Το να μην θέλει κανείς να ζει για να εργάζεται, είναι μια πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται από έρευνες που δείχνουν ότι οι νέοι δίνουν προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία έναντι οποιουδήποτε επαγγελματικού θριάμβου. Γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της ψυχικής υγείας και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτήν, ειδικά δημόσια. Επιπλέον, η μελέτη Generation Z: Shaping the Future of Consumer Trends, από την εταιρεία συμβούλων Oliver Wyam, παρέχει άλλα δεδομένα που επιβεβαιώνουν αυτή την επιστροφή στα απλά βασικά πράγματα από όλες τις απόψεις. Για παράδειγμα, το 75% είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα χρήματα για βιώσιμα προϊόντα και το 67% της Zetas εξοικονομεί χρήματα. Αυτή η συμπεριφορά θέτει την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, στην ευεξία και την υγεία, γεγονός που μας κάνει να ξανασκεφτούμε την ανάγκη να επιστρέψουμε σε πολλές παλιές συνήθειες για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής που έχει χαθεί κατά την άνοδο των νέων τεχνολογιών και της υπερσυνδεσιμότητας.
Η επιθυμία να ξεφύγουμε από όλα αυτά προωθεί την επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και στη λιτότητα που δεν φαίνεται να παραμείνει μια παροδική τάση που γεννήθηκε ως επαναστατική αντίσταση στην τεχνολογική υπερβολή. Με κάθε έννοια. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι διατροφολόγοι προσπαθούν να θυμούνται τη σημασία της σύνδεσης με τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια των γευμάτων και την ανάγκη να τα μετατρέψουμε σε στιγμή αποσύνδεσης. Η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón αναλογίζεται τη σημασία της ανάκτησης προηγούμενων διατροφικών μοτίβων. “Πρόκειται να το κάνουμε από συνείδηση και όχι μέσω διαδικασιών”.
Στο παρελθόν, η στιγμή του φαγητού ήταν ιερή: οι άνθρωποι μαγείρευαν στο σπίτι με ντόπιες πρώτες ύλες, χωρίς να βιάζονται και περνούσαν την ώρα τους καθισμένοι γύρω από το τραπέζι. Ήταν μια εποχή που οι άνθρωποι μιλούσαν για να ελαφρύνουν την διάθεσή τους και όταν ένιωθαν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους τους, ήταν κάτι πολύ σημαντικό για την ευημερία. Η συμφιλίωση με το τελετουργικό του φαγητού, το να καθόμαστε ήρεμα για να απολαύσουμε τις γεύσεις και να σεβαστούμε τη σημασία του φαγητού, βελτιώνει την ποιότητα της πέψης». «Η συμφιλίωση με το τελετουργικό του φαγητού και το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει πολλά οφέλη για την υγεία». Επομένως, η προσπάθεια επιστροφής σε αυτό το έθιμο, έστω και μόνο την ώρα του δείπνου – ακόμη και η ανάκτηση οικογενειακών συνταγών, προτείνει η ειδικός – είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να εστιάσετε σε αυτήν την επιστροφή στις ρίζες σας.
Ο Francisco Gómez Moreno, ειδικός στη φυσιοθεραπεία και τη διατροφή στην κλινική Palasiet, εστιάζει στο πώς το τρέχον μοντέλο οργάνωσης της κουζίνας, στο οποίο υπάρχει πάντα κάποια συσκευή ψυχαγωγίας, προκαλεί προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι έχετε φάει ή πόσο έχετε καταπιεί. Γι’ αυτό και η σημασία του να τρώτε από συνείδηση». Η διατροφολόγος Laura Jorge θυμάται επίσης ότι το να πηγαίνετε στην αγορά για να ψωνίσετε και να έχετε χρόνο για να προγραμματίσετε εβδομαδιαία μενού είναι βιώσιμο από κάθε άποψη, ακόμη και όταν πρόκειται για την αποφυγή σπατάλης τροφίμων. Το 2024, και μετά την κορύφωση της κουλτούρας του fast food και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η επιστροφή σε αυτό το σημείο εκκίνησης είναι ένας πραγματικός σκοπός που, αν και μπορεί να μοιάζει δύσκολος μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
“Αυτό που βλέπω στους ασθενείς μου, γενικά, είναι ότι θέλουν να τρώνε υγιεινά, αλλά χωρίς να ξοδεύουν πολύ χρόνο στην κουζίνα. Αλλά αν ήξεραν ότι αυτό αφορά περισσότερο την οργάνωση και τον προγραμματισμό παρά τις ώρες, θα έβλεπαν πώς μπορούν να τρώνε όπως παλιά», προσθέτει η Jorge, διευθύντρια του κέντρου διατροφής που φέρει το όνομά της.
Αποσυνδεθείτε και απολαύστε ποιοτικό χρόνο
Σε αυτό το είδος λαχτάρας ότι «κάθε παρελθοντικό ήταν καλύτερο», υπάρχει ένα σημείο καμπής γύρω από το οποίο κινείται αυτού του είδους η ύφεση: «Δεν μάθαμε να ρυθμίζουμε την έκθεσή μας στα κοινωνικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι υπερσυνδεδεμένοι. Αυτό έχει πολύ σαφείς συνέπειες σε ψυχολογικό επίπεδο, όπως αυξημένο άγχος, για να μην αποσυνδεθείτε βαθιά και αληθινά», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Brígida H. Madsen. Αυτό εξηγεί (εν μέρει) το εντυπωσιακό γεγονός ότι στο Palo Alto, την καρδιά της Silicon Valley,έχουν πολλαπλασιαστεί τα σχολεία χωρίς οθόνες, στα οποία φοιτούν τα παιδιά των γκουρού των νέων τεχνολογιών.
Δεν πρόκειται για δαιμονοποίηση της προόδου με αυτή την έννοια ή πρόκληση ψηφιακής απομόνωσης, αλλά για προβληματισμό και εκπαίδευση. «Οι νέες τεχνολογίες έχουν τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να μάθουμε να ρυθμίζουμε τη χρήση τους», υποστηρίζει η ψυχολόγος, η οποία τονίζει την απόλυτη ανάγκη να ανακτηθεί αυτή η υγιής συνήθεια των ανθρώπων να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στις κοινωνικές τους σχέσεις. «Πρόκειται να απολαύσουμε στιγμές αναψυχής με φίλους, οικογένεια ή με τον σύντροφό μας χωρίς τη χρήση κινητού τηλεφώνου».
Επιπλέον, η άλλη μεγάλη όψη της υπερσυνδεσιμότητας είναι “η έκθεση σε υψηλές δόσεις πληροφοριών που δεν χρειαζόμαστε. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ρύθμιση αυτής της επαφής με τα άσχημα νέα, ειδικά όταν προκαλούν δυσφορία, βοηθάει πολύ”. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αντικαθιστούν το γυμναστήριο με δυναμικό περπάτημα (βγαίνοντας έξω για ένα γρήγορο περπάτημα) και η επιθυμία να συνδεθούν με τη φύση είναι μια άλλη συνέπεια που προέρχεται από τον λίγο χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους.
Η Nicola Elliott, ειδική ευεξίας και ιδρύτρια του brand NEOM, αναφέρεται σε συντριπτικά δεδομένα: «Προς το παρόν περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους και πριν από 15 χρόνια ξοδεύαμε μόνο το 10%. Η απαραίτητη έκθεση δύο ωρών την ημέρα στην ύπαιθρο για τη ρύθμιση των βιορυθμών του σώματος είναι, στην πραγματικότητα, πρακτικά μηδενική. «Οι άνθρωποι μένουν συνήθως σε διαμερίσματα, πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους καθισμένοι σε κλειστά μέσα μεταφοράς, πιθανώς ο χώρος εργασίας τους είναι σε άλλο κλειστό χώρο, πρέπει να επιστρέψουν σπίτι με το ίδιο μεταφορικό μέσο και μετά από αυτό η σωματική τους δραστηριότητα είναι σε γυμναστήριο επίσης χωρίς φυσικό φως», λέει ο Moreno.
Μια πραγματικότητα που είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί σε ένα πλαίσιο ζωής με γρήγορους ρυθμούς, αλλά που μπορεί να αλλάξει σιγά σιγά με συνήθειες όπως «να βλέπουμε την ανατολή ή τη δύση του ηλίου κοιτάζοντας απευθείας τον ήλιο. Είναι κάτι που μας συνδέει με την ημέρα μας. Εν ολίγοις, για να εφαρμόσετε αλλαγές είναι θετικό να γνωρίζετε το όφελος και να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το σώμα και πώς θα ανταποκριθεί σε αυτές. Χρειάζεστε κίνητρο για να τα κάνετε, αλλά έχουμε μόνο ένα σώμα και είναι το σπίτι μας», λέει ο Gómez Moreno.
Διαβάστε επίσης | Co-Wash: Γιατί να λούζετε τα μαλλιά σας με conditioner αντί για σαμπουάν;