μαγνήσιο-καταπολεμά-το-στρες-και-την-α-319959
©Unsplash

Τι είναι το μαγνήσιο;

Ίσως το θυμάστε από τα μαθήματα χημείας στο σχολείο, καθώς εκπέμπει ένα λευκό φως όταν καίγεται. Ωστόσο αυτό το χημικό στοιχείο είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για καλύτερο ύπνο και χαλάρωση, εξηγούν οι επιστήμονες. “Το μαγνήσιο είναι ουσιώδες, το τέταρτο κατά σειρά σε απορρόφηση μέταλλο μετά το ασβέστιο, το ποτάσιο, τη διττανθρακική σόδα”, εξηγεί η Carolyn Dean, συγγραφέας του The Magnesium Miracle. “Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα, αλλά το μαγνήσιο ίσως είναι το πιο σημαντικό, λειτουργεί σαν φύλακας για το σίδηρο, επιτρέποντας μια συγκεκριμένη ποσότητα να εισέλθει στα κύτταρα”, εξηγεί.

Η Carolyn Dean επισημαίνει ότι το 80% των μεταβολικών διεργασιών, επηρεάζονται από το μαγνήσιο, το οποίο και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ελέγχει την πίεση του αίματος και την ορμονική λειτουργία. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι το 20% από εμάς, δεν λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου μέσα από την διατροφή μας. Για την ακρίβεια έχουμε έλλειψη λόγω της μεγάλης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών. Ακόμα και τα πλούσια σε μαγνήσιο λαχανικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, δεν μας παρέχουν τη σωστή ποσότητα μαγνησίου. “Τα συμπληρώματα αναλαμβάνουν να καλύψουν τις ελλείψεις στον οργανισμό μας”, εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος και sleep medicine expert Dr Michael Breus.

Μαγνήσιο: Καταπολεμά το στρες και την αϋπνία-1
©Unsplash

Τα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία

Οι έρευνες γύρω από την σημασία του μαγνησίου για την υγεία μας ξεκίνησαν στα 80s, από την Dr Bella Altura και τον σύζυγό της, Dr Burton Altura. Ωστόσο το TikTok ήταν αυτό που τοποθέτησε το μαγνήσιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς βλέπουμε πλέον εκατομμύρια videos να το αναφέρουν σαν ένα μετάλλο που κάνει θαύματα. Ένας από τους λόγους είναι φυσικά επειδή έχει οφέλη-κλειδιά για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων προβλημάτων ύπνου. “Το μαγνήσιο μας βοηθά με τρεις βασικούς τρόπους. Υποστηρίζει τα επινεφρίδια, τα οποία λειτουργούν έντονα λόγω στρες. Επίσης την σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και την διάθεσή μας. Η αϋπνία βελτιώνεται χάρη στο μαγνήσιο. Μια ακόμα λειτουργία-κλειδί είναι πως μας επιτρέπει να κοιμόμαστε καλύτερα, καθώς χαλαρώνει τους μυς. Οι στρεσαρισμένοι μύες δεν μας επιτρέπουν να πέφτουμε σε βαθύ ύπνο καθώς βρισκόμαστε συνεχώς σε ένταση.

Το μαγνήσιο μας βοηθά κατά την άσκηση, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, την υγεία των οστών, καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη. Λίγα διατροφικά στοιχεία επηρεάζουν τόσο έντονα το σώμα μας, όσο το μαγνήσιο” εξηγεί η ειδικός.

Ποιο μαγνήσιο να προμηθευτείτε;

Υπάρχουν 11 τύποι μαγνησίου, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Στις παρενέργειες του μαγνησίου συναντάμε το φούσκωμα και την ναυτία, οπότε σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Διαβάστε επίσης | Εμπιστευτείτε την Jennifer Aniston για το νέο καρέ κούρεμά σας

MHT