χρόνιο-στρες-τι-σημαίνει-για-το-σώμα-κα-314403
©@anjawk

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το κόστος της ζωής, τα κοινωνικά πρότυπα και οι επιταγές των γύρω μας, μας κάνουν συχνά να νιώθουμε πως δεν αρκεί να «είμαστε», πρέπει να πετύχουμε. Ετσι, ρομαντικοποιούμε την ιδέα του πολυάσχολου ανθρώπου, παλεύουμε να γίνουμε όλο και περισσότερο παραγωγικοί, μειώνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και στο τέλος καταλήγουμε να νιώθουμε με μηχανές σχεδιασμένες να πετυχαίνουν στόχους και να παράγουν έργο.

Και κάπου εκεί είναι που συναντιόμαστε με το στρες, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χρόνιο και μας ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση, μειώνοντας την ποιότητα της ζωής μας. Οι φιλοδοξίες μας γίνονται εφιάλτης και αισθάνομαστε πως πλέον δεν απολαμβάνουμε τίποτα. Λίγο πολύ, για περισσότερο ή λιγότερο καιρό, ίσως όλοι το έχουμε αισθανθεί αυτό.

Γιατί κανονικοποιούμε το στρες

Καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά μιλάμε για μια «πανδημία» που βάλλει την ψυχική υγεία, η απάντηση βρίσκεται στην κοινωνία. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση ότι «το άγχος είναι μια φυσιολογική και προσαρμοστική αντίδραση του ανθρώπου σε μια επικίνδυνη κατάσταση, ωστόσο, δεν είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρούμε αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό. Τα κοινωνικά ζητήματα που μας επηρεάζουν, όπως η εργασιακή, οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση, αποτελούν μια συνεχή απειλή που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να απεμπλακούμε από το άγχος», λέει ο Fernando Lobato, ψυχολόγος.

Χρόνιο στρες: Τι σημαίνει για το σώμα και το μυαλό μας-1
©unsplash

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως ζούμε στην κοινωνία του «περισσότερο», όπως λέει η ψυχολόγος Elena Daprá. «Ξεκινώντας από την δουλειά μας, αναζητούμε περισσότερα αποτελέσματα, περισσότερο χρόνο, περισσότερο μισθό. Είμαστε ακόρεστοι, ικανοποιούμε τον εαυτό μας, αλλά η καταναλωτική κοινωνία μας καλεί να χρειαζόμαστε πάντα όλο και περισσότερα».

Η τεχνική εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι «ζούμε σε μια κοινωνία που ευνοεί τη βιασύνη», εξηγεί ο Lobato, «τη στιγμιαία έξαρση των ενδορφινών που μας κάνει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας». Έχουμε εθιστεί στο να αποφεύγουμε φυσιολογικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η δυσφορία, ο πόνος. Ως εκ τούτου, παραμένουμε στον τροχό της επίτευξης διαδοχικών στόχων και το άγχος είναι η παρενέργεια που προέρχεται από αυτή την αδιάκοπη αναζήτηση.

Ανοσοποιητικό σύστημα και στρες

Αν το παρατηρήσετε, ο άνθρωπος που ζει με στρες αρρωσταίνει συχνά, έχει εντερικά προβλήματα, υποφέρει από τριχόπτωση, πιτυρίδα, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, έχει αϋπνία, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και πολλά άλλα. Μια συγκεκριμένη περίοδος με άγχος ή μέρες με πολύ ένταση δεν είναι τόσο εύκολο να οδηγήσουν στα παραπάνω, αλλά το χρόνιο άγχος έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρόνιο στρες: Τι σημαίνει για το σώμα και το μυαλό μας-2
©unsplash

Στην πραγματικότητα, η επίδραση του στρες στο σώμα περιγράφεται ευρέως ως μυϊκός πόνος, ειδικά στην πλάτη και τον αυχένα, ο οποίος συσσχετίζεται και με πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Δεν είναι ότι μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πως ένας άνθρωπος με στρες θα αρρωσταίνει πιο συχνά, αλλά πράγματι η πιθανότητα να συμβεί είναι αυξημένη.

Τι μπορούμε να κάνουμε

«Το πρόβλημα είναι ότι είμαστ συνηθισμένοι σε συμβουλές, οι οποίες λειτουργούν καλά για τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά όχι τόσο για την ουσιαστική εξάλειψη του αισθήματος του στρες. Το τρέξιμο μπορεί όντως να μειώνει το άγχος, όπως και μια ζωή πλούσια σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και κοινωνικές σχέσεις, αλλά κάποιες φορές πρέπει να σκάψουμε και πιο βαθιά», λέει ο Carlos Velo.

Αρχικά, πρέπει να βρείτε την πηγή τους άγχους σας – αν δεν βρείτε τι σας κάνει να αγωνιάτε δεν θα μπορέσετε ποτέ να το αντιμετώπισετε. Από εκεί και πέρα, δεν έχει νόημα να προσεγγίζετε το στρες μονόπλευρα. Από τη μία η πρακτική ενεργοποίηση (αθλητισμός, διαλογισμός, διατροφή) είναι πολύ σημαντική, από την άλλη η συναισθηματική διαχείριση (θέσπιση ορίων, έκφραση θυμού, συμπόνια προς τον εαυτό) είναι καθοριστική για την ουσιαστική λύση του προβλήματος.

«Η αντίληψη της ζωής με διαφορετικούς τρόπους βοηθάει πολύ. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε στην κίνηση και έχουμε δύο επιλογές – να νιώσουμε νευρικοί και θυμωμένοι ή να αποδεχτούμε την κατάσταση και να της δώσουμε τη σημασία που έχει. Δεν μπορούν όλα να μας προκαλούν άγχος, πρέπει να εντοπίσουμε και να δουλέψουμε πάνω σε ό,τι μας εκνευρίζει πραγματικά και με αυτό τον τρόπο να ορίζουμε εμείς την αξία που έχει κάθε περίσταση», τονίζει η Elena Daprá.

Διαβάστε επίσης | Το αντιφλεγμονώδες πρωτεϊνικό πρωινό που μπορείτε να τρώτε και στο γραφείο