πόσο-χρόνο-περνάτε-σε-εξωτερικούς-χώρ-307855
©Instagram/Bruna Bear

Η κακή συνήθεια που επηρεάζει την ευημερία μας: ο υπερβολικός χρόνος σε εσωτερικούς χώρους

Γνωρίζουμε ότι περνάμε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά η ποσοτικοποίηση αυτής της κακής συνήθειας μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο την ανάγκη να την αλλάξουμε: «Περνάμε το 90% της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους και πριν από 15 χρόνια περνούσαμε μόνο το 10%,» λέει η Nicola Elliott, wellness expert και δημιουργός του brand NEOM. Μια εκθετική ανάπτυξη που σχετίζεται στενά με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την υπερβολική εξάρτηση από τις οθόνες και τις νέες τεχνολογίες που επιβαρύνουν την ποιότητα της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, ο Francisco Gómez Moreno, ειδικός στη φυσιοθεραπεία, την οστεοπαθητική και τη διατροφή στο Clínica Palasiet, προτείνει να σκεφτούμε αυτό: «Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πόσο χρόνο είμαστε επί του παρόντος συνδεδεμένοι με τη φύση σε καθημερινή βάση, θα δούμε ότι είναι πολύ λίγο ή καθόλου. Οι άνθρωποι συνήθως μένουν σε διαμερίσματα, πηγαίνουν στη δουλειά τους σε καθιστό και κλειστό μέσο μεταφοράς και πιθανόν η δουλειά τους να είναι σε άλλο κλειστό μέρος. Και πρέπει να επιστρέψουν σπίτι με το ίδιο μεταφορικό μέσο και μετά από αυτό η σωματική τους δραστηριότητα είναι σε ένα γυμναστήριο που είναι επίσης κλειστό, όταν υπάρχει». Χωρίς αμφιβολία, μια πραγματική περιγραφή που απέχει πολύ από τις δύο ώρες που πρέπει να περάσουμε μια μέρα σε εξωτερικούς χώρους σε έναν ιδανικό κόσμο. Όμως δεν χρειάζεται να χάσουμε την αυτοπεποίθηση μας αλλά μάλλον να αναλογιστούμε αυτήν την υπερβολή, τις συνέπειες που μπορεί να έχει όλο αυτό και τους διαφορετικούς τρόπους για να το αποφύγουμε.

Το φυσικό φως είναι απαραίτητο για να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να υπάρχει σωματική δραστηριότητα, φυσικό φως, κοινωνική επαφή, ευγνωμοσύνη, ευγένεια, περιορισμός στις υπερβολικές οθόνες και επαρκείς ρουτίνες τις προηγούμενες ώρες για να έχετε ποιοτική ξεκούραση», λέει ο Dr. Javier Albares, ειδικός στον ύπνο. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται με τον τρόπο ζωής που κάνουμε και την έλλειψη φυσικού φωτός. «Περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και ζούμε χωρίς φυσικό φως και όλα αυτά, μαζί με τις υπερβολικές οθόνες, την υπερπληροφόρηση και τις πολλαπλές εργασίες, που ευνοούν την έλλειψη συγχρονισμού των βιολογικών μας ρολογιών», εξηγεί. Και όλα αυτά επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.

Πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα; Η (κακή) συνήθεια που επηρεάζει ευεξία και μακροζωία-1
©Instagram/Mara Lafotan

Η διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης

Ένας από τους κοινούς παρονομαστές των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στις λεγόμενες μπλε ζώνες του πλανήτη όπου υπάρχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Και το φως ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, που σχετίζονται άμεσα με τις διαδικασίες γήρανσης. «Οι κιρκάδιοι κύκλοι είναι παραλλαγές σε τακτά χρονικά διαστήματα – συνήθως μία ημέρα – ορισμένων φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος. Η κατάσταση εγρήγορσης/ύπνου μαζί με τη θερμοκρασία, την όρεξη, την πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα περισσότερα ορμονικά, φλεγμονώδη και επανορθωτικά συστήματα παρουσιάζουν αυτούς τους τύπους ταλαντώσεων, η σωστή λειτουργία των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της αρμονίας της διαδικασίας γήρανσης», εξηγεί η Dr. Vicente Mera στο βιβλίο του Young at Any Age, επιμένοντας ότι το ηλιακό φως είναι ένας από τους πιο προφανείς ελεγκτές αυτών των κύκλων. Όπως εξηγεί ο Dr. Olivier Courtin-Clarins στο βιβλίο του Guess my age if you can, η στέρηση ύπνου, η οποία προκαλεί επίσης έλλειψη φυσικού φωτός, επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και τον μεταβολισμό.

Πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα; Η (κακή) συνήθεια που επηρεάζει ευεξία και μακροζωία-2
©Instagram/Chloe Leacareux

O τρόπος που τρώμε

Περνώντας τόσο πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, αυτό οδηγεί σε πολλά αλυσιδωτά γεγονότα, επειδή η αϋπνία, για παράδειγμα, επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που σχετίζονται με τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού, έτσι ώστε αυτή η έλλειψη ηλιακού φωτός επιδεινώνει τις συνήθειες του τραπεζιού. «Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των διαταραχών ύπνου και της διατροφής. Για παράδειγμα, λόγω προβλημάτων με την απελευθέρωση της ορμόνης του κορεσμού, που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία απελευθερώνεται στη φάση του βαθύ ύπνου», εξηγεί η Mera.

Η έλλειψη φυσικού φωτός επηρεάζει τη διάθεση

Αρκεί να αναλογιστούμε πώς νιώθουμε αφού περάσουμε μια μέρα σε εξωτερικούς χώρους για να καταλάβουμε πώς η υπερβολική ποσότητα σε εσωτερικούς χώρους επηρεάζει τη διάθεση μας. «Το φυσικό φως είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των διαφορετικών βιολογικών ρυθμών και της διάθεσης μας, καθώς επηρεάζει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης», εξηγεί ο Albares. Στην οποία η ψυχολόγος Pilar Conde προσθέτει: «Το να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους διευκολύνει τη συναισθηματική ρύθμιση, μειώνει τα επίπεδα στρες, καθώς επίσης βελτιώνει τη διάθεσή μας και τις συνήθειες ύπνου και διατροφής μας».

Πώς να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους

Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν μερικές εναλλακτικές για να το πετύχετε:

Περπατήστε περισσότερο: λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει καθιερωθεί στη ζωή μας –οι πρόγονοί μας περπατούσαν μεταξύ 10 και 16 χιλιομέτρων την ημέρα και εμείς μόνο 2,4, σύμφωνα με τον μέσο όρο–, η προσπάθεια να περπατάμε περισσότερο καθημερινά είναι απαραίτητη από όλες τις απόψεις για να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Στην πραγματικότητα, η Elliott συμβουλεύει να εκτεθείτε σε τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικού φωτός πριν από τις 10 π.μ., οπότε το περπάτημα στη δουλειά μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα; Η (κακή) συνήθεια που επηρεάζει ευεξία και μακροζωία-3
©Instagram/Claire Rose

Εξασκηθείτε στη γείωση ή με άλλα λόγια, να είστε ξυπόλητοι σε επαφή με τη γη. Ο ειδικός του Palasiet συμβουλεύει επίσης να κάνετε αυτή την πρακτική παρακολουθώντας την ανατολή του ηλίου στην παραλία ή απλά προσπαθώντας να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα κοιτάζοντας απευθείας τον ήλιο. «Είναι κάτι που μας συνδέει με τη μέρα μας και, επιπλέον, λέει στον εγκέφαλο ότι η μέρα τελειώνει, αυτό κρατά τους βιορυθμούς κανονικούς με την πάροδο του χρόνου».

Συμμετοχή σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες: ίσως κάτι τόσο απλό όπως η συμμετοχή σε προγράμματα συλλογής πλαστικών στο δάσος μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε σε επαφή με τη φύση και να αυξήσει την έκθεση στο φυσικό φως. Επιπλέον, μελέτες επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ του αισθήματος ευτυχίας και των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών των χωρών.

Διαβάστε επίσης | Έλουζα τα μαλλιά μου χωρίς σαμπουάν για ένα μήνα και αυτά είναι τα αποτελέσματα