το-καλοκαιρινό-φρούτο-με-λίγες-θερμίδ-364882
©Unsplash

Το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Πλούσιο σε νερό και πολύτιμο για τη γλυκιά του γεύση, διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ενυδατικό, ελαφρύ αλλά χορταστικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κατάλληλο ακόμη και για άτομα που κάνουν δίαιτα.

Τα οφέλη του καρπουζιού

Ενυδάτωση: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε νερό και μεταλλικά άλατα (όπως κάλιο και μαγνήσιο), το καρπούζι βοηθά στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, συμβάλλοντας έτσι στην ευεξία του σώματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλούσιο σε λυκοπένιο: Το καρπούζι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το καλοκαιρινό φρούτο με λίγες θερμίδες που περιορίζει την πείνα-1
©Unsplash

Προάγει την υγεία της καρδιάς: Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι, όπως η κιτρουλίνη, μπορούν να προωθήσουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να βελτιώσουν την κυκλοφορία, με θετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση.

Πέψη και κορεσμός: οι φυτικές ίνες που υπάρχουν (αν και σε μέτριες ποσότητες) προάγουν την εντερική διέλευση, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, χρήσιμο για τον έλεγχο της πείνας.

Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά: Χάρη στην παρουσία βιταμινών όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, το καρπούζι βοηθά στη διατήρηση της λάμψης του δέρματος και της αντοχής των μαλλιών διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Οι ιδιότητες και οι θρεπτικές αξίες του καρπουζιού

Το καρπούζι αποτελείται από πάνω από 90% νερό, καθιστώντας το ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα που διατίθενται. Οι θρεπτικές αξίες ανά 100 γραμμάρια είναι οι εξής:

Υδατάνθρακες: 7,6 g

Σάκχαρα: 6,2 g

Φυτικές ίνες: 0,4 g

Πρωτεΐνες: 0,6 g

Λίπη: 0,2 g

Περιέχει επίσης μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και βιταμίνες Β, Α και C.

Το καλοκαιρινό φρούτο με λίγες θερμίδες που περιορίζει την πείνα-2
©Unsplash

Πόσες θερμίδες έχει το καρπούζι;

Παρά την έντονη γλυκιά γεύση του, το καρπούζι έχει λίγες θερμίδες, συγκεκριμένα 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου 30 kcal.

Σας παχαίνει; Μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια δίαιτας;

Το καρπούζι δεν παχαίνει αν καταναλώνεται με μέτρο. Έχει χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, έχει ισχυρή χορταστική δύναμη. Ωστόσο, περιέχει φυσικά σάκχαρα: η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ειδικά αν κάνετε διατροφή για απώλεια βάρους. Το καρπούζι μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως μέρος μιας δίαιτας, ως σνακ για τον περιορισμό της πείνας ή ως ελαφρύ επιδόρπιο.

Αντενδείξεις

Το καρπούζι έχει μέτρια υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), περίπου 72, αλλά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (λόγω της χαμηλής ποσότητας υδατανθράκων ανά μερίδα). Αυτό σημαίνει ότι σε μέτριες μερίδες, μπορεί επίσης να καταναλωθεί από άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα, αλλά πάντα με τη συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή γαστρεντερικές διαταραχές σε ευαίσθητα άτομα.

Το καλοκαιρινό φρούτο με λίγες θερμίδες που περιορίζει την πείνα-3
©Unsplash

Πόσο καρπούζι μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα;

Μια συνιστώμενη μερίδα καρπουζιού είναι περίπου 150 έως 200 γραμμάρια (μια μικρή φέτα). Το καλοκαίρι, μπορούν να καταναλωθούν 1 έως 2 μερίδες την ημέρα, κατά προτίμηση εκτός των κύριων γευμάτων ή ως σνακ. Η ισορροπία είναι απαραίτητη για την αποφυγή αιχμών σακχάρου στο αίμα ή πεπτικών διαταραχών.

Πώς να επιλέξετε ένα καλό γλυκό καρπούζι;

Για να επιλέξετε ένα ώριμο και γλυκό καρπούζι, ακολουθήστε αυτές τις μερικές πρακτικές συμβουλές:

Ελέγξτε για κίτρινη κηλίδα: Μια κίτρινη κηλίδα (που ονομάζεται “κηλίδα πεδίου”) υποδηλώνει φυσική ωριμότητα. Αποφύγετε τα εντελώς πράσινα καρπούζια.

Χτυπήστε τον καρπό: ο ήχος πρέπει να είναι βαθύς και γεμάτος, όχι άδειος.

Κοιτάξτε το κοτσάνι: αν είναι στεγνό και κουλουριασμένο, το καρπούζι είναι ώριμο.

Κανονικό σχήμα: Ένα καλό καρπούζι έχει συμμετρικό σχήμα, χωρίς μώλωπες.

Πώς να το καταναλώσετε

Εκτός από το να τρώγεται φρέσκο, το καρπούζι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ελαφριές συνταγές, καλοκαιρινές σαλάτες με φέτα και δυόσμο, smoothies που σβήνουν τη δίψα, σάντουιτς με καρπούζι (χρησιμοποιώντας φέτες καρπουζιού ως φέτες ψωμιού)

Καρπούζι με κανέλα, ένα φρέσκο ​​και πικάντικο επιδόρπιο

Υλικά:

2 φέτες καρπούζι χωρίς κουκούτσια

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα

Ο χυμός από ½ λεμόνι

Φρέσκα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

Προετοιμασία:

Κόψτε το καρπούζι σε κύβους και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ

Στιψτε το λεμόνι και περιχύστε το καρπούζι.

Πασπαλίστε με κανέλα και ανακατέψτε καλά.

Διακοσμήστε με φύλλα δυόσμου και σερβίρετε κρύο

Originally published on Vogue Italia

Διαβάστε επίσης | 9 αντηλιακά λάδια σώματος για ομοιόμορφο μαύρισμα

MHT