Το ιαπωνικό αντιφλεγμονώδες δείπνο για να αποφύγετε την αύξηση βάρους και να ζήσετε καλύτερα
Η ιαπωνική κουλτούρα αποτελεί σημείο αναφοράς από πολλές απόψεις, όσον αφορά τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη μακροζωία που έχει την έγκριση των ειδικών. Απλώς ρωτήστε, για παράδειγμα, τον Dr. Vicente Mera, ειδικό στην αντιγηραντική ιατρική στο Sha Wellness, ο οποίος πάντα λέει ότι έχει ταξιδέψει στην Ιαπωνία πολλές φορές αναζητώντας εκείνες τις συνήθειες που σχετίζονται με τη μακροζωία και την καλή ποιότητα ζωής. Στο βιβλίο του Joven a ninguna Edad (Νέος σε οποιαδήποτε ηλικία) (HarperCollins) μιλάει ακριβώς για ένα από αυτά, το hara hachi bu, το οποίο συνίσταται στο να τρώμε το 80% αυτού που θα θέλαμε να φάμε για να έχουμε μια υγιή θερμιδική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η συνήθεια αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ειδικούς της μακροζωίας, η παραδοσιακή ιαπωνική δομή τροφίμων, ichi-jū-san-sai, είναι επίσης κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Η Ιάπωνας συγγραφέας Akemi Tanaka μίλησε γι’ αυτό στο βιβλίο της Chōwa (Βιβλία Kitsune). Σε αυτό το βιβλίο, εστιάζει στο πώς να επιτύχουμε την αναζήτηση της ισορροπίας και της αρμονίας στα μικρά πράγματα στη ζωή, όπως το φαγητό. Η συγγραφέας επιμένει στην ιαπωνική παράδοση του «less is more», σεβόμενη τις αυθεντικές γεύσεις των φαγητών, τρώγοντας ανάλογα με την εποχή –«Το να τρως εισαγόμενες φράουλες στη μέση του χειμώνα θεωρείται η επιτομή της επιπολαιότητας και της σπατάλης», λέει– και το να αναζητάμε την ισορροπία είναι θεμελιώδης πρακτική. Και μιλάει για το ichi-jū-san-sai, «ένα ιαπωνικό μενού που αποτελείται από μια σούπα και τρία πιάτα, συν ένα μικρό μπολ με ρύζι. Μια φόρμουλα που μπορεί να είναι τέλεια τόσο για δείπνο όσο και για μεσημεριανό.”

Το κυρίως πιάτο είναι αυτό που παρέχει τις πρωτεΐνες (σχεδόν πάντα ψάρι αντί για κρέας). Τα άλλα πιάτα έχουν τόφου, καρότα, ραπανάκι, οποιοδήποτε άλλο εποχικό λαχανικό ή προϊόν σόγιας, συνοδευόμενο από tsukemono (τουρσί ιαπωνικά λαχανικά)», εξηγεί. Στην πραγματικότητα, οι διατροφολόγοι επιδοκιμάζουν αυτές τις αναλογίες και τις θεωρούν μια καλή επιλογή που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία μεσημεριανών και δείπνων. Για παράδειγμα, η διατροφολόγος Cristina Barrous αναφέρεται σε αυτό το μενού ως εξής: «Πιστεύω ότι είναι τέλειο: τα λαχανικά θα καταλάβουν αρκετό μέρος της πρόσληψης. Και τα τουρσιά μου φαίνονται βασικά για να παρέχουν αυτό το μέρος των προβιοτικών στη διατροφή», εξηγεί.

Σούπα ως ορεκτικό
Το να ξεκινήσετε ένα γεύμα ή δείπνο με σούπα είναι μια εξαιρετική ιδέα. Ο Tanaka, για παράδειγμα, λέει ότι είναι σύνηθες για τους Ιάπωνες να ετοιμάζουν μια σούπα κολοκύθας το χειμώνα που διαρκεί αρκετές μέρες και να την τρώνε ως συνοδευτικό σε κάθε δείπνο. Αν και οι σούπες miso είναι επίσης κοινές. Μια άλλη πιο δυτική επιλογή για την αναπαραγωγή αυτού του μενού θα μπορούσε να είναι ο διάσημος ζωμός κολλαγόνου φτιαγμένος με κόκαλα ή τα παραδοσιακά κονσομέ λαχανικών. Όπως μας εξήγησε η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón, το να ξεκινήσετε τα γεύματα με ζωμό είναι ένας καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το στομάχι και να ικανοποιήσετε την όρεξή σας, ώστε να μπορείτε να τρώτε πιο χαλαρά χωρίς να υπερβάλλετε. «Όταν σκέφτεστε μια ζεστή σούπα, φαίνεται σαν κάτι παρήγορο. Το να τρώτε κάτι ζεστό δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας», λέει.
Πρωτεΐνες, λαχανικά και λίγοι υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης
Αυτό το ιαπωνικό μενού περιέχει συνήθως ένα μικρό μπολ με ρύζι και αυτή είναι η μόνη πηγή υδατανθράκων που απορροφάται γρήγορα, όπως εξηγεί ο Akemi Tanaka. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, τονίζει ότι τείνει πάντα να προέρχεται από ψάρι (και όχι κρέας). Το φαγητό Washoku αποφεύγει οποιαδήποτε επεξεργασμένα συστατικά, όπως ορισμένα είδη κρέατος ή τυριού, και έχει πολύ λίγη ζάχαρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η διατροφή επηρεάζει τη μακροζωία του ιαπωνικού λαού», λέει.

Το βράδυ μπορείτε να παραλείψετε το μπολ με ρύζι
Αν και αυτή η παραδοσιακή φόρμουλα περιλαμβάνει μικρή ποσότητα ρυζιού, στο βραδινό σας αν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι προτιμότερο να εξαλείψετε αυτή την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως το ρύζι. Είναι μια πηγή ενέργειας που, αν δεν χρησιμοποιηθεί – κάτι που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας – μπορεί να μετατραπεί σε λίπος. Μια άλλη εναλλακτική είναι να τα αντικαταστήσετε με μια μικρή μερίδα καστανό ρύζι, που είναι πιο χορταστικό και έχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών.

Η προστιθέμενη αξία: πίκλες
Το να συμπεριλάβετε τις πίκλες στη διατροφή σας είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σημεία που επισημαίνουν περισσότερο οι ειδικοί στη διατροφή, ακριβώς επειδή τα φυσικά τουρσί λαχανικά, με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι, είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή προβιοτικών για τη φροντίδα της μικροχλωρίδας και τη βελτίωση της πέψης. Τα τουρσί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Και όλα αυτά μεταφράζονται σε καθαριστική δύναμη στο σώμα και στο δέρμα μας. «Η καλή εντερική λειτουργία συμβάλλει στην πέψη μας και, ως εκ τούτου, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τον ρυθμό του εντέρου, που είναι ισορροπημένος, κάτι που κατά κάποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει στο να μην συσσωρεύονται τοξίνες», εξηγεί ο Δρ Mar Mira.
Διαβάστε επίσης | Διατροφή αποτοξίνωσης 3 ημερών: Ποιες τροφές βοηθούν να καθαρίσετε το σώμα σας και τι να αποφύγετε;