τι-τρώνε-πραγματικά-οι-δερματολόγοι-γ-380091
©Unsplash

Η διατροφή των δερματολόγων για νεανική επιδερμίδα

Οι δερματολόγοι μπορεί να έχουν κάθε θεραπεία και ορό στη διάθεσή τους, αλλά πολλές φορές αποδίδουν τη λάμψη τους σε κάτι πολύ πιο απλό: τη διατροφή. Η καλή περιποίηση του δέρματος δεν μπορεί να ξεπεράσει την κακή διατροφή. Από την υγεία του εντέρου μέχρι την ενυδάτωση, ζητήσαμε από κορυφαίους δερματολόγους να μοιραστούν τις τροφές και τις συνήθειες που διατηρούν το δέρμα τους ισορροπημένο, την ενέργειά τους σταθερή και το κολλαγόνο τους ακμαίο.

“Το δέρμα σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα διαγνωστικό εργαλείο για όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό”

Για τη Δρ. Rashmi Shetty, διάσημη δερματολόγο, συγγραφέα και διεθνή ομιλήτρια, το υγιές δέρμα ξεκινά από το έντερο. “Το έντερό σας είναι η τροφή ολόκληρου του σώματος και όλα ξεκινούν από εδώ, οπότε η διατήρηση της ηρεμίας και της καλής διατροφής είναι το κλειδί”, λέει. Η συμβουλή της είναι απλή: αφαιρέστε ό,τι δεν σας εξυπηρετεί.

Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνει περιττά γλυκά, σνακ, παγωτό ή γαλακτοκομικά. “Αν κοιτάξετε το ψυγείο μου, δεν υπάρχει καθόλου βούτυρο”, αποκαλύπτει. Αντίθετα, είναι γεμάτο με μούρα, ξηρούς καρπούς, αγγούρια και baby καρότα για όταν χρειάζεται να φάει. Τα τρία κύρια γεύματά της είναι ισορροπημένα μεταξύ λαχανικών, πρωτεΐνης (συνήθως ψαριού ή αυγών) και υδατανθράκων – πάντα ρυζιού, «αφού είμαι από τη Νότια Ινδία».

«Έχω ρύζι και στα δύο γεύματα, ακόμα και στο πρωινό», λέει. Για τις λιγούρες, επιτρέπει στον εαυτό της μια κουταλιά από ό,τι αγαπά. «Αυτό συνήθως είναι αρκετό για να με κάνει ευτυχισμένη».

Τι τρώνε πραγματικά οι δερματολόγοι για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα;-1
©Unsplash

«Έχω γίνει πολύ προσεκτική με τη ζάχαρη, επειδή έχω δει από πρώτο χέρι πώς η γλυκοζυλίωση βλάπτει το κολλαγόνο και επιταχύνει τις ρυτίδες»

Η Δρ. Jaishree Sharad, ιατρική διευθύντρια της κλινικής Skinfinitii Aesthetic & Laser, βλέπει καθημερινά αποδείξεις ότι αυτό που τρώτε φαίνεται στο πρόσωπό σας. «Πρόωρη γήρανση, φλεγμονή, θαμπάδα, αργή επούλωση – όλα ξεκινούν από μέσα», λέει.

Η Δρ. Sharad αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και βασίζεται σε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C για λαμπερό, ομοιόμορφο δέρμα. Το πρωινό είναι μουλιασμένοι σπόροι chia, ξηροί καρποί και σπόροι σε γάλα αμυγδάλου. Ένα vegan πρωτεϊνούχο ρόφημα στα μέσα του πρωινού διατηρεί τη σύνθεση κολλαγόνου σε καλό δρόμο. Το μεσημεριανό γεύμα είναι ρύζι χωρίς άμυλο, εποχιακά λαχανικά, φακές και σπιτικό τυρί κρέμα. Το δείπνο είναι ελαφρύ, συνήθως σούπα ή σαλάτα με μούρα για να τελειώσει η μέρα με αντιοξειδωτικά.

Τα βασικά της κουζίνας για βέλτιστη υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν μούρα, μουλιασμένα αμύγδαλα, σπόρους chia, τυρί κρέμα και σπανάκι. Τρώει σπιτικό γκι και τυρί κρέμα κάθε μέρα για να υποστηρίξει το μικροβίωμά της. Ακόμα και το ρύζι παραμένει στο μενού, με μέτρο. Δύο κουταλιές της σούπας ρύζι χωρίς άμυλο μου δίνουν σταθερή ενέργεια χωρίς να αυξάνω την ινσουλίνη.

Τι τρώνε πραγματικά οι δερματολόγοι για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα;-2
©Unsplash

«Πίνω φυσικά 2,5 λίτρα νερό καθημερινά, η ενυδάτωση είναι η μισή μάχη για την περιποίηση της επιδερμίδας που κερδήθηκε»

Η εκπαιδευμένη στο AIIMS δερματολόγος Δρ. Geetika Srivastava, ιδρύτρια της Influennz Skin and Hair Clinic, πιστεύει ότι το λαμπερό δέρμα προέρχεται από την υγιεινή διατροφή, όχι από δαπανηρές θεραπείες. «Έχω δει ασθενείς που αποφεύγουν τα πρόχειρα φαγητά, πίνουν αρκετό νερό και μειώνουν τη ζάχαρη, και το δέρμα τους κυριολεκτικά λάμπει. Γερνούν πιο αργά και χρειάζονται λιγότερες θεραπείες», λέει.

Έχει κόψει το αλάτι, τη ζάχαρη, το επεξεργασμένο αλεύρι και το γάλα από τη διατροφή της. Η μέρα της ξεκινά πριν από την ανατολή του ηλίου με σπόρους methi, σπόρους chia και νερό με σαφράν. Συμπληρώματα όπως ωμέγα-3, ασβέστιο, έλαιο νυχτολούλουδου και σπιρουλίνα ολοκληρώνουν το πρωινό της. Πριν από την προπόνηση, τρώει ως σνακ μουλιασμένα αμύγδαλα, καρύδια, σύκα και σπόρους. Το μεσημεριανό γεύμα είναι τσίλι lauki-besan ή poha με λαχανικά. Την ώρα του τσαγιού, επιτρέπει στον εαυτό της ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη – η μόνη της απόλαυση.

Το δείπνο είναι νωρίς, γύρω στις 6 μ.μ. και περιλαμβάνει πρωτεΐνη (κοτόπουλο ή πανίρ), ρύζι και σαλάτα. Παραλείπει τις μοντέρνες υπερτροφές όπως η κινόα ή το αβοκάντο, προτιμώντας απλούστερα βασικά τρόφιμα. «Το λευκό ρύζι μου δίνει καθαρή ενέργεια και είναι ήπιο για το έντερο», λέει. Μία φορά την εβδομάδα, ξεκινάει με μια μέρα με φρούτα και υγρά για να υποστηρίξει την πέψη.

Τα ωμέγα-3, το ασβέστιο, το έλαιο νυχτολούλουδου και τα συμπληρώματα σπιρουλίνας ολοκληρώνουν το ολοκληρωμένο οπλοστάσιό της ομορφιάς, αν και η στάση της απέναντι στα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι σταθερή. «Τα περισσότερα είναι ζαχαρούχα και επιφανειακά. Θα προτιμούσα να θρέψω το σώμα μου ώστε να παράγει κολλαγόνο φυσικά», λέει.

Τι τρώνε πραγματικά οι δερματολόγοι για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα;-3
©Unsplash

«Αυτό που τρώτε σήμερα κυριολεκτικά χτίζει το δέρμα που θα έχετε σε έναν μήνα από τώρα»

Για χρόνια, η Δρ. Madhuri Agarwal, ιδρύτρια και ιατρική διευθύντρια της Yavana Skin & Hair Clinic, επικεντρώθηκε μόνο σε τοπικές θεραπείες. Ρετινοειδή, πεπτίδια, αντηλιακά – ήταν πεπεισμένη ότι έτσι συμβαίνει η μαγεία. «Κάτι άλλαξε γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 30 μου. Συχνά έβλεπα ότι, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσα μια καλή ρουτίνα, το δέρμα εξακολουθούσε να μην έχει την υγεία και την ανθεκτικότητα που θα έπρεπε. Συνειδητοποίησα επίσης ότι όταν άρχισα να εξετάζω τι τρώμε, εμφανίστηκαν μοτίβα που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Η διατροφή έγινε η βάση μου για ένα καλό δέρμα μετά από αυτό.»

Τα καθημερινά της τρόφιμα είναι καρύδια, τυρί cottage, φυλλώδη λαχανικά, ρόδι, όσπρια, καστανό ρύζι, jowar, πιπεριές και εσπεριδοειδή. «Τα καρύδια είναι η πηγή μου σε ωμέγα-3, αφού δεν τρώω ψάρια», λέει.

Βασίζεται σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως σπιτικό τυρόπηγμα ή βουτυρόγαλα και καλά λιπαρά όπως γκι και ξηρούς καρπούς. «Το μαγείρεμα της ντομάτας σε λίγο λίπος απελευθερώνει λυκοπένιο, το οποίο προσφέρει κάποια εσωτερική προστασία από τον ήλιο. Δεν θα αντικαταστήσει το αντηλιακό, αλλά είναι μια πρόσθετη άμυνα. Έτσι, τρώω τακτικά κάρυ με φρέσκια ντομάτα», λέει. Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με δημητριακά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ήταν ένα άλλο σημείο καμπής. «Σταμάτησα να νιώθω νωθρότητα και το δέρμα μου έγινε πιο καθαρό και πιο ομοιόμορφο».

«Δεν κάνω υποκατάστατα νόστιμων τροφών για να νιώσω καλύτερα»

Η Δρ. Kiran Sethi, MD και συγγραφέας του Skin Sense, αποφεύγει εντελώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. «Τα τεχνητά αρώματα και τα γλυκαντικά έχουν καταστρέψει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες και έχουν αυξήσει τις μεταβολικές ασθένειες, την επιθυμία για φαγητό, την παχυσαρκία και τον διαβήτη, και μετά μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε αυτοέλεγχο. Είναι τόσο λάθος», λέει.

Οι μόνες συσκευασμένες λιχουδιές της είναι μπισκότα, μαύρη σοκολάτα ή ποπ κορν—ένα την εβδομάδα. Αποφεύγει τα «υγιεινά» υποκατάστατα των τροφών που προσφέρουν άνεση, τα οποία πιστεύει ότι μπορεί να είναι γεμάτα συντηρητικά και χημικές ουσίες που δεν κάνουν καμία χάρη στο δέρμα σας. Το καθημερινό της πιάτο βασίζεται σε πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

Το πρωινό είναι αυγά με λαχανικά ή αβοκάντο. Το μεσημεριανό είναι σολομός ή ψητό κοτόπουλο με ανάμεικτα λαχανικά. Μετά το μεσημεριανό, τρώει ένα vegan πρωτεϊνούχο ρόφημα με κρεατίνη και κολλαγόνο. Το βραδινό είναι κοτόπουλο κάρυ με κόκκινο ρύζι και λαχανικά. Τα φρούτα ή ένας χυμός από λαχανικά είναι μια καθημερινή βασική τροφή. «Τρώω πολλή πρωτεΐνη. Οι άνθρωποι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι στην πραγματικότητα», λέει.

«Έχω εξαλείψει τη γλουτένη, τους απλούς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη λακτόζη. Αυτή η μία αλλαγή βελτίωσε την ενέργειά μου, τη διαύγεια του δέρματος και την πέψη μου».

Ο πλαστικός χειρουργός προσώπου Δρ. Yash Mehta, ιδρυτής της Κλινικής Αισθητικής & Κοσμητικής Χειρουργικής, είδε τον αντίκτυπο της φλεγμονής καθημερινά στους ασθενείς του και αποφάσισε να αλλάξει τις δικές του συνήθειες. Έκοψε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα κρυμμένα σάκχαρα και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πρόσθεσε φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στη διατροφή του.

Συνήθως ακολουθεί το μοντέλο OMAD (Ένα γεύμα την ημέρα), το οποίο διατηρεί «άπαχο, καθαρό και οικολογικό»: πλούσιο σε πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά και μη επεξεργασμένα συστατικά. Τα σνακ του είναι σπόροι, ξηροί καρποί και μούρα. «Τώρα, όταν βλέπω θαμπάδα ή φλεγμονή, ξέρω ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα ζαχαρούχα τρόφιμα ή τα επεξεργασμένα «υγιεινά» προϊόντα όπως οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά και τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι οι πιθανοί ένοχοι», λέει.

Οι τροφές που προτιμά για το δέρμα του είναι τα μούρα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, οι γλυκοπατάτες και το μπρόκολο. Για τις λιγούρες, καταφεύγει στη μαύρη σοκολάτα κατά 90%. «Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ταιριάζει απόλυτα σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα».

Διαβάστε επίσης | Λούσιμο με την ιαπωνική μέθοδο: Το μυστικό για πιο καθαρά και υγιή μαλλιά που μακραίνουν πιο γρήγορα

MHT