει εμπειρία και πιστοποίηση», τονίζει η Jana Vogt, πλαστική χειρουργός στο Λονδίνο. «Οι ενέσεις με Botox είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς. Δείτε φωτογραφίες από το πριν και το μετά, εξετάστε αν το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο και διαβάστε τα σχόλια άλλων ανθρώπων που έχουν υποβληθεί στη μέθοδο».

Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ειδικού

«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς να πάρει ένα παυσίπονο πριν την εφαρμογή του Botox, όμως η χρήση ασπιρίνης και ιβουπροφαίνης αυξάνει τη πιθανότητα να δημιουργηθούν μελανιές στη περιοχή», εξηγεί η Dr. Maryam Zamani, αισθητικός και οφθαλμοπλαστικός. Οι ιδανικές εναλλακτικές είναι η αναισθητική κρέμα, ο πάγος και οι βαθιές αναπνοές».

Κάντε (πολλές) ερωτήσεις

Ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει όσες ερωτήσεις επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που του έδωσε ο γιατρός του πριν δεσμευθεί να κάνει την επέμβαση.

Να είστε ανοιχτόμυαλοι

«Υπάρχουν πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά την αισθητική προσώπου», εξηγεί ο Dr. Patel. «Το Botox μπορεί να είναι το πιο γνωστό, όμως καλό είναι να εξετάσετε και άλλες θεραπείες, καθώς από μόνο του δεν καλύπτει κάθε ανάγκη. Συζητήστε με το γιατρό σας τις πιθανές επιλογές για το πρόβλημα που σας απασχολεί».

Ξεκινήστε συντηρητικά

«Να είστε συντηρητικοί στην αρχή», συμβουλεύει η Dr. Zamani. «Εγώ ξεκινάω πάντα συντηρητικά με τους ασθενείς μου και τους ξαναβλέπω μετά από δύο εβδομάδες για να επιβλέψουμε το αποτέλεσμα και πιθανόν να το ενισχύσουμε -χωρίς επιπλέον κόστος- προκειμένου να έχουμε μια όμορφη, φυσική όψη». Η ίδια δηλώνει κατά των προληπτικών ενέσεων με Botox. «Παρόλο που η συγκεκριμένη θεραπεία εμποδίζει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης να γίνουν βαθύτερες, σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να εξαρτάται από την τοξίνη Botulinum για πολλές δεκαετίες. Κατά τη δική μου επαγγελματική άποψη καλό είναι οι ρυτίδες να αντιμετωπίζονται μετά την εμφάνισή τους. Συζητήστε με τον γιατρό σας και αποφασίστε μαζί ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για το πρόβλημά σας».

Αποφύγετε την άσκηση μετά τη θεραπεία

Αν και το Botox δεν έχει περίοδο ίασης, καθώς οι πιθανές κοκκινίλες στα σημεία όπου έγιναν οι ενέσεις φεύγουν σε λίγες ώρες, συνιστάται προσοχή μετά τη θεραπεία. «Μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του αμέσως μετά την επίσκεψη, όμως πρέπει να αποφεύγεται η γυμναστική και η έντονη δραστηριότητα για τουλάχιστον 24 ώρες», λέει η Dr. Vogt.

Να είστε υπομονετικοί

Για να φανούν τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο εβδομάδες – τις περισσότερες φορές είναι διακριτά σε 5 μόλις μέρες- οπότε μη βιαστείτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Μη βιαστείτε να το επαναλάβετε

Η ανθεκτικότητα του Botox πρέπει να ελέγχεται κάθε 3 με 4 μήνες. Σε περίπτωση που επισκεφθείτε το γιατρό σας πριν πάψει να δρα η προηγούμενη θεραπεία, δεν θα μπορεί να δει καθαρά ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επανάληψης.

Read more at vogue.co.uk

MHT