5-ορατά-συμπτώματα-στο-σώμα-που-δείχνου-313237
©Unsplash

Κορτιζόλη: Tι είναι και τι προκαλεί

Ας πούμε αμέσως ότι η κορτιζόλη δεν είναι απόλυτα κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, όλοι χρειαζόμαστε αυτήν την ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, που ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Είναι απαραίτητη για μεταβολικές διεργασίες που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες -δηλαδή συμβάλλει στον μετασχηματισμό των τελευταίων και στη χρήση της ενέργειάς τους στην κατασκευή των κυττάρων του σώματός μας-, καθώς και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σταθερά, ενώ ελέγχει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, η κορτιζόλη είναι επίσης γνωστή ως «ορμόνη του στρες», και αυτό συμβαίνει επειδή παράγεται με ώθηση από το νευρικό σύστημα ως απόκριση στην αύξηση της έντασης στην οποία υπόκειται το σώμα μας. Δεδομένου ότι η τελευταία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, η κορτιζόλη ευνοεί την αύξηση της παρουσίας λιπών στο αίμα και την αύξηση της γλυκαιμίας, δηλαδή την τιμή της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη απελευθερώνονται επίσης στο σώμα μαζί με την κορτιζόλη και αυτά τα τρία στοιχεία, συνδυασμένα, οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η σκοτεινή πλευρά της κορτιζόλης

Η αλήθεια είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα χαλαρώνει μόλις περάσει η φάση του στρες, με συνέπεια τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο, εάν το άγχος παραταθεί ή ακόμα και γίνει χρόνιο, μπορεί να βρεθείτε με τα επίπεδα κορτιζόλης στα ύψη, η οποία έχει βλαβερές επιπτώσεις στο σώμα σας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πάντα το γεγονός ότι το σώμα μας βιώνει μια αγχωτική κατάσταση. Ωστόσο, πολύ υψηλές τιμές κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν αναγνωρίσιμα συμπτώματα, η αναγνώριση των οποίων αποτελεί το πρώτο, θεμελιώδες βήμα για την ανάληψη δράσης.

Παρακάτω, βρείτε τα κύρια ενδεικτικά σημάδια ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι πολύ υψηλά.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-1
©Unsplash

Υψηλή κορτιζόλη: 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

Υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Μια κατάσταση παρατεταμένου στρες μπορεί να μας οδηγήσει να τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται ή να καταναλώνουμε λάθος τροφές. Η αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, λοιπόν, μπορεί να είναι ένδειξη όχι μόνο του γεγονότος ότι δεν ακολουθούμε σωστή διατροφή, αλλά και της υπερβολικής παρουσίας κορτιζόλης στο σώμα. Όπως είδαμε, μάλιστα, σε στιγμές στρες η κορτιζόλη προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκειμένου να μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Τώρα, αν μας κυνηγούσε μια τίγρη, είναι σαφές ότι αυτή η ένεση γλυκόζης θα μας βοηθούσε να τρέξουμε πιο γρήγορα, αλλά αν το άγχος δεν είναι σωματικό αλλά μάλλον ψυχολογικό, δεν καίμε αρκετή ενέργεια και η γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα τείνει να αποθηκεύεται ή να μετατρέπεται σε λίπος, το οποίο, δυστυχώς, συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά.

Προβλήματα ύπνου

Η υπερβολική παρουσία κορτιζόλης στο σώμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ρυθμό του ύπνου. Η δυσκολία στον ύπνο και/ή η τάση να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επομένως να υποδηλώνει ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλά. Μια υγιής καμπύλη κορτιζόλης θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα το πρωί, τα οποία σταδιακά μειώνονται μέχρι να φτάσουν στο ελάχιστο πριν τον ύπνο. Αντίθετα, μια κακώς ευθυγραμμισμένη καμπύλη έχει υψηλές τιμές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε αρκετά.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-2
©Instagram/Hanna Schonberg

Πρησμένο πρόσωπο

Ακριβώς όπως το πρήξιμο της κοιλιάς, το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να οφείλεται στη δράση της κορτιζόλης, η οποία ενθαρρύνει το σώμα να συσσωρεύσει λίπος στα πλαϊνά του προσώπου. Η υπερβολική παρουσία αυτής της ορμόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα να συγκρατήσει νερό στην υποδόρια περιοχή. Ένα πρησμένο πρόσωπο μπορεί επομένως να είναι ένδειξη ότι είμαστε στρεσαρισμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Cushing, το οποίο συνήθως προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια ή από την πρόσληψή της μέσω παρατεταμένης χρήσης φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή, που συνταγογραφούνται για τις αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές τους ιδιότητες.

Δυσκολία για το σώμα να επανορθωθεί

Εάν κοψίματα, μώλωπες ή πόνος δεν δείχνουν σημάδια επούλωσης ή βελτίωσης, η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να είναι η αιτία. Τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αυτής της ορμόνης αναστέλλουν την παραγωγή μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες, υπεύθυνα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης του σώματος και την άμβλυνση της φλεγμονής. Προσθέστε σε αυτό τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί η ίδια η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης και δεν είναι περίεργο που το σώμα παλεύει να επιδιορθωθεί.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-3
©Instagram/Marta Lafotan

Συνεχές πρήξιμο

Οι επιδράσεις της κορτιζόλης στο αίμα στοχεύουν πάντα στην επιβράδυνση ζωτικών λειτουργιών που δεν είναι άμεσα απαραίτητες, υπέρ εκείνων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση μιας επικείμενης απειλής, η οποία είναι η αιτία της κατάστασης άγχους. Μία από τις πρώτες διαδικασίες που επηρεάζονται είναι η πεπτική. Η υψηλή παρουσία κορτιζόλης στο σώμα, στην πραγματικότητα, αναστέλλει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή μηνυμάτων στο πεπτικό σύστημα που προωθούν χρήσιμους μηχανισμούς για την πέψη των τροφών, συμπεριλαμβανομένης της εντερικής περισταλτικότητας ή ακούσιες κινήσεις του βλεννογόνου του στομάχου και των εντέρων . Έτσι, το σώμα μας δυσκολεύεται να αφομοιώσει και να απορροφήσει σωστά την τροφή και αυτό προκαλεί φούσκωμα, αέρια και φλεγμονές στην κοιλιά. Προσθέστε σε αυτό την προαναφερθείσα σχέση μεταξύ κορτιζόλης και κατακράτησης υγρών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στο συνεχές πρήξιμο.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-4
©Instagram/Jasmin Kaila

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης: μερικές συμβουλές

Η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να μην είναι εύκολη, γιατί, ουσιαστικά, περιλαμβάνει την αφαίρεση ή τουλάχιστον τη μείωση των αιτιών του στρες, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό. Όμως μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να κάνετε τη ζωή σας λιγότερο ταραχώδη, καθώς και να ακολουθήσετε ορισμένες καλές πρακτικές σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μια μη ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινώσει το υπερβολικό βάρος που προκαλείται από την παραγωγή κορτιζόλης, αλλά και να τονώσει τα επινεφρίδια να παράγουν ακόμη περισσότερη. Για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, θα πρέπει να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα (περίπου κάθε 3 ώρες), να μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να παίρνετε υψηλές ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός. και σαρδέλες (να περιλαμβάνονται στη διατροφή τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την εβδομάδα). Ωστόσο, τα γλυκά και οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να αποφεύγονται.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-5
©Instagram/Jacquie Alexander

Ασκηθείτε με τη σωστή σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι χρήσιμη όταν έχετε υψηλή κορτιζόλη, αρκεί να επιλέξετε τον σωστό τύπο και να την εξασκείτε με μέτρο, καθώς οι υπερβολικές σωματικές προσπάθειες αυξάνουν την παραγωγή κορτιζόλης. Ασκήσεις με χαμηλό αντίκτυπο όπως η γιόγκα, το pilates και το barre είναι ιδανικές επιλογές.

5 ορατά συμπτώματα στο σώμα που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)-6
©Instagram/Marie Fhm

Διαβάστε επίσης | Τα ωραιότερα και πιο chic μανικιούρ για κοντά νύχια

MHT